Wpisy z tagiem: cukier brązowy

poniedziałek, 08 września 2014

Kolejny tydzień, kolejne drożdżówki :) Tym razem z jabłkami i cynamonem. Delikatne, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Jedne z lepszych jakie jadłam. Rozeszły się błyskawicznie. Polecam bardzo, naprawdę warto się pokusić o ich zrobienie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • cukier brązowy

 

5 łyżek ciepłego mleka połączyć z 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.

W misce połączyć mąkę, cukier, ciepłe mleko i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Dodać sól, wyrobić. Do ciasta dolać wystudzone masło, cięgle wyrabiać, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto zrobi się błyszczące i gładkie. 

Gotowe ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

Przygotować nadzienie - jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni z odrobiną wody, odstawić. 1 łyżkę masła rozpuścić i odstawić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozprowadzić rozpuszczone masło, brązowy cukier i cynamon, a następnie podsmażone jabłka. 

Ciasto zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na kawałki o długości około 4 cm. 

Ślimaczki układać w tortownicy, jeden obok drugiego. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego :)

 

czwartek, 14 listopada 2013

Chlebek bananowy z przepisu Sophie Dahl - obłędny! Wilgotny, mocno bananowy, bardzo długo zachowuje świeżość. Upiekłam go w niedzielę i do dzisiaj mogłam zabierać ze sobą na uczelnię. Takie drugie śniadania lubię najbardziej :) Chlebek bananowy, oprócz tego, że bardzo dobrze smakuje, ma jeszcze jedną zaletę - robi się go błyskawicznie, 5 minut przygotowań i do piekarnika, a jaki zapach unosi się w domu, mówię Wam pychotka :D Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 rozbełtane jajko
  • 75 g masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

 

Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, jajko, masło i wanilią, połączyć ze sobą. Mąkę, wymieszaną z solą i sodą, wsypać do bananów i wymieszać.

Wlać do formy keksówki, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do momentu, aż ciasto zbrązowieje. Wystudzić w formie. Smacznego :)

 

17:26, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (30) »
środa, 26 czerwca 2013

Drugi i chyba już niestety ostatni w tym sezonie wypiek z czereśniami, ponieważ w tym roku drzewko niezbyt nam obrodziło, resztę "załatwiły" ulewy. Tata część zgarnął, by zrobić wino czereśniowe, które już niedługo Wam zaprezentuje. Dziś natomiast mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, delikatne muffinki. Posypane brązowym cukrem, bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam gorąco! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 g kefiru
  • 60 ml oleju
  • czereśnie
  • brązowy cukier do posypania

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Dodać jedne do drugich, wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do papilotek, wcisnąć czereśnie i posypać brązowym cukrem. Piec około 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)


wtorek, 21 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam przedstawić kolejny pomysł na wykorzystanie domowej granoli i przemycenie kilku zdrowych składników do ciastek. Przepis powstał, by spożytkować resztę granoli i bez skrupułów zrobić kolejną o innym smaku. Ciasteczka wyszły naprawdę smaczne, napakowane mnóstwem zdrowych pyszności. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 115 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki wanilii
  • 130 g granoli

 

Mąkę, sodę i sól przesiać i odstawić. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy granolę i mieszamy łyżkę tylko do połączenia składników. 

Z podanej masy lepimy kuleczki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, leciutko spłaszczamy. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanego przepisu wyszło mi 18 ciasteczek. Smacznego :)

15:45, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (19) »
środa, 24 kwietnia 2013

Pyszne i zdrowe muffinki, które zrobiłam wykorzystując nadmiar granoli, a właściwie to po to, by sprawdzić, jak smakuje w takiej wersji ;). Wyszły świetne, mięciutkie, wilgotne z mnóstwem zdrowych rzeczy w środku. :) Dawno nie jadłam tak dobrych muffin. Szczerze mówiąc miałam obawę czy wyjdą smaczne, bo moje ostatnie doświadczenia z pieczeniem innych nie były najlepsze :P, cieszę się, że zaryzykowałam :D Polecam je Wam bardzo!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 175 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g granoli

 

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i solą. W drugim - roztrzepać jajko, dodać jogurt naturalny, cukier i olej. Wymieszać. Suche składniki dodać do mokrych, dokładnie połączyć. Na końcu wsypać granolę, wymieszać.

Gotowe ciasto nakładać do papilotek na muffiny. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)

Z podanego przepisu wychodzi około 12 muffinek.

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria