Wpisy z tagiem: drożdże

środa, 24 czerwca 2015

Łatwo, szybko smacznie :) Najlepsze drożdżowe z owocami ;) U mnie oczywiście z rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 750 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 100 g płatków kokosowych

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej

 

Mleko lekko podgrzać, w misce zrobić wgłębienie, wlać mleko, dodać drożdże i połowę cukru. Delikatnie połączyć z mąką, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić, dodać je do wyrośniętego rozczynu, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól i jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości.

Blachę o wymiarach 35 x 45 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować je na blasze. Ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek. 

Kruszonka - Mąkę połączyć z cukrami i masłem. 

Ciasto posypać kruszonką i płatkami kokosowymi. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut. Smacznego :)

 


czwartek, 23 kwietnia 2015

Lekkie, puszyste i bardzo cytrynowe ciasto. Niezbyt pracochłonne, wystarczy zagnieść ciasto i prawie gotowe ;) Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, ale najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g masła
  • 125 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek

 

Lukier cytrynowy:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

 

Masło roztopić i wystudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą, odcedzić po kilku minutach i usunąć nadmiar wody.

Mleko lekko podgrzać, jeszcze lekkie połączyć z wystudzonym masłem. 

Drożdże zasypać cukrem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać jajka, mąkę, mleko wymieszane z masłem i sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rodzynki, połączyć z ciastem. 

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik włączyć na 60 stopni, włożyć ciasto. Kiedy wyrośnie równo z brzegiem, zwiększyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Lukier - cukier utrzeć na gładko z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować, ja swoje dodatkowo przełożyłam porcją cytrynowego lukru ;) Smacznego :)

środa, 28 stycznia 2015

Donuts - popularne na całym świecie pączki z dziurką. Drożdżowe ciasto, które smażymy w głębokim tłuszczu, jak pączki :) U mnie w polewie z białej i mlecznej czekolady. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnej maszynki, a na dodatek łatwo i szybko się je robi :) Polecam na Tłusty Czwartek, dzieci będą zachwycone, dorośli również :P

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka rumu

+

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • kolorowa posypka

 

Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką mąki i 2 łyżkami cukru, dodać drożdże, połączyć. Odłożyć w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać jajko, wodę, cukier, sól, masło i rum. Wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, nie dosypywać za bardzo mąki, mimo, iż ciasto będzie się kleiło. 

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka, mniejszą foremką czy kieliszkiem wykrawać dziurki. 

Odłożyć do napuszenia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Smażyć w głębokim tłuszczu (olej, smalec) rozgrzanym do 175 stopni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, jeszcze ciepłe udekorować. 

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej (każdą osobno), gotowe donuts obtaczać w przygotowanej czekoladzie, ozdobić kolorową posypką. Smacznego :)

 


 

czwartek, 15 stycznia 2015

Drożdżówki, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne, mięciutkie. Ciasto świetnie się wyrabia i szybko rośnie. Bardzo łatwe do wykonania. Trzeba tylko pamiętać, żeby użyć gęstego dżemu ;) Warto również zwrócić uwagę na fakt, że w przepisie nie ma jajek ;) Polecam na śniadanie i nie tylko!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 76 g masła
  • 250 ml mleka
  • 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej

+

  • dżem/powidła

 

Masło roztopić, mleko lekko podgrzać. Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi trzeba najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm, posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm. Ułożyć na blaszce w dość dużych odstępach od siebie. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka , aby jego boki uniosły się ku górze. 

Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Smacznego :)

 


niedziela, 21 grudnia 2014

Tradycyjny makowiec w nieco innej formie. Bardzo efektowny, pięknie prezentuje się na stole, smakuje wyśmienicie. Ciekawa alternatywna dla tradycyjnego makowca. Długo zachowuje świeżość, za sprawą sporej ilości nadzienia. Polecam bardzo, wbrew pozorom łatwo się je robi :)

Ps. Na blogu znajdziecie również makowiec Dawida :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej

Masa makowa:

  • 200 g maku
  • 75 g cukru
  • 35 g rodzynek
  • 20 g posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżki miodu
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżki masła

 

Mak namoczyć na noc. Po tym czasie dokładnie odsączyć i zmielić dwukrotnie (można też zalać odrobiną wody, gotować 20 minut, odcedzić i zmielić.)

Do przygotowanego wcześniej maku dodać cukier, bakalie, miód, ekstrakt migdałowy i masło, wymieszać. 

Ciasto drożdżowe - Mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i pokruszyć drożdże, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Tłuszcz roztopić, dodać rozczyn drożdżowy, sól, cukier i mąkę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, jeszcze chwilę wyrabiać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 45 cm. Posmarować nadzieniem makowym. Zwinąć roladę.

 

 

 

Roladę przekroić wzdłuż na dwie części.

 

 

Rozcięte kawałki spleść ze sobą, tworząc warkocz. 

 

 

Oba końce warkocza połączyć ze sobą tak, by warkocz zamienił się w wieniec, dokładnie, by się nie rozłączyły podczas pieczenia.

 

 

Odłożyć w ciepłe miejsce do napuszenia na około 15 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Udekorować lukrem. Smacznego :)

 


niedziela, 09 listopada 2014

Jeden z lepszych przepisów na drożdżowe ciasto. Rogale smakują wspaniale. Są pysznie maślane, delikatne i miękkie. Długo zachowują świeżość. I najważniejsze - ciężko im się oprzeć! Nadziane czekoladą, którą uwielbiają wszyscy. Dzieciaki będą zachwyceni, dorośli również. Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 550 g mąki pszennej
  • 75 g mlecznej czekolady

 

Masło rozpuścić, wystudzić.

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy drożdże "ruszą" dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na kształt koło o grubości około 5 mm. Każde z kół podzielić na 4-6 trójkątów, w zależności od tego, jak duże rogale chcemy. Na brzegu każdego nakładać kostkę czekolady i zawinąć rogalik.

Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10-12 minut. Jeszcze gorące posmarować masłem. Smacznego :)

 

19:21, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (33) »
piątek, 07 listopada 2014

Kolejna wersja kołocza na blogu ;) Po tym z makiem, przyszedł czas na serowe nadzienie. Jak już wcześnie wspominałam, ciasto to jest bardzo popularne w moim regionie. My też je bardzo lubimy. Przygotowywane raczej na specjalne okazje, chociaż dawniej w każdym śląskim domu co niedzielę kołocz obowiązkowo gościł na stole :) Polecam, ciasto naprawdę nie jest trudne, a warte jest zrobienia :) Idealne na nadchodzący długi weekend.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Składniki na posypkę:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki

 

Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić. 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Twaróg zmielić, białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. 

Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, masłem i mąką ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Wmieszać rodzynki. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić.

Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i "zasypać" nimi wierzch ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 


środa, 05 listopada 2014

Puszyste, delikatne i miękkie broszki. Mają bardzo fantazyjny, urokliwy kształt. Lekko oprószone cukrem pudrem, wspaniale smakują z kubkiem kakao. Świetne na śniadanie. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, a efekt końcowy zachwyci każdego. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 150 ml mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

+

  • 1 jajko
  • cukier puder

 

Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

W misce połączyć mąkę, cukier i sól, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Wymieszać, dodać rozczyn drożdżowy, mieszać, zgarniając mąkę z brzegów. Dodać miękkie masło. Wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 2 godziny. 

Po tym czasie ciasto podzielić na 6-7 części, rozwałkować pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. W małych odstępach nacinać rozwałkowany placek.

 

 

Zwinąć go w rulonik, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

Podobnie postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

 

 

Brioszki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Link do książki Moje wypieki i desery na każdą okazję:  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

Przepis dodaję do akcji:

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Tagi: drożdże
20:57, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 20 października 2014

Miękkie bułeczki z pysznym kokosowym nadzieniem. Niezwykle fotogeniczne, zauroczą każdego. Masa kokosowa jest bardzo wyrazista, nie za słodka, smakiem przypomina znane pralinki. Kto się da namówić na ich zrobienie? Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 70 g cukru
  • 425 g mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 125 ml leka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki cukru
  • 165 g wiórków kokosowych 

 

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, lekko ciepłe mleko, cukier, sól i wystudzone masło. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie - na patelni podgrzewać mleko skondensowane niesłodzone, cukier i wiórki kokosowe do momentu, aż cukier się rozpuści, a wiórki wchłoną całe mleko. 

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Rozwałkować i pokroić w prostokąty o wymiarach 10 x 15 cm. Na krótszym boku ponacinać kilka pasków, do 1/3 wysokości prostokąta. Na środku każdego nakładać łyżeczkę nadzienia kokosowego, zwinąć, na wierzch nałożyć paseczki. 

Gotowe bułeczki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach od siebie. Odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


 

poniedziałek, 08 września 2014

Kolejny tydzień, kolejne drożdżówki :) Tym razem z jabłkami i cynamonem. Delikatne, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Jedne z lepszych jakie jadłam. Rozeszły się błyskawicznie. Polecam bardzo, naprawdę warto się pokusić o ich zrobienie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • cukier brązowy

 

5 łyżek ciepłego mleka połączyć z 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.

W misce połączyć mąkę, cukier, ciepłe mleko i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Dodać sól, wyrobić. Do ciasta dolać wystudzone masło, cięgle wyrabiać, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto zrobi się błyszczące i gładkie. 

Gotowe ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

Przygotować nadzienie - jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni z odrobiną wody, odstawić. 1 łyżkę masła rozpuścić i odstawić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozprowadzić rozpuszczone masło, brązowy cukier i cynamon, a następnie podsmażone jabłka. 

Ciasto zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na kawałki o długości około 4 cm. 

Ślimaczki układać w tortownicy, jeden obok drugiego. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria