Wpisy z tagiem: mleko skondensowane

środa, 29 kwietnia 2015

Odrobina lata w chłodny, wiosenny dzień. Miło powspominać przyjemne, ciepłe czerwcowe wieczory z pucharkiem lodów truskawkowych w ręce :) Bardzo łatwe do zrobienia, efekt końcowy więcej niż zadowalający. Słodkie, z wyraźnym smakiem truskawek... Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 150 g śmietany kremówki
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g truskawek

 

Truskawki zmiksować na mus. Odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas miksować. Na koniec dodać mus truskawkowy, połączyć.

Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Miksować je około 3-4 razy w godzinnych odstępach, by nie powstawały kryształki lodu. Smacznego :)

12:39, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (36) »
piątek, 27 lutego 2015

Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g cukru pudru
  • 125 ml słodzonego mleka skondensowanego

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. 

Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. 

Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. 

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego :)

 


wtorek, 17 lutego 2015

Jeden z lepszych serników, jakie ostatnio jadłam. Delikatny, a zrazem puszysty. Kremowy, z dużą ilością jagód. Czekoladowy spód doskonale wpisuje się w kompozycję całego ciasta. Pięknie się prezentuje. Zapewniam, że będziecie oczarowani jego smakiem :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 50 g herbatników
  • 2 łyżki masła
  • 25 g gorzkiej czekolady

 

Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć. Masło i czekoladę rozpuścić, połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, uformować zwarty spód. Schłodzić w lodówce.


Masa serowa:

  • 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g jagód

 

Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i jajkami. Dodać budyń i cukier, dokładnie połączyć.

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć jagody (mrożone wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar wody). W piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

poniedziałek, 20 października 2014

Miękkie bułeczki z pysznym kokosowym nadzieniem. Niezwykle fotogeniczne, zauroczą każdego. Masa kokosowa jest bardzo wyrazista, nie za słodka, smakiem przypomina znane pralinki. Kto się da namówić na ich zrobienie? Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 70 g cukru
  • 425 g mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 125 ml leka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki cukru
  • 165 g wiórków kokosowych 

 

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, lekko ciepłe mleko, cukier, sól i wystudzone masło. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie - na patelni podgrzewać mleko skondensowane niesłodzone, cukier i wiórki kokosowe do momentu, aż cukier się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko. 

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Rozwałkować i pokroić w prostokąty o wymiarach 10 x 15 cm. Na krótszym boku ponacinać kilka pasków, do 1/3 wysokości prostokąta. Na środku każdego nakładać łyżeczkę nadzienia kokosowego, zwinąć, na wierzch nałożyć paseczki. 

Gotowe bułeczki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach od siebie. Odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


 

środa, 01 października 2014

Lody dla miłośników kawy, ale nie tylko :) Pyszne, kremowe z wyraźną nutą kawową, delikatnie migdałowe. Obłędne, ich wielbicielką została moja mama, której nie łatwo kulinarnie dogodzić ;) Potrzeba większej rekomendacji? ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 350 ml kremówki
  • 175 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego

 

Śmietanę i mleko zagęszczone przelać do miski dodać kawę. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać kilka kropel ekstraktu migdałowego, połączyć.

Ubitą masę przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrozić. Lodów nie trzeba mieszać ;) Smacznego! :)

21:57, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (35) »
środa, 03 września 2014

Małe wspomnienie naszych tegorocznych wakacji :) Hiszpański flan, u mnie w wersji czekoladowej. Dawid stwierdził, że jest pyszny, nawet lepszy od tego, który jedliśmy w Hiszpanii ;) Wielbiciel tego deseru chyba wie co mówi :P Flan w języku hiszpańskim oznacza budyń, ten jednak nie zawiera mąki, a i piecze się go w kąpieli wodnej, później długo chłodzi. Wart spróbowania, polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 80 g cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, mleko i wymieszać. Odłożyć.

Jajka ubić na puszystą pianę, dodać mleko skondensowane, połączyć. 

Obie masy dokładnie ze sobą połączyć, przelać do foremek, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Przełożyć do większej blachy, napełnionej wodą do połowy wysokości foremek. 

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem wyjąć z kokilek. Udekorować owocami. Smacznego :)

 

22:47, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (31) »
sobota, 16 listopada 2013
Zakochana jestem ostatnio w domowych likierach. Są takie pyszne, a dodatkowo można je wykorzystać do różnych ciast i deserów, ale o tym w najbliższym czasie. Ten likier różni się od tego z białej czekolady - jest delikatniejszy i mniej gęsty. Mi smakuje bardziej, zdania domowników są podzielone, ale myślę, że to kwestia tego, kto jak mocny alkohol lubi :) W każdym razie bardzo polecam ten likier, ach cudo! :D

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 500 ml wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

 

Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika i zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na 4 dni.

Po tym czasie wiórki odsączyć na sitku albo przez gazę.* Do miski przelać odsączony alkohol, mleka skondensowane i zmiksować. Całość przelać do butelki i wstawić do lodówki na 3 dni. Na zdrowie :)

*Wiórki kokosowe można wysuszyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a później wykorzystać je do jakiegoś wypieku, po inspiracje zapraszam niedługo na bloga :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria