Wpisy z tagiem: serek homogenizowany

czwartek, 08 września 2016

Fantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego

 

Poncz:

  • 300 ml bardzo mocnej kawy
  • 100 ml likieru kawowego

+

  • 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao

 

Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką. 

Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Schłodzić, przekroić na dwie części.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników.

Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

Inspiracja

niedziela, 15 maja 2016

Ostatnio mam sporo na głowie, praca, dom, remont i tak w kółko ;) Budowa się rozkręca, powoli będziemy robić ogrzewanie i musimy wybrać odpowiednie grzejniki, ach tyle tego, czekam na przyjemniejsze wybory - meble kuchenne czy  kolory ścian :P Brak czasu powoduje, że mniej piekę, wolę zrobić coś na szybko, stąd też kolejny błyskawiczny przepis, kolejne małe, słodkie kuleczki ;) Tym razem mam dla Was wersję kajmakowo - migdałową tych smakołyków. Bardzo szybko się je robi i rzecz jasna - szybko znikają ze stołu ;) Słodkie, z delikatnie słoną nutką. Polecam! :)

 

  

 

Składniki:

  • 200 g pokruszonych ciasteczek
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 100 g masy kajmakowej
  • szczypta soli morskiej
  • zmielone migdały

 

Masę kajmakową lekko podgrzać, by była płynniejsza.

Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać serek homogenizowany, masę kajmakową i sól. Wymieszać, a następnie ugnieść ręką. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w zmielonych migdałach. Włożyć je do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone. Smacznego :)

środa, 27 kwietnia 2016

Bardzo popularny jabłecznik wreszcie i u mnie :) Nie dziwię się, że jest tak lubiany - smakuje doskonale! Robi się je bardzo, a jeszcze szybciej znika ze stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 425 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 6 jabłek 
  • 165 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 50 g orzechów włoskich
  • cynamon

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić jena dwie części.

Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować pierwszą część ciasta, wyłożyć nią dno i boki formy o wymiarach 20 x 30 cm. 

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. 

Cukier puder wymieszać ze śmietaną i lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego :)

 

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kolejny przepis dla wielbicieli kokosu i szybkich przepisów ;) Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kokosowe kuleczki. Uwaga, szybko znikają ze stołu! Posmakują i dzieciom i dorosłym. Najlepiej smakują delikatnie schłodzone. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g pokruszonych ciasteczek
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • wiórki kokosowe

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.

Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać serek homogenizowany, przestudzoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, a następnie ugnieść ręką. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach kokosowych. Włożyć je do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone. Smacznego :)

 

środa, 02 marca 2016

Do Wielkanocy zostało jeszcze sporo czasu, ale już od dzisiaj będę dzieliła się z Wami swoimi pomysłami na świąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


 

Składniki:

  • 450 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1-2 jabłka
  • cukier brązowy

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek homogenizowany, cały czas miksując. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko wystudzić, wlać do masy serowej, zmiksować na najwyższych obrotach. 

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać 2-3 łyżki masy serowej. Schłodzić w lodówce.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć je do rondelka, dodać odrobinę wody, gotować, aż owoce zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać.

Jabłkami udekorować gotowe serniczki, oprószyć brązowym cukrem. Smacznego :) 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kilka dni temu miałam drobny zabieg chirurgiczny, niby nic wielkiego, ale żadnej, większej pracy nie mogę wykonywać, byle do czwartku ;) Przezornie, już wcześniej, zaopatrzyłam się w kilka książek, głównie z tematyki społeczno-obyczajowej. Z internetowej księgarni http://tezeusz.pl/ zamówiłam kilka powieści Sparksa, dobrze się je czyta :) Tym razem wybrałam "Najdłuższą Podróż" i "Anioła Stróża" - tych jeszcze nie czytałam. Może to i nie literatura z najwyższej półki, ale lubię książki tego autora, można się przy nich zrelaksować i miło spędzić czas. Sama dostawa też ekspresowa, także teraz, większość czasu, zamiast w kuchni, czas spędzam z książką w ręku ;) Jeszcze przed zabiegam nasmażyłam nam pączków ;) Małe, szybkie i niezawodne. Szybkie i naprawdę łatwe do zrobienia, na waniliowym serku homogenizowanym, obtoczone w cukrowo-cynamonowej posypce... Pachną nieziemsko, a smakują jeszcze lepiej, ciężko się od nich oderwać ;) Polecam, bardzo!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

+

  • drobny cukier do wypieków
  • cynamon

 

Cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszać widelcem.

Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni. Łyżeczką nakładać porcję ciasta na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor.

Usmażone pączki odkładać na papier, do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze. Smacznego :)

 

piątek, 15 stycznia 2016

Po Katarzynce przyszedł czas na Kubusia :) Oba ciasta są całkowicie inne, ale i jedno i drugie jest pyszne :) Kubuś to znane i lubiane ciacho, przygotowane na marchewkowym, przecierowym soku. Bardzo smaczne, orzeźwiające, zasmakuje nie tylko najmłodszym. U mnie sok z dodatkiem ananasa i mango, stąd intensywnie żółty kolor :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Po kolei dodawać żółtka, cały czas miksując.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno formy o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa Kubusiowa:

  • 1 l soku przecierowego Kubuś
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła

 

Z soku przecierowego i proszku budyniowego ugotować budyń - 3/4 litra soku przelać do garnka z grubym dnem i zagotować. Proszek budyniowy wymieszać z pozostałym sokiem, wlać na wrzątek i ponownie doprowadzić do wrzenia, ugotować gęsty budyń. Wystudzić.

 

Masa śmietankowo - serowa:

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 500 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 zagęstnik do śmietany

 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek homogenizowany i zagęstnik do śmietany, zmiksować, aż masa zgęstnieje, schłodzić.

Wykonanie - na wystudzony biszkopt wyłożyć krem przecierowy, wyrównać. Odłożyć do stężenia. Na stężony krem wyłożyć schłodzoną masę śmietankowo - serową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć startą czekoladą lub owocowymi posypkami. Smacznego :)

 


wtorek, 11 sierpnia 2015

Na zewnątrz tak gorąco, że nawet nie ma się ochoty włączać piekarnika, jeśli doliczyć do tego remont, którego końca nie widać, aż chce się sobie osłodzić życie. Jesteśmy na takim etapie, że dopiero mogę marzyć o aranżowaniu pokojów, wtedy z pewnością z pomocą przyjdzie mi http://www.ardeko.pl/dekoracja-okien/tkaniny, już nie mogę się doczekać tego momentu ;) Na poprawę nastroju mam dla Was (i dla siebie) jogurtową krajankę z borówkami. Bez pieczenia, jeśli użyjecie gotowego spodu lub zwykłych biszkoptów. Delikatny, orzeźwiający smak, ładnie wygląda na stole. Polecam! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Blachę o wymiarach 28 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Masa jogurtowa:

  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 50 g cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sok z 1 cytryny
  • 300 g borówek

 

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odłożyć na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie, delikatnie ją podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia.

Jogurt wymieszać z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. 

Na ciasto wyłożyć trochę kremu, na nim ułożyć borówki i zalać resztą masy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Smacznego :)

 


niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto warte grzechu ;) Nie jest trudny do zrobienia, ale trochę czasochłonny. Smakuje świetnie, przecież nie od dziś wiadomo, że truskawki i czekolada bardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta solo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki mleka

 

Mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia i sodę połączyć. Dodać olej, ocet i mleko, dokładnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretka truskawkowa:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 g truskawek

 

Dno tortownicy/miski o średnicy 15 cm wyłożyć folią spożywczą.

Truskawki pokroić w plasterki, galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i połączyć z truskawkami. Przelać do tortownicy, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia

Masa serowa:

  • 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • woda

 

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody (tylko do jej przykrycia), odłożyć do napęcznienia na około 2-3 minuty. Po tym czasie żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić.

Twaróg zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrami.

Masę serową dokładnie połączyć z wystudzoną żelatyną.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki oleju 

+

  • 150 g truskawek

 

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej, dodać olej i dokładnie połączyć.

Truskawki umyć i osuszyć. Szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie. Ułożyć je na kratce i schłodzić. Resztą polewy udekorować ciasto. Czekoladowymi truskawkami udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 

 

czwartek, 20 listopada 2014

Delikatne, mięciutkie placuszki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo smakują dzieciom, dorośli też nimi nie pogardzą :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

  • 150 g serka homogenizowanego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka kropel oleju do smażenia

 

Jajko roztrzepać, dodać serek homogenizowany i bardzo dokładnie połączyć. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy serowej. Gdy ciasto nie jest wystarczająco gęste dodać jeszcze odrobinę mąki.

Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria