Wpisy z tagiem: żurawina

sobota, 02 kwietnia 2016

Babeczki, które najlepiej smakują na drugi dzień po zrobieniu :) Delikatne, słodkie, pyszne! Z dodatkiem wiórków kokosowych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Nam smakowały, nawet bardzo :) Jestem pewna, że i Wy się nimi zachwycicie. Po świątecznych wypiekach pewnie zostały Wam białka, także... do dzieła! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Masło rozpuścić i odłożyć do wystudzenia. 

Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. 

Do masy białkowej wlać wystudzone masło, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe, orzechy i żurawinę, dokładnie wymieszać. 

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, nakładać masę do papierowych foremek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Smacznego :)

piątek, 18 grudnia 2015

Kolejny smak bez którego, od jakiegoś czasu, nie wyobrażam sobie świąt. Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów, jak i dań wytrawnych, mięsnych. Moją konfiturę mam zamiar podarować przyjaciołom w ramach prezentu świątecznego, a zarazem gratulacyjnego ;) Niedawno urodziło Im się dziecko, ciocia już oszalała na Jego punkcie ;) Dzięki http://babydeco.eu/ mam już zabawki edukacyjne kupione, tyle tam tego, że nie wiedziałam na co się zdecydować, ale wreszcie się udało, więc mogę iść znowu odwiedzić dzidziusia hehe ;)  

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 750 g świeżej żurawiny
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 275 g cukru
  • 3/4 szklanki wody

 

Żurawinę umyć, przebrać, osuszyć i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. 

W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz wodę, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko zmięknie, a część wody odparuje. Dorzucić pozostałe owoce i gotować około 30 minut, aż całość zgęstnieje, a woda odparuje. 

Przełożyć do wygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić dnem do góry, przykryć. Można pasteryzować. Smacznego :)

20:25, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (8) »
czwartek, 17 grudnia 2015

Już za tydzień Wigilia, te święta będą inne niż zawsze... Tak się życie układa... Nawet lepiej, że w domu nie wszystko jeszcze gotowe, jest się czym zająć. Aktualnie czekamy jeszcze na dowóz stołu i mebli do jadalni, przed świętami mają być. Heh, jestem pewna, że będą, w końcu http://meblohand.eu/ to solidna firma, nie pierwszy raz korzystamy z ich usług :) Mam też dla Was przepis last minute ;) Jeszcze zdążycie zrobić tę nalewkę, w iście świątecznym klimacie. Najlepsza jest wprawdzie po 2-3 tygodniach, ale już po tygodniu smakuje świetnie. Delikatnie kwaśny smak przełamany miodową słodyczą, pychotka :) Ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • 1,5 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki spirytusu

 

Żurawinę umyć i osuszyć. Zalać spirytusem i odstawić na 4-6 dni. Potrząsać od czasu do czasu.

Po upływie kilku dni odlać spirytus, miód rozpuścić w wodzie i dodać do przefiltrowanej nalewki. Wymieszać i odłożyć na kilka lub kilkanaście dni. Im nalewka dłużej stoi tym ma mocniejszy kolor i głębszy smak. Na zdrowie!

20:14, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (14) »
wtorek, 03 listopada 2015

Bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie ciasto. Słodycz miesza się tutaj z cierpką nutą żurawin, smak nie do opisania, i Was z pewnością zachwyci :) Łatwe i szybkie do zrobienia, najlepiej smakuje teraz, gdy mamy dostęp do świeżej żurawiny. Polecam :)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 125 ml mleka

 

Masło rozetrzeć do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Do masy, na przemian dodawać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszając tylko do połączenia składników.

Żurawinę delikatnie rozdrobnić blenderem, uważając by nie rozbić jej na puree, dodać resztę cukru, wymieszać.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować połowę ciasta, wyłożyć żurawinę, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach i przykryć drugą połową ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Tagi: żurawina
05:50, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (18) »
piątek, 03 kwietnia 2015

Mało robię mazurków, jakoś nigdy w moim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 135 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 165 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać prostokąty. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. 

 

Masa:

  • 250 g masy krówkowej
  • 75 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 25 ml rumu
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Rodzynki i żurawinę zalać rumem, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny, by bakalie dobrze zmiękły i "napiły" się rumu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć.

Masę krówkową wymieszać z przygotowanymi wcześniej bakaliami. Rozsmarować na cieście. Z wierzchu udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego :)

piątek, 06 marca 2015

Kolejne zdrowe, pyszne ciasteczka. Z mnóstwem pyszności - płatki owsiane, orzechy włoskie i żurawina, dodatki można dowolnie modyfikować :) Świetne i na deser i na drugie śniadanie. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 65 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Delikatnie wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i żurawinę. Połączyć.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Kłaść na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Smacznego :)

niedziela, 07 grudnia 2014

Ciasto idealne dla wielbicieli bakalii, ale nie tylko. Ja za nimi nie przepadam, a sama zachwyciłam się smakiem tego keksu. Jest po prostu pyszny - delikatny, puszysty i miękki, aromatyczny - za sprawą prażonych orzechów. Najeżony całą gamą bakaliami. Szczerze polecam! :) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 6 białek
  • 100 g cukru
  • 100 g oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g bakalii (u mnie rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i wiórki kokosowe)

 

Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać na mniejsze kawałki, odłożyć.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Do masy białkowej dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie połączyć.

Orzechy, rodzynki i żurawinę oprószyć mąką, dodać kokos i wsypać do ciasta. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 22 x 10 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Jeszcze ciepłe wyciągnąć z formy, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) 

 


piątek, 04 października 2013

Kwintesencja jesieni - jabłka, żurawina, miód. I do tego twaróg. Całość składa się na serniczki w nieco innej formie. Nam bardzo smakowały. Zjedliśmy je jeszcze ciepłe. Żurawina (u mnie suszona) pysznie współgra z twarogiem i z jabłkami oczywiście. Polecam serdecznie, taki deser jest idealny na jesienne popołudnia :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 4 średnie jabłka
  • cukier puder 

 

Twaróg, sok z cytryny, miód, cynamon żółtka i budyń zmiksować na gładką masę. Dodać żurawinę, delikatnie wymieszać. 

Z jabłek odciąć czubek, wydrążyć środek. Do jabłek nakładać masę serową, wierzch można posypać dodatkowo żurawiną. 

Gotowe jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 5-8 minut pieczenia do naczynia włożyć także czubki jabłek. Gotowe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria