Wpisy z tagiem: cukier puder

sobota, 15 czerwca 2013

Bardzo lubię czereśnie, mogę śmiało stwierdzić, że to moje ulubione owoce. Na całe szczęście mamy w ogrodzie drzewo czereśniowe, więc mogę korzystać i objadać się tymi pysznymi owocami do woli. Dziś mam przyjemność zaproponować Wam pyszny placek z czereśniami - jogurtowe ciasto, owoce - wszystko obficie posypane kruszonką + cytrynowy lukier, jako uwieńczenie całości. Polecam gorąco! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 300 g kefiru naturalnego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • czereśnie

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g stopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki wanilii

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać delikatnie, najlepiej rękami, tak, by powstała kruszonka, odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23x28 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić.

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Cukier wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Wystudzony placek polać lukrem cytrynowym. Smacznego :)


środa, 17 kwietnia 2013

Pyszne ciasteczka o ciekawym wyglądzie :) Mój Brat stwierdził, że smakują "świątecznie" :) Trochę w tym racji - może to ten dodany cynamon? Wyszły bardzo mięciutkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz, w sam raz na dwa kęsy, idealne do gorącej kawy :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Suche składniki dodać do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. 

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Wykładać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia ( w co najmniej 2 cm odległości od siebie). Piec około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

 


środa, 03 kwietnia 2013

Ostatni już świąteczny przepis, jaki mam przyjemność Wam zaproponować. Wilgotna, mięciutka babka adwokatowa z kawałkami czekolady. Robiłam ją już na zeszłoroczną Wielkanoc, ale na wyraźną prośbę Mamy "musiałam" i na tegoroczne święta ;) Nie ma się czemu dziwić, bo jest pyszna - delikatna, ale z mocno wyczuwalnym smakiem likieru, z dodatkiem gorzkiej czekolady, bardzo długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 150 g miękkiej margaryny
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml advocatu
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia babki

Formę wysmarować margaryną lub masłem i oprószyć mąką. Czekoladę posiekać na kosteczkę. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na kremową i puszystą masę. Dodawać stopniowo jaja, nadal miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać na zmianę z advocatem do masy. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Gotową babkę zostawić w formie do wystudzenia, jeszcze lekko ciepłą wyjąć, a po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria