Wpisy z tagiem: golden syrup

czwartek, 23 maja 2013

Pyszne pancakes'y, obowiązkowo polanem golden syrupem. Poezja smaku. Jestem nimi zachwycona, te banany w środku - mistrzostwo świata :) Polecam je Wam z całego serca - na obiad, kolację, podwieczorek czy piknik. Na pewno nie pożałujecie! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki golden syrupu
  • 20 g roztopionego masła
  • 200 g banana, pokrojonego w kostkę
  • golden syrup do polania placuszków

W pierwszym naczyniu przesiać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugim natomiast wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, golden syrup i roztopione masło, dodać pokrojone banany, połączyć. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie wymieszać.

Smażyć bez tłuszczu tak długo, aż na placku pojawią się pęcherzyki. Podawać polane golden syrupem. Z podanego przepisu wyszło mi około 8 sztuk. Smacznego :)

poniedziałek, 13 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na golden syrup. Kolor i konsystencja w niczym nie odbiega od tego ze sklepu, w smaku nawet lepszy. Podobny trochę do płynnego miodu, ale jednak całkiem inny. Po prostu, trzeba zrobić, żeby się przekonać :) Polecam!


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 100 g cukru
  • 25 g wody

W dużym garnuszku zagotować wodę z cukrem, na średnim ogniu. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje, a masa będzie rzadka i będzie miała ciemnozłoty kolor. Zdjąć z ognia. 

Dodatkowo:

  • 500 g cukru
  • 300 g wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do gorącej masy, bardzo ostrożnie dodać wrzącą wodę, reakcja będzie wybuchowa, trzeba więc naprawdę uważać :), następnie wsypać cukier i dodać łyżkę soku z cytryny.

Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż syrop zgęstnieje, starać się nie mieszać. Gorący syrop będzie nieco rzadszy, po wystygnięciu - bardziej gęsty. 

W sytuacji, w której syrop będzie zbyt gęsty należy go ponownie trochę pogotować, natomiast gdy będzie zbyt gęsty - wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i wymieszać.

Z podanego przepisu wyszło mi około 500 ml syropu. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria