Wpisy z tagiem: żelatyna

sobota, 02 grudnia 2017

Idealne ciasto dla amatorów słodkich, kawowych i czekoladowych smaków :) Pyszne! Jest bardzo eleganckie, bardzo dobrze prezentuje się na stole. To prawda, wymaga trochę czasu i uwagi, ale efekt końcowy jest naprawdę świetny, widzicie sami ;) Polecam!

 

Inspiracja

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Nasączenie:

  • 125 ml przestudzonej, mocnej kawy z dodatkiem alkoholu

 

Masa straciatella:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Krem cappuccino:

  • 500 ml kremówki
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • woda

 

Galaretka kawowa:

  • 800 ml mocnej, słodkiej kawy
  • kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu
  • 5 łyżeczek żelatyny

 

+

  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cappuccino
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek  dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość utrzeć do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimne ciasto dosyć obficie nasączyć ponczem. 

Masa straciatella - czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder.

Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietanki, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać  żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach. Szybko wsypać startą wcześniej czekoladę, połączyć. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Krem cappuccino - śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cappuccino, miksować na najwyższych obrotach, tylko do momentu rozpuszczenia się kawy.
Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodać 2 łyżki kremu cappuccino, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać zahartowaną żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach.
Krem rozprowadzić na masie straciatella, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretka kawowa - Posłodzoną kawę zagotować, zdjąć z panika. W kawie rozprowadzić żelatynę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia, schłodzić do temperatury pokojowej dolać alkohol, wymieszać.

Galaretkę schłodzić w lodówce, tężejącą wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce.

Dekoracja - Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i kawę cappuccino, połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 


środa, 13 września 2017

Najłatwiejszy tort jaki znajdziecie na blogu. Puszysty biszkopt i lekki, truskawkowy krem na śmietanie. Smakuje niebiańsko ;) Skradł nasze serca, jak dobrze, że zamroziłam sporą ilość truskawek! ;) Bardzo dobrze się prezentuje, w prosty sposób deserowo zadowolicie swoich bliskich ;) Polecam!

PS innbusiness.pl - kompleksowa realizacja wdrożeń systemów do obsługi biznesowych procesów, praktykowana w 3 punktach - wdrożenie, utrzymanie, rozwijanie. Sprawdźcie sami ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Masa truskawkowa:

  • 700 g truskawek
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, całość delikatnie wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. 

Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa - truskawki rozmrozić, dodać cukier, zmiksować na gładki mus. Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Przestudzoną żelatynę wlać do musu truskawkowego, dokładnie wymieszać. Mus stopniowo wlewać do śmietany, miksować tylko do czasu aż składniki się połączą. 

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 3/4 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu poryć wierzch i boki tortu. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

22:08, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (13) »
środa, 05 lipca 2017

Pyszny, lekki błyskawiczny sernik na zimno, na jogurcie waniliowym z truskawkami i galaretką smakuje idealnie! Bez pieczenia, sprawdzi się w gorące dni, które, mam nadzieję, już niefługo ;) Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami czy jagodami. Polecam.

PS emermed.pl - kursy i szkolenia z zakresu pierwszej pomocy i sprzętu ratowniczego. Umiejętności niezwykle ważna w codziennym życiu. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • biszkopciki
  • 700 g gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 400 g truskawek

+

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na jej spodzie.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać jogurt, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężania.

Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę zalać owoce.

sobota, 10 czerwca 2017

Ciasto, które bardzo szybko znika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam!

PS drewnolandia.pl - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie sprawdz ;)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

 

Krem śmietanowy:

  • 1 l śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

+

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 50 ml wódki lub spirytusu

 

Mąkę przesiać  z kakao i proszkiem do pieczenia.


Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać wodę i cukier cały czas ubijać. Do ubitych białek dodawać żółtka, później, łyżka po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Żelatynę rozpuścić w 125 ml gorącej wody i ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć około 8 łyżek ubitej śmietany do dekoracji (włożyć do lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko.


Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć.

Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze płynną polewę wyłożyć na ciasto.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem udekorować  bitą śmietaną. Smacznego :)

 


niedziela, 28 maja 2017

Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą uroczystość typu wesele czy komunia, ja robiłam go ostatnio właśnie z tej drugiej okazji ;). Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam!

PS - gpsbhp.eu szkolenia BHP, PPOŻ, pierwszej pomocy, to wszystko znajdzieicie w jednym miejscu! Warto sprawdzić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kokosowe blaty:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g kokosu

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

 

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z brzoskwiń
  • owoce granatu

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki.

Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 

Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość formować w kopczyk, wierzch i boki udekorować śmietaną i uprażonymi kokosowymi wiórkami. Można przyozdobić dowolnymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) 

 


wtorek, 09 maja 2017

Pyszny, elegancki i kremowy deser z kokosową nutką. Łatwy do zrobienia. Pięknie wygląda, zachwyci Was swoją delikatnością no i smakiem oczywiście. Polecam :)

PS http://www.orto.info.pl/ - umów się na wizytę, zdrowe i piękne zęby to najlepsza wizytówka każdego z nas :)

 

 

Składniki: (6 porcji)

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku

 

Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia.

W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, mleko kokosowe i cukier. Zdjąć z palnika, odczekać chwilę, dodać ciepłą żelatynę, połączyć.

Kokosową mieszankę rozdzielić pomiędzy miseczki, przykryć folią spożywczą i schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem każde naczynie włożyć na kilka sekund do miseczki z gorącą wodą, nożem poluzować brzegi. Przełożyć na talerz. Smacznego :)

 


12:54, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (10) »
sobota, 22 kwietnia 2017

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :)

PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych miejscach, w dobrej cenie :)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych  białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 1 paczka herbatników
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia.
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki i przykryć je pozostałym kremem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami. Smacznego :)

piątek, 10 marca 2017

To już 4 lata odkąd dołączyłam do blogosfery, odkąd mam przyjemność dzielić się z Wami swoimi przepisami i pomysłami ;) Dziękuję!

W podziękowaniu mam dla Was pyszny, łatwy, delikatny deser - waniliową panna cottę z pomarańczową galaretką. Smakuje świetnie, kremowo, słodko, doskonale. Polecam!

PS Jeśli wybieracie się w okolice województwa zachodniopomorskiego i szukacie komfortowego samochodu do wynajęcia, zapoznajcie się z ofertą http://automaks.pl/ Cała gama aut, do wyboru ;)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 50 ml mleka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 40 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny

+

  • 1 galaretka pomarańczowa 

 

Żelatynę zalać wodą, odłożyć na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać w mikrofalówce. Nie doprowadzać do wrzenia. Wyjąć, lekko przestudzić.

Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić je w garnuszku. Podgrzewać, na małym ogniu, mieszać od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia.

Przygotować 4 foremki o pojemności 250 ml, przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez około 2 godziny.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, wystudzić, odłożyć do stężenia.

Tężejącą galaretkę wylać na panna cottę. Całość ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

07:13, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (17) »
środa, 15 lutego 2017

Mocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki w sam raz ;) Jestem absolutnie zakochana w smaku owocowego kremu

PS Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/ . Satysfakcja gwarantowana ;)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników, połączyć. (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

 

 

Frużelina malinowa:

  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3-4  łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody

 

W rondelku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu.

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

Krem malinowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • frużelina malinowa

 

Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. 



Krem czekoladowy:

  • 200 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć.

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladowym kremem. Udekorować pokruszonym ciastem, oprószyć gorzkim kakao  Smacznego :)

 


poniedziałek, 13 lutego 2017

Kolejne ciasto bez pieczenia - bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Składa się z trzech warstw, co jedna to lepsza ;) Przełożone słonymi krakersami... Ciężko mu się oprzeć, bo smak zniewala :) Ważne, by ciasto zrobić dzień, dwa przed planowanym podaniem, musi leżakować w lodówce przez około 24 godziny ;) Polecam!

PS Zachęcam do zapoznania się z ofertą abacosun.pl . Makijaż permanentny i nie tylko ;)

 


 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

750 ml mleka, cukier i masło zagotować, dodać dokładnie wymieszane - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę na małym ogniu do czasu, aż powstanie budyń. Zdjąć z palnika, odłożyć.

 

Krem toffi:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać masę kajmakową.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z masą toffi.

 

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier waniliowy i cukier puder.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z kremem śmietankowym, tylko do połączenia.

+

  • 1,5 opakowania krakersów
  • 1 duże opakowane herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Wykonanie - Formę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nie wylać gorącą masę budyniową. Na całym kremie budyniowym ułożyć krakersy, wystudzić,  następnie schłodzić w lodówce.

Po wystudzeniu masy budyniowej, na krakersy wyłożyć krem toffi, przykryć go także krakersami, na nie wyłożyć krem śmietanowy.

Ciasto przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce, najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem oprószyć gorzką czekoladą, startą na tarce o dużych oczkach. Smacznego :)



 
1 , 2 , 3 , 4

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria