Wpisy z tagiem: kawa

środa, 12 lipca 2017

Pyszny deser rodem z Włoch. To dwie warstwy biszkoptów, nasączone mocną kawą, przełożone masą z serka mascarpone i oprószone grubą warstwą gorzkiego kakao. Można się zatracić ;) Najlepiej smakuje mocno schłodzone z filiżanką aromatycznej kawy. Znika szybko, także polecam bardzo ;)

PS epaka.pl - tani kurier, ekspresowe przesyłki, gwarancja dostarczenia w wybrane miejsce szybko, tanio i solidnie :) 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 750 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 ml mocnej kawy
  • 75 ml kawowego likieru

+

  • kakao do oprószenia

 

Żółtka oddzielić od białek, umieścić je razem z cukrem w naczyniu i utrzeć. Stopniowo dodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać likier kawowy, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie w kilku turach delikatnie wymieszać z masą serową.

Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę wylewać łyżką na biszkopty. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej. Na krem ponownie wyłożyć biszkopty, nasączyć je kawą. Nałożyć drugą warstwę masy i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)



14:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta bez pieczenia
Link Komentarze (26) »
wtorek, 09 maja 2017

Idealne serniczki dla osób lubiących smak kawy w deserach :) Łatwe i szybkie do zrobienia. Podawane z kleksem ubitej kremówki, udekorowane kawą. Mniam, smakują genialnie! :) Polecam.

PS Jeśli marzy Wam się romantyczny wypad lub po prostu wiosenny weekend w przyjemnej scenerii, koniecznie zapoznajcie się z ofertą perlapoludnia.pl - Beskid Sądecki na wyciągnięcie ręki :)

 

 

Składniki:

  • 80 g pokruszonych ciastek
  • 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki likieru kawowego

 

+

  • 300 ml śmietany kremówki
  • cukier puder
  • kawa rozpuszczalna (proszek)

 

Ciastka pokruszyć na piasek za pomocą wałka lub blenderem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno foremek wykładać pokruszone ciasteczka, wyrównać.

Kremówkę podgrzać, dodać kawę, mieszać, do rozpuszczenia kawy. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Do misy przełożyć  twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukry, mąkę pszenną i likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy serowej.

Masę serową przelać do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Kolejnego dnia kremówkę ubić,  pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ozdobić serniczki. Oprószyć kawą rozpuszczalna w proszku. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)



środa, 29 marca 2017

Urocze, malutkie babeczki o smaku cafe latte ;) Samo ciasto jest kawowe, lekkie i puszyste. Udekorowane ubitą kremówką, oprószone naturalnym kakao. Błyskawicznie się je robi. Uczta dla oczu i kubków smakowych ;) Polecam!

 

PS Wybierasz się do Niemiec lub Holandii? Koniecznie skorzystaj z oferty piatkabus.pl - atrakcyjne trasy i ceny, sprawdź sam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na około 10 sztuk:

  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 łyżeczki  kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao - przesiać, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksować do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

Do masy maślanej dodać suche składniki i ekstrakt waniliowy, całość delikatnie wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 ich wysokości, wyrównać.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.

Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


Tagi: kakao kawa
01:27, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (10) »
piątek, 10 lutego 2017

Łatwe ciasto, szybkie do zrobienia, nie licząc czekania, aż poszczególne warstwy się zetną ;) Połączenie malin i kawy smakuje cudownie, nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu ;) Pachnie obłędnie! Polecam :)

 

PS Jeśli interesuje Was temat pt. jak kupić używany samochód , serdecznie zapraszam do kliknięcia w link ;) Używane auta są u nas bardzo popularne, warto wiedzieć jak i jakie kupić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 85 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

 

Warstwa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku

 

Masa serowa:

  • 650 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzącej wody

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 7-8 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Ubić. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę, wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać.

Kawę i żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę i delikatnie połączyć całość. Dodać kawę z żelatyną, bardzo delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na maliny, wyrównać i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przygotować polewę - połamaną czekoladę, mleko i masło roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i przestudzić. Polewą udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

środa, 04 stycznia 2017

Przepyszne babeczki czekoladowo - kawowe z obłędnym kremem chałwowym :) Lekkie, delikatne i miękkie. Ciężko się im oprzeć ;) Pięknie się prezentują, u nas gościły na sylwestrowym stole - smakowały wszystkim ;) Wam też je polecam!

PS Osobom zainteresowanym produktami do automatyzacji i identyfikacji pojazdów czy osób, opartych na rozpoznawaniu pisma (OCR) polecam https://www.autoid.pl/

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 175 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia. 

W misce przesiać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier, odłożyć.

W drugim naczyniu wymieszać jajka z mlekiem, olejem i rozpuszczoną czekoladą. Do mokrych składników przełożyć suche, dokładnie połączyć, najlepiej drewnianą łyżką. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa chałwowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g chałwy
  • 200 g serka mascarpone

 

Kremówkę przelać do garnuszka, dodać rozkruszoną chałwę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się chałwy. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Po tym czasie zimną masę chałwową zmiksować z serkiem mascarpone do czasu, aż powstanie gęsty krem.

Worek cukierniczy napełnić kremem, udekorować kremem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego :)

 

07:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
czwartek, 01 grudnia 2016

Połączenie, które na pewno wyda Wam się dziwne, jednak zaręczam, że warto spróbować ;) Lekki, orzeźwiający drink z lekką nutką alkoholu, który łączy moje dwa ulubione smaki - kawę i mojito ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki rumu
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/2 limonki
  • 1/4 cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • lód

 

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać rum, wymieszać.

Cytrynę i limonkę dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce. Włożyć do wysokiej szklanki, dodać cukier, rozgnieść, by wycisnąć sok z limonki. 

Listki mięty ugnieść delikatnie w dłoniach, przełożyć do szklanki.

Do połowy wysokości szklanki dodać lód, wlać przygotowaną wcześniej kawą z rumem. Udekorować listkami mięty. Na zdrowie!

czwartek, 08 września 2016

Fantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego

 

Poncz:

  • 300 ml bardzo mocnej kawy
  • 100 ml likieru kawowego

+

  • 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao

 

Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką. 

Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Schłodzić, przekroić na dwie części.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników.

Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

Inspiracja

środa, 27 lipca 2016

Przepyszne ciasto! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne. Praktycznie z tego samego przepisu co babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 g cukinii startej na grubych oczkach
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

 

Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę, delikatnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 


wtorek, 22 marca 2016

Ciasto, którym oczarujecie swoich domowników i gości. Wysokie, z mnóstwem pysznych warstw, które śmiało starczyłyby na kilka osobnych ciast ;) W całości smakują jednak perfekcyjnie :) Pierwszy raz, dawno temu, jadłam je u cioci, wyprosiłam przepis, którym mogę się z Wami podzielić :) Idealnie wyważony smak, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam, tym ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu/soku z cytryny
  • szczypta soli

 

+

  • 1 opakowanie kremu karpatka
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 400 ml mocnej, gorzkiej kawy
  • 2 galaretki malinowe
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 mix do ubijania śmietany

 

Ciemne ciasto - Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Jasne ciasto - Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania, ostrożnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet (sok z cytryny).

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać, na przemian, łyżka po łyżce, ciemne i jasne ciasto. Na końcu ciasto delikatnie przemieszać widelcem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwie części.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić i rozsmarować na dolnej części ciasta. Na kremie, obok siebie, ułożyć biszkopty, namoczone w mocnej kawie. Schłodzić.

Tężejącą galaretkę wylać na biszkopty. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i mixem do ubijania śmietany.

Masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

niedziela, 20 marca 2016

Orzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe", niedzielne ciasto. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, dlatego śmiało można zrobić je wcześniej i przechować w lodówce. To taki nasz wspólny, rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu w nieco innym wydaniu. Każdy z nas ma swoje określone zadania przy jego robieniu - tata, jako specjalista od łupania orzechów, szykuje nam ich spory zapas, brat, pełni rolę zaopatrzeniowca, Dawid rozpuszcza galaretkę i pilnuje by nie stężała ani za mocno ani za mało, do mnie należy cała reszta... No może poza oceną końcową, bo ta należy do mamy... Głównie z myślą o Niej i dla Niej robimy brzoskwiniowego orzechowca. To idealne ciasto, by po długim, męczącym dniu usiąść wygodnie w fotelu, koniecznie z filiżanką kawy w jednej ręce i kawałkiem ciasta w drugiej. Uwielbiam obserwować ludzi, gdy jedzą coś nowego. Na twarzy mamy malował się tylko zachwyt i niema prośba o kolejny kawałek :) Dla takich chwil warto piec, to stwierdziliśmy wszyscy, rodzinnie ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 125 g cukru
  • 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 125 g mielonych orzechów włoskich 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej 
  • 2 połówki brzoskwiń

 

Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, puszystą masę.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały cukier. 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na nieduże kawałki.

Do masy z żółtek dodać orzechy, mąkę, bułkę tartą i kawę, wymieszać, dodać pianę z białek i dokładnie połączyć, na koniec dodać kawałki brzoskwiń, wymieszać.

Dno formy o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić.

 

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 mix do ubijania śmietany 

+

  • 300 g okrągłych biszkoptów

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone, cukry i mix do ubijania, ubić na gęsto.

Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. 

 

Mus brzoskwiniowy:

  • puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa 

+

  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
  • maczek tutti-frutti 

 

Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, lekko przestudzić i połączyć z brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia.

Syrop brzoskwiniowy i wodę zagotować, rozpuścić obie galaretki, odłożyć do wystudzenia i stężenia.

Stężony mus brzoskwiniowy wyłożyć na masę śmietankową, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Tężącą, ale płynną galaretkę wylać na wierzch ciasta, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria