Wpisy z tagiem: słonecznik

środa, 03 sierpnia 2016

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 bochenek:

  • 140 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 60 g orzechów włoskich
  • 145 g płatków owsianych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego masła kokosowego
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia

 

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól i chia. W drugim naczyniu połączyć wodę, syrop klonowy i olej kokosowy.

Zawartość obu naczyń dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Wyjąć z formy, wystudzić. Smacznego :)

 


piątek, 20 maja 2016

Bardzo słodkie, bardzo pyszne, bardzo łatwe ciasto ;) Bez pieczenia nawet :D Smakuje rewelacyjnie. Bardzo podobne do popularnego 3bita, jednak tutaj na wierzch ciasta wykładamy podprażony słonecznik. Smakuje wszystkim, bez wyjątku ;) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 500 g masy krówkowej (1 puszka)
  • około 70 sztuk herbatników
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix 
  • 75 g słonecznika

 

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła

 

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dalej ucierając stopniowa dodawać przestudzony budyń.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, odłożyć.

Prostokątną formę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć herbatnikami.

Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. 

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan - fix. Śmietanę wyłożyć na górę i uprażonym słonecznikiem.

Ciasto schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Smacznego :)

 


20:30, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (25) »
niedziela, 13 września 2015

Świetny pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Doskonale smakują solo, równie dobrze z dodatkiem jogurtu czy mleka. Ten posiłek dodał mi energii i sił przed ważnym zadaniem, jakie postawił przede mną mój mąż - musiałam poszukać Mu na https://cemasz.pl/czesci-do-maszyn/komatsu/ odpowiednich części do urządzeń górniczych :D On zapracowany, nie miał na to czasu, więc do akcji musiałam wkroczyć ja ;) Śniadanie bogate w wapń i orzechy bardzo mi w tym zadaniu pomogło ;) 

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g słonecznika
  • 50 g rodzynek
  • 1 - 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki miodu

 

Jogurt przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, słonecznik, rodzynki i orzechy laskowe. Całość połączyć z masłem orzechowym i płynnym miodem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów formować kulki, kłaść na blasze, w niedużych odstępach od siebie. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut, na złoty kolor. Podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub zajadać solo. Smacznego :)

 

niedziela, 11 stycznia 2015

Śniadanie z udziałem granoli zawsze smakuje wyjątkowo. Jest zdrowo, smacznie i szybko. Dodatek puree z dyni świetnie zastępuje i sok jabłkowy i olej. Ja jestem bardzo na tak, a Wy? ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 200 g puree z dyni
  • 125 g miodu
  • 100 g pestek z dyni
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia kilka razy wymieszać. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju. Smacznego :) 

niedziela, 19 października 2014

Ciasto, które podbiło nasze kubki smakowe :) Pyszny przekładaniec - chrupiący słonecznik w karmelu, masa kajmakowa i polewa czekoladowa. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, wilgotne, wbrew pozorom nieprzesłodzone. Najistotniejszy jest tutaj słonecznik, który nadaje ciastu niezwykłości. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 175 g mąki pszennej
  • 165 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części. 

 

Chrupiący słonecznik:

  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

 

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. 

Blachę wyłożyć matą silikonową bądź teflonową, wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić, pokruszyć na drobne kawałki. 

 

Masa:

  • 550 g masy kajmakowej (u mnie czekoladowa)
  • 200 g masła

 

Masło utrzeć z masą kajmakową na gładką, puszystą masę. Dodać 3/4 uprażonego słonecznika i delikatnie połączyć.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml kremówki

 

Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, poczekać, aż lekko zgęstnieje. 


+

  • herbatniki
  • wódka

 

Upieczony biszkopt nasączyć wódką, wymieszaną z cukrem i wodą. 

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę masy, na to powykładać herbatniki. Przykryć pozostałą masą i drugim biszkoptem. Wierzch posmarować czekoladową polewą i posypać resztą słonecznika. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 18 czerwca 2014

Idealne śniadanie? Jogurt naturalny i domowa granola! Mmm... Jestem w niebie :) A jeśli dodać, że smakuje i pachnie cynamonowo to już w ogóle przepadam... Taka granola jest znacznie zdrowsza od tej ze sklepu, a ponadto samemu można dobrać składniki według własnych upodobań. Uwielbiam ją, kto się skusi? :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki drobno pokrojonych rodzynek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju

 

W misce wymieszać płatki owsiane, ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy, rodzynki, cukier i cynamon. 

W osobnym naczyniu połączyć miód i olej. 

Płynną mieszankę przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. Piec jeszcze 15-20 minut, mieszając granolę co jakiś czas. Wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :)

 


środa, 06 listopada 2013

Domowa cukiernia Ewy powoli zmienia się w domową piekarnię ;) Jeszcze nie odważyłam się upiec chleba na zakwasie, ale wszystko przede mną. Te na drożdżach też są smaczne. Dziś zapraszam Was na pyszny chleb żytni z odrobiną słonecznika. Użyłam mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu chlebek jeszcze zyskał - i na smaku i na walorach zdrowotnych, o ile można to tak nazwać ;). Nie jest trudny do zrobienia, aczkolwiek nieco czasochłonny. Jego smak jednak wynagradza pracę włożoną w jego przygotowanie. Polecam gorąco! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki słonecznika

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, olej i miód. Składniki zmiksować, powoli dolewając wodę. Ciasto wyrabiać (najlepiej rękoma) przez około 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na około godzinę.

Formę keksówkę lekko wysmarować olejem. Ciasto chwilę wyrabiać, delikatnie podsypując mąką. Przełożyć do formy, wyrównać. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na kolejną godzinę.

Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego :)

środa, 16 października 2013

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ja chleb piekę dopiero od niedawna, ten był jednym z pierwszych, który zrobiłam. Pomyślałam, że pochwalę się swoim wypiekiem, przy okazji dołączając do akcji, w której blogerzy z całego świata publikują przepisy właśnie z chlebem w roli głównej. Zapraszam na oficjalną stronę wydarzenia - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition

W ramach tej akcji serdecznie polecam Wam chleb, który jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Przepis dostałam od teściowej, zrobił furorę w pracy u mojej mamy, większej rekomendacji chyba nie trzeba ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 2,5 łyżki słonecznika
  • 2,5 łyżki pestek dyni
  • 2,5 łyżki sezamu
  • 2,5 łyżki siemienia lnianego
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 

 

Mąkę wymieszać drewnianą łyżką z resztą suchych składników. Odstawić.

Z 0,5 litra ciepłej wody odlać pół szklanki i w tym rozpuścić drożdże. Przelać do pozostałej wody.

Całą wodę z drożdżami przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką (kilka minut). Przełożyć do keksówki i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut. Smacznego :)

środa, 20 marca 2013

Pierwsza granola, którą mam przyjemność przedstawić na moim blogu, ale na pewno nie ostatnia :) Kupne musli nie jest nawet w połowie pyszne i zdrowe jak to. Idealna na pożywne, smaczne śniadanko, dla mnie obowiązkowo z jogurtem, dla mojego Narzeczonego tylko i wyłącznie z lekko podgrzanym mlekiem. Pyszności :) Dziś granola mocno orzechowa - miks kilku przepisów z Internetu. Zapraszam :)         

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek 
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu

Jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystko, za wyjątkiem rodzynek i żurawiny, wsypać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszać kilka razy. Po wystudzeniu dodać rodzynki i żurawinę. Przechowywać w szczelnym pojemniku, nawet przez kilka tygodni. 

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria