Wpisy z tagiem: cukier puder

wtorek, 04 marca 2014

Ciasto, które już dawno chciałam sama upiec, z karpatką mam mnóstwo pięknych wspomnień, mama często ją dla nas piekła (dopóki nie zaczęłam Jej wyręczać :P). Myślałam, że jest trudne, pracochłonne i tak dalej. Nic bardziej mylnego. Miło się rozczarowałam :) Ciasto parzone, takie samo jak ptysiowe, maślano - budyniowy krem... Całość smakuje wybornie, ładnie wygląda. Cieszy i oko i podniebienie. Mam nadzieję, że upieczecie to ciasto i oczaruje Was tak samo jak mnie. Ostrzegam tylko, że ciężko poprzestać na jednym kawałku...

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto parzone:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka

 

W garnuszku wymieszać mleko, wodę, masło, sól i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, gdy zacznie wrzeć zdjąć z palnika. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Odłożyć na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.

Do przestudzonego ciasta wbijać jajka, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. 

Dwie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równo rozsmarować na nich gotowe ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. 

 

Składniki na masę:

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i cukier waniliowy dokładnie rozpuścić w 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować w rondelku, wlać mączną mieszankę. Energicznie mieszać, dopóki budyń nie będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło ubić na jasny, puszysty puch. Ciągle miksując, dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodawać kolejno po łyżce budyniu, cały czas mieszając. Masa powinna być gęsta i gładka. 

Wystudzone ciasto przełożyć kremem maślano - budyniowym i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 

sobota, 15 czerwca 2013

Bardzo lubię czereśnie, mogę śmiało stwierdzić, że to moje ulubione owoce. Na całe szczęście mamy w ogrodzie drzewo czereśniowe, więc mogę korzystać i objadać się tymi pysznymi owocami do woli. Dziś mam przyjemność zaproponować Wam pyszny placek z czereśniami - jogurtowe ciasto, owoce - wszystko obficie posypane kruszonką + cytrynowy lukier, jako uwieńczenie całości. Polecam gorąco! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 300 g kefiru naturalnego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • czereśnie

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g stopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki wanilii

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać delikatnie, najlepiej rękami, tak, by powstała kruszonka, odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23x28 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić.

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Cukier wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Wystudzony placek polać lukrem cytrynowym. Smacznego :)


środa, 17 kwietnia 2013

Pyszne ciasteczka o ciekawym wyglądzie :) Mój Brat stwierdził, że smakują "świątecznie" :) Trochę w tym racji - może to ten dodany cynamon? Wyszły bardzo mięciutkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz, w sam raz na dwa kęsy, idealne do gorącej kawy :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Suche składniki dodać do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. 

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Wykładać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia ( w co najmniej 2 cm odległości od siebie). Piec około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

 


środa, 03 kwietnia 2013

Ostatni już świąteczny przepis, jaki mam przyjemność Wam zaproponować. Wilgotna, mięciutka babka adwokatowa z kawałkami czekolady. Robiłam ją już na zeszłoroczną Wielkanoc, ale na wyraźną prośbę Mamy "musiałam" i na tegoroczne święta ;) Nie ma się czemu dziwić, bo jest pyszna - delikatna, ale z mocno wyczuwalnym smakiem likieru, z dodatkiem gorzkiej czekolady, bardzo długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 150 g miękkiej margaryny
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml advocatu
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia babki

Formę wysmarować margaryną lub masłem i oprószyć mąką. Czekoladę posiekać na kosteczkę. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na kremową i puszystą masę. Dodawać stopniowo jaja, nadal miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać na zmianę z advocatem do masy. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Gotową babkę zostawić w formie do wystudzenia, jeszcze lekko ciepłą wyjąć, a po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria