Wpisy z tagiem: serek kremowy

piątek, 03 lutego 2017

Marchewkowe babeczki z kokosowym kremem to deser, który skusi każdego :) Miękkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Kokosowy krem dopełnia idealnie smak samych babeczek. Skuście się, są tego warte ;)

PS Ostatnio jemy zdrowiej - mąż na diecie :D https://www.body4you.pl/ to idealny sklep dla Niego, suplementy wybrane przez fachowców jak narazie się sprawdzają. Warto zapoznać się z ich ofertą. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko, starte na tarce
  • 1 szklanka marchewki, startej na tarce

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej.

Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem z serka :

  • 150 g kremowego serka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe

 

Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Masę serową wyłożyć na wierzch babeczek, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

piątek, 18 marca 2016

Ulubiona babka mojej mamy :) Bardzo puszysta, delikatna i wilgotna. Z dodatkiem ekstraktu pomarańczowego - pachnie obłędnie. Za sprawą kremowego serka odróżnia się od innych babek i ciast ucieranych ;) Nie może się nie udać :) Udekorowana słodkim lukrem i kolorowymi perełkami. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g kremowego serka kanapkowego naturalnego
  • 175 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 4 jajka
  • 325 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas stopniowo dodawać serek kremowy, dodawać po jednym jajku, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodać ekstrakt pomarańczowy i zmiksować. 

Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Formę do babki z kominem dokładnie natłuścić i oprószyć mąką pszenną, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować lukrem i kolorową posypką. Smacznego :)

 


20:06, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (25) »
środa, 23 września 2015

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek, najlepsze z kubkiem mleka :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki kremowego serka naturalnego
  • 2  małe jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 350 g malin

 

Do garnuszka przelać mleko, dodać serek, masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać do czasu, aż masło i ser się rozpuszczą, cały czas mieszając, odłożyć do przestudzenia.

Do lekko ciepłego mleka dodać jajka, rozbełtać widelcem. 

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól, wlać mleko z jajkami. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, będzie się ono kleiło do rąk, ale tak ma być.

Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kulek, uformować je w płaskie placki i na ich środek nakładać maliny. Bułeczki mocno zlepić, układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu, odstawić na około 20 minut do napuszenia. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić. Polukrować. Smacznego :)

 

22:01, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (25) »
środa, 25 lutego 2015

Zachwycą małych i dużych gości. Świetnie wyglądają, pysznie smakują. Doskonały pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta. Takie bajaderki na patyczkach ;) Nieskomplikowane, dosyć szybkie do zrobienia :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g suchego ciasta czekoladowego
  • 120 g kremowego serka
  • 50 g nutelli
  • 2-3 łyżki kwaśnego dżemu

+

  • 200 g czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowa posypka

 

Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć.

Ciasto drobno rozkruszyć, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut.

Ciasto wyjąć. Za pomocą łyżki do lodów uformować równe kulki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w zamrażalniku przez następne 15 minut. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę oleju, połączyć. Przygotować patyczki.

Końcówki patyczków zanurzać w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki. Od razu udekorować. Ponownie ułożyć na blasze. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


wtorek, 28 października 2014

Dziś zapraszam na pyszne dyniowe babeczki. Sycące, wilgotne z wyczuwalną nutką imbiru i cynamonu, udekorowane kremowo - maślaną masą. I wyglądają i smakują świetnie. ładnie prezentują się na stole, polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 320  g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni

 

Mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim. Dokładnie zmiksować.

Do masy jajecznej na przemian dodawać wymieszane suche składniki, puree z dyni i mleko. Miksować. 

Ciasto przełożyć do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

 

Składniki na krem:

  • 125 g serka kremowego naturalnego ARLA Apetina
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Serek utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.

Ostudzone babeczki udekorować kremem. Smacznego :)

 


poniedziałek, 22 września 2014

Moje pierwsze marchewkowe ciasto ;) Mało kto wie, że to typowo szwajcarski wypiek. Wywodzi się z niemieckojęzycznej części Szwajcarii, z kantonu Agowii. Podstawowym składnikiem ciasta jest utarta marchewka i mielone orzechy laskowe. Dodałam także odrobinę kirschu, taki dodatkowy szwajcarski akcent ;) Moim dodatkiem było przełożenie ciasta kremem serowym. Bardzo polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kirschu
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 250 g startej marchewki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier ubić na jasną i puszystą masę. Dodać kirsch, cynamon i skórkę z cytryny, połączyć. Następnie dodać orzechy i marchewkę, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Do masy marchewkowej na przemian dodawać białka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. 

Masę przelać do natłuszczonej formy o wymiarach 25 x 25 . Wstawić ciasto do nagrzanego do 100 stopni piekarnika, podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić i przekroić ciasto na pół.


Składniki na masę:

  • 250 g serka kremowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria