Wpisy z tagiem: pomarańcze

piątek, 02 czerwca 2017

Kolejna wariacja na temat marchewkowego ciasta ;) Placek jest bardzo wilgotny, zarówno dzięki marchewce jak i nasączeniu go syropem cytrusowym. Udekorowany ubitą kremówką, mimo tego lekki, delikatny. Pyszny, jestem pewna, że zachwycicie się tym smakiem. Polecam :)

PS http://dybka.com.pl/ - kancelaria prawna nieruchomości & proces budowlany, zainteresowani powinni zajrzeć na tę stronę ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki marchewki, startej na tarce
  • 1/2 szklanki bakalii

 

Syrop cytrusowy:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Masa śmietankowa:

  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

Jajka wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Dodać olej,  mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Na końcu dodać marchewkę i rodzynkami, dokładnie połączyć. Ciasto wlać do lekko natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 25 x 15 cm, piec w temperaturze 165 stopni przez około 35 minut. Przestudzić.

Przygotować syrop cytrusowy -  cukier zagotować z wodą gotować na dużym ogniu, przez kilka minut, aż cukier się rozpuści a część wody odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ciepły syrop wymieszać z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedzić przez sitko.

Przestudzone ciasto nasączyć syropem cytrusowym.

Masa śmietankowa - śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kremem udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)



poniedziałek, 04 kwietnia 2016

Ciasto, które pierwszy raz jadłam w kawiarni, w trakcie spotkania z przyjaciółką, w smaku którego, obie się zakochałyśmy :D To głównie z myślą o Niej odtworzyłam je w domu, to z Nią w pierwszej kolejności podzieliłam się przepisem i kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 225 g cukru
  • 1 opakowanie cukru cytrynowego 
  • 225 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. 

Do masy maślano-jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.

Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić.

 

Krem pomarańczowy:

  • 375 ml mleka
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3 żółtka 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

+

  • 150 ml likieru jajecznego
  • 250 g okrągłych biszkoptów

 

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mleko, połączyć. 

Mąkę ziemniaczaną połączyć z sokiem pomarańczowym i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. 

Masę przelać do garnuszka, zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. 

Wystudzony krem pomarańczowy zmiksować z ajerkoniakiem. Wyłożyć na wystudzony biszkopt, na kremie poukładać biszkopciki, docisnąć i schłodzić w lodówce.


Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 mix do ubijania śmietany 

+

  • 1 opakowanie płatków czekoladowych 

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i mix do śmietany.

Masę śmietanową wyłożyć na krem pomarańczowo-adwokatowy, wyrównać. Udekorować płatkami czekoladowymi i likierem jajecznym. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

czwartek, 28 stycznia 2016

Pomiędzy jednymi, a drugimi pączkami przepis na coś lżejszego ;) Mocno czekoladowe, przepyszne i bardzo zdrowe trufle. Są niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Pachną obłędnie... Tak, jak pachnieć może tylko pomarańcza z czekoladą Z dodatkami można dowolnie kombinować - dodawać różne orzechy, obtoczyć można je w czekoladzie, wiórkach kokosowych czy tak jak w moim przypadku, w gorzkim kakao. Deser w lekkim wydaniu. Co jakiś czas i takie u mnie znajdziecie, tym bardziej, że po zwolnieniu znowu wracam do sportu :) Sobie i mamie na http://s-mumo.pl/ zamówiłam już kije do nordic walking, będziemy spacerowały z ciocią, która jest wielką entuzjastką tego sportu ;) Przy okazji zamówiłam także śpiwory, przydadzą się nie tylko pod namiot, ale także w domu - po różnych imprezach często nocują u nas goście, a kołder mało, śpiwór jest w takich przypadkach niezastąpiony :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g orzechów włoskich

 

+

  • kakao do obtoczenia

 

Daktyle posiekać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnuszka. Dodać sok i miąższ z pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 12 minut, mieszając co jakiś czas. Delikatnie przestudzić i zblendować. 

Orzechy i czekoladę posiekać i razem z kakao dodać do masy daktylowo-pomarańczowej, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. 

Po tym czasie z masy formować kulki, obtaczać je w kakao. Smacznego! :)

środa, 23 grudnia 2015

Piernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i rodzynek, udekorowany lukrem. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :)

 

Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :)

Do zobaczenia tuż po świętach! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 duże marchewki
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka z 1 pomarańczy

+

  • cukier puder
  • gorąca woda

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać.

Cukier dokładnie zmiksować z olejem i jajkami. Dodać marchewkę startą na małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować lukrem. Smacznego :)

Lukier - cukier puder rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, udekorować nim ciasto.

 


Najlepsze grzane wino na świecie robi mój Tata ;) Mocne, bardzo aromatyczne, idealnie rozgrzewa w chłodne, zimowe wieczory. Pachnie pomarańczami, goździkami i cynamonem. To przygotowane zostało na domowym winie brzoskwiniowym, jednak równie często robimy je tradycyjnie, z winem czerwonym :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki: (3-4 porcje)

  • 500 ml wina
  • 3-4 plastry pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 5-6 goździków
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml owocowej nalewki

 

Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć sok, pomarańczę pokroić na plastry.

Wszystkie składniki, oprócz pomarańczy, przełożyć do rondelka, zagotować na średnim ogniu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 8-10 minut.

Przelać przez sitko do kieliszków, podawać z plastrem pomarańczy i goździkami. Na zdrowie! :)

 

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Miękkie, mocno pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Świetne jako alternatywa świątecznych pierniczków, ale nie tylko. Pierwszy raz robiłam je latem, na szkolny festyn, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Pogoda nam wtedy nie dopisałam, jednak przezornie, już wcześniej zaopatrzyliśmy się w ogromne namioty z http://www.mastermarket.com.pl/namioty-imprezowe-dmuchane/, z okolicznościowym nadrukiem, dzięki którym impreza odbyła się bez przeszkód :) Mam nadzieję, że  Waszych domach te ciasteczka będą takim hitem, jak podczas wspomnianego wcześniej festynu. Są przepyszne! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 75 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 duża pomarańcza

 

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na malutkie kawałki. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło i wcierać je między palcami w suche składniki do czasu, aż utworzy się drobna kruszonka.

Do ciasta wbić jajko, dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy, zagnieść miękkie, delikatne ciasto. 

Z ciasta formować kuleczki, nieco większe od orzecha włoskiego, wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Smacznego :)

00:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (20) »
piątek, 11 grudnia 2015

Ostatni moment na przygotowanie cytrusowych ekstraktów, by Wasze świąteczne wypieki pięknie pachniały. Już kiedyś miałam zrobiony ekstrakt pomarańczowy, ale tak go schowałam, że długo nie mogłam go znaleźć, gdy wreszcie mi się udało, nie nadawał się już do użycia ;) Czasem przydałby mi się jakiś system identyfikacji przedmiotów, ciągle coś gdzieś chowam albo gubię :D https://www.autoid.pl/ - ratunku! :D Ten ekstrakt już mam pod ręką, cały czas ;) Niewiele przy nim pracy, a zapach zamknięty w buteleczkach będzie aromatyzował Wasze ciasta i ciasteczka.Tylko w Was nadzieja ;) Cytrusowy ekstrakt jest idealnym dopełnieniem ekstraktu waniliowego. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 1 ekstrakt:

  • skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 125 ml wódki
  • 125 ml wody

 

Pomarańczę (cytrynę) wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą skórkę (albedo), która jest gorzka. Bardzo drobno pokroić. Wrzucić do buteleczki, zalać wódką, wymieszaną z wodą. Wstrząsnąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Ekstrakt jest gotowy do użycia już po tygodniu. Zdatny do "spożycia" jest przez rok :)

00:28, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (15) »
czwartek, 19 listopada 2015

Kolejne muffinki do kolekcji i kolejny przepis odnaleziony w czeluściach twardego dysku ;) Koloru pomarańczowego i o smaku pomarańczy ;) Bardzo aromatyczne, delikatne i miękkie. Z kawałkami owoców, smakują wspaniale :) Łatwe do zrobienia, powiedziałabym nawet, że ekspresowe. Trochę krzywe, ale robiłam je z synkiem koleżanki, który (z moją pomocą) stworzył własne papilotki ;) Zdolna bestyjka, opiekowałam się Nim pod koniec wakacji kilka dni, bo przedszkole, do którego uczęszcza było zamknięte z powodu remontu. Teraz dzieciaki mają przynajmniej odświeżone wnętrza, nowe meble przedszkolne i zabawki. Młody szczególnie cieszy się z tych ostatnich ;) 

Ps. Te muffinki smakiem przypominają mi nieco dżem pomarańczowy, który uwielbiam. Ten przywieziony z Hiszpanii już nam się dawno skończył...

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 pomarańcza

 

Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia.

Pomarańczę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Obrać, wykroić fileciki i drobno pokroić.

Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Jajka wymieszać z jogurtem, wystudzonym masłem, skórką i miąższem z pomarańczy. Dodać suche składniki, całość dokładnie połączyć.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25- 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

niedziela, 12 kwietnia 2015

Obłędnie smaczny sernik! Lekki jak mgiełka, delikatny, kremowy. Pięknie wygląda, tak cudnie bieluśki z odrobiną pomarańczowego kremu ;) Nie jest pracochłonny, ale trochę trzeba się naczekać przed degustacją ;)) Nasze kubki smakowe oszalały! Polecam ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 40 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

 

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut. Wystudzić. 

Masa serowa:

  • 600 g twarogu, zmielonego minimum dwukrotnie
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 duże jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 1 duży budyń śmietankowy Delecta

 

Orange curd: 

 

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa śmietanowa:


  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 2-3 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego Delecta

 

Orange curd - Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. 

Składniki przełożyć do rondelka i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić.

Masa serowa - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Do miski przełożyć twaróg, jogurt, jajka i budyń. Zmiksować na gładką masę. Dodać wystudzoną, płynną czekoladę i dokładnie połączyć. 

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Na wierzch, łyżeczką wyłożyć orange curd, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 80 minut. 

Polewa śmietankowa - do miski przełożyć śmietanę, cukier waniliowy i aromat śmietankowy, dokładnie wymieszać. 

Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch ciasta wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

Wielkanocne wypieki z Delectą

15:10, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (48) »
sobota, 04 kwietnia 2015

Kruche ciasto, udekorowane kwiatuszkami z bitej śmietany i pomarańczowym kremem. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! 

Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* 

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

 

Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, lekko podsypanej mąką, na grubość około 4-5 mm. Szklanką o średnicy 7-8 cm wyciąć koła. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i przykleić do zewnętrznych stron kółek. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, wystudzić.

 

Krem pomarańczowy:

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok.

Składniki przełożyć do rondelka i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 100 ml śmietany 36%
  • cukier puder do smaku

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Do rękawa cukierniczego przełożyć śmietanę, wycisnąć małe "kwiatuszki" na ciasto, na środek każdego wyłożyć odrobinę orange curd. Smacznego :)

 

00:02, ewa_ciasteczkowakraina , Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (40) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria