Wpisy z tagiem: mleko w proszku

wtorek, 08 listopada 2016

Bardzo słodkie ciasto, idealne z filiżanką gorącej, gorzkiej kawy :) Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dla wielbicieli mleka w proszku i kremu karpatkowego. Pięknie się prezentuje, podzielne, mimo tej słodyczy jest pyszne, myślę nawet, że niejedna osoba sięgnie po dokładkę :) Ciasto jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby zobaczyć odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem - zapraszam tutaj :) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 170 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Poncz:

  • 125 ml mocnej herbaty
  • 1 kieliszek wódki

 

Krem karpatkowy:

  • 1 l mleka
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Krem z mleka w proszku:

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 ml wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao

+

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

 

Biszkopt - białka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksować. 

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić go na dwie części i naponczować je herbatą wymieszaną z alkoholem. 

Krem karpatkowy - Do 1 szklanki mleka wsypać mąki i dodać jajka. Wszystko dokładnie rozbić trzepaczką, by nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewać wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić.

Biszkopciki przekroić na pół, ciasto z kremem przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować resztę kremu karpatkowego. Na wierzchu ułożyć biszkopty. 

Masło zagotować z wodą i cukrem, wystudzić. Do ostudzonej masy wmiksować dwie szklanki mleka w proszku. 

Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka w proszku. 

Masy z mleka w proszku na zmianę wlewać łyżką między biszkopty. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


czwartek, 08 września 2016

Fantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego

 

Poncz:

  • 300 ml bardzo mocnej kawy
  • 100 ml likieru kawowego

+

  • 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao

 

Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką. 

Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Schłodzić, przekroić na dwie części.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników.

Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

Inspiracja

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ostatnio jestem obeznana w remontach i aranżacji wnętrz, że aż znajomi zaczęli prosić mnie o pomoc ;) Nie czuję się jednak na siłach, by podjąć się dekorowania Ich nowego domu, na szczęście, z czystym sumieniem mogłam polecić Im http://www.homesquare.pl/, wortal, z którego inspiracji również korzystałam, z tego co wiem są zadowoleni, a ja mam czyste sumienie, że mimo wszystko jakoś mogłam pomóc ;) Kilka dni temu pokazywałam Wam także krem kinder bueno, teraz mam nieskrywaną przyjemność podzielić się z Wami przepisem na ciasto z wykorzystaniem właśnie tego kremu. Jest przepyszne! Puszysty biszkopt, przełożony obłędnym kremem kinder bueno, udekorowany czekoladową polewą i kawałkami wafelek. Zakochacie się w tym smaku :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wody

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać, razem z wodą, do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na dwie części. 

 

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu

 

Orzechy rozdrobnić na malutkie kawałki, podprażyć je na suchej patelni.

Masło i cukier rozpuścić w rondelku, przestudzić.

Wystudzonym masłem zalać przygotowane wcześniej orzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego :)

 


piątek, 18 grudnia 2015

Ostatnio miałam przyjemność brać udział w szkoleniu na temat rozwoju i wpływu poszerzania kwalifikacji personalnych, organizowanym przez http://www.szkolenia-semper.pl/szkolenia-unijne W przerwie, zgadałyśmy się z innymi dziewczynami, na temat ciast i ciasteczek ;) Opowiadałam o blogu, wtedy jedna z koleżanek przypomniała sobie, że niedawno robiła krem kinder bueno. Czym prędzej zapisałam przepis i mam :D Madzia, dzięki! I tym sposobem mam i dla Was krem, który będziecie wyjadać prosto ze słoiczka, gwarantuję ;) Smakuje dokładnie tak, jak popularne wafelki. Świetny także do naleśników, placków czy przełożenia ciast, o czym przekonacie się niedługo. Jeszcze przed świętami, obiecuję! Polecam, bardzo :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu

 

Orzechy rozdrobnić na malutkie kawałki, podprażyć je na suchej patelni.

Masło i cukier rozpuścić w rondelku, przestudzić.

Wystudzonym masłem zalać przygotowane wcześniej orzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Smacznego :)

00:26, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (15) »
piątek, 11 września 2015

Delikatne, lekkie naleśniki i fajnym mlecznym posmakiem. Bez mąki i cukru. Idealne na śniadanie, najlepiej smakują z domową konfiturą i szklanką mleka. Takie śniadanie dodaję mnóstwa energii najmłodszych, ale także starszym smakoszom, chociaż i tak mnie uratowali fachowcy z http://combeenut.pl/zarzadzanie-ryzykiem/, dzięki nim mogłam spokojnie zajadać pyszne śniadanko, a oni za mnie zajęli się usprawnianiem procesów i rozwiązań internetowych. :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki mleka

 

Jajka rozbełtać widelcem, dodać mleko i mleko w proszku, dokładnie połączyć.

Patelnię teflonową rozgrzać, wykładać ciasto. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubioną konfiturą. Smacznego :)

wtorek, 08 września 2015

Po krótkiej, wakacyjnej przerwie, wracam do Was z nowymi przepisami. Jako pierwsze, mam przyjemność zaproponować, pyszne placuszki, idealne na śniadanie. Bardzo mleczne, delikatne, najlepiej smakują podane z miodem i świeżymi owocami. Ostatnio jestem na bieżąco jeśli chodzi o dietę najmłodszych oraz niezbędne artykuły dla ich prawidłowego rozwoju. Moja przyjaciółka za 2 miesiące zostanie mamą, ja tymczasem już szukam prezentów dla maluszka, na szczęście znalazłam http://babyandtravel.pl/, wszystkie prezenty kupię w jednym miejscu, bez wychodzenia z domu, wygodne rozwiązanie dla osób, które nie lubią chodzić po sklepach, czyli również dla mnie :D

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • mleko

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, dodać olej, miód i tyle mleka, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe, dokładnie wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z miodem i ulubionymi owocami i szklanką zimnego mleka. Smacznego :)

piątek, 30 stycznia 2015

Pyszne, małe kuleczki z dodatkiem płatków owsianych. Czekoladowe maleństwa z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Smakują i małym i dużym. Obtoczone w gorzkim kakao, który doskonale komponuje się ze słodkim smakiem samej pralinki :) Będą doskonałym zwieńczeniem walentynkowej kolacji :) Polecam!

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 175 g płatków owsianych
  • 25 g posiekanych migdałów
  • 75 g mleka
  • 25 g cukru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki mleka w proszku

 

+

  • kakao

 

2 łyżki masła roztopić na patelni, dodać połowę płatków owsianych i uprażyć, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odłożyć do wystudzenia.

Mleko zagotować z cukrem i pozostałą łyżką masła. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać posiekane rodzynki, ekstrakt i dokładnie połączyć. Do ciepłej masy dodać uprażone wcześniej płatki owsiane z migdałami, płatki nieuprażone i mleko w proszku. Wymieszać, odłożyć do przestudzenia.

Z jeszcze ciepłego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w kakao. Smacznego :)

sobota, 13 grudnia 2014

Po prostu pyszne! Kruche, maślane ciasto, masa z mleka w proszku z orzechami włoskimi i migdałami... Osobno smakują nieziemsko, co dopiero gdy je połączyć. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, świetnie się prezentują. Będą idealne na świąteczny stół :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła 
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżki śmietany

Krem:

  • 100 g masła
  • 100 g mleka w proszku
  • 75 g mieszanki orzechów włoskich i migdałów
  • kilka orzechów do dekoracji

 

Mąkę, cukier, miękką margarynę, żółtko i śmietanę wymieszać szybko mikserem, a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.

Foremki do babeczek natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.

Margarynę rozpuścić, zmiksować z mlekiem w proszku. Dodać posiekane orzechy i migdały, delikatnie połączyć. Masę nakładać do ostudzonych babeczek. Udekorować orzechami włoskimi. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria