Wpisy z tagiem: marchewka

piątek, 02 czerwca 2017

Kolejna wariacja na temat marchewkowego ciasta ;) Placek jest bardzo wilgotny, zarówno dzięki marchewce jak i nasączeniu go syropem cytrusowym. Udekorowany ubitą kremówką, mimo tego lekki, delikatny. Pyszny, jestem pewna, że zachwycicie się tym smakiem. Polecam :)

PS http://dybka.com.pl/ - kancelaria prawna nieruchomości & proces budowlany, zainteresowani powinni zajrzeć na tę stronę ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki marchewki, startej na tarce
  • 1/2 szklanki bakalii

 

Syrop cytrusowy:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Masa śmietankowa:

  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

Jajka wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Dodać olej,  mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Na końcu dodać marchewkę i rodzynkami, dokładnie połączyć. Ciasto wlać do lekko natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 25 x 15 cm, piec w temperaturze 165 stopni przez około 35 minut. Przestudzić.

Przygotować syrop cytrusowy -  cukier zagotować z wodą gotować na dużym ogniu, przez kilka minut, aż cukier się rozpuści a część wody odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ciepły syrop wymieszać z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedzić przez sitko.

Przestudzone ciasto nasączyć syropem cytrusowym.

Masa śmietankowa - śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kremem udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)



czwartek, 16 marca 2017

Aromatyczne, miękkie, soczyste ciasto marchewkowe z rodzynkami :) Łatwe do zrobienia, długo zachowuje świeżość. Jestem pewna, że nie sprawi Wam problemów a i ze smaku będziecie zadowoleni :) Polecam!

PS Jeśli w planach macie zakup zegarków polecam czaszegarkow.pl świetny wybór, dla każdego i na prezent i dla siebie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

+

  • 75 g białej czekolady
  • cynamon do oprószenia

 

W naczyniu wymieszać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.

Cukier i olej przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach i dodawać po kolei po jednym jajku. Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Dodać marchewkę i rodzynki, delikatnie połączyć.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy keksowej o długości 25cm.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, jeszcze ciepłe wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch ciasta, całość oprószyć cynamonem. Smacznego :)



piątek, 03 lutego 2017

Marchewkowe babeczki z kokosowym kremem to deser, który skusi każdego :) Miękkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Kokosowy krem dopełnia idealnie smak samych babeczek. Skuście się, są tego warte ;)

PS Ostatnio jemy zdrowiej - mąż na diecie :D https://www.body4you.pl/ to idealny sklep dla Niego, suplementy wybrane przez fachowców jak narazie się sprawdzają. Warto zapoznać się z ich ofertą. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko, starte na tarce
  • 1 szklanka marchewki, startej na tarce

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej.

Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem z serka :

  • 150 g kremowego serka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe

 

Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Masę serową wyłożyć na wierzch babeczek, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

niedziela, 11 grudnia 2016

Pyszne, uzależniające, podzielne, nieskomplikowane ;) Długo zachowuje świeżość, chociaż szybko znika ze stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 100 g drobno pokrojonego jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem śmietankowy:

  • 150 g kremowego serka
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru 
  • orzechy włoskie do dekoracji

 

Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej.

Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Polewa - serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Dobrze wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałym kremem i orzechami włoskimi. Smacznego :)

 


środa, 23 grudnia 2015

Piernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i rodzynek, udekorowany lukrem. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :)

 

Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :)

Do zobaczenia tuż po świętach! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 duże marchewki
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka z 1 pomarańczy

+

  • cukier puder
  • gorąca woda

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać.

Cukier dokładnie zmiksować z olejem i jajkami. Dodać marchewkę startą na małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować lukrem. Smacznego :)

Lukier - cukier puder rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, udekorować nim ciasto.

 


wtorek, 24 listopada 2015

Powoli zaczynamy odnajdywać się naszym "nowym" gniazdku ;) Wnosimy ostatnie meble, skupujemy bibeloty, wreszcie mamy na to miejsce. Szafa do sypialni, pod zabudowę, też już jest. Zawsze mi się taka marzyła, na szczęście http://www.indecotrojmiasto.pl/ spisało się na medal, jestem zachwycona, tyle miejsca na ciuchy i nie tylko :D Oszczędność miejsca i przestrzeni. Aby umilić sobie czas spędzony na urządzaniu mieszkania, a może bardziej na wzmocnienie, przygotowałam nam koktajl witaminowy - z mandarynkami, jabłkiem, marchewką i bananem, na zielonej herbacie. Bez cukru, samo zdrowie! Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 mandarynki
  • 1 banan
  • 300 ml zielonej herbaty

 

Marchewkę obrać i umyć pokroić w grube plastry. Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, mandarynki obrać, banana także. 

Przygotowane owoce przełożyć do pojemnika, dodać przestudzoną herbatę i zmiksować. Na zdrowie! :)

poniedziałek, 22 września 2014

Moje pierwsze marchewkowe ciasto ;) Mało kto wie, że to typowo szwajcarski wypiek. Wywodzi się z niemieckojęzycznej części Szwajcarii, z kantonu Agowii. Podstawowym składnikiem ciasta jest utarta marchewka i mielone orzechy laskowe. Dodałam także odrobinę kirschu, taki dodatkowy szwajcarski akcent ;) Moim dodatkiem było przełożenie ciasta kremem serowym. Bardzo polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kirschu
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 250 g startej marchewki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier ubić na jasną i puszystą masę. Dodać kirsch, cynamon i skórkę z cytryny, połączyć. Następnie dodać orzechy i marchewkę, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Do masy marchewkowej na przemian dodawać białka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. 

Masę przelać do natłuszczonej formy o wymiarach 25 x 25 . Wstawić ciasto do nagrzanego do 100 stopni piekarnika, podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić i przekroić ciasto na pół.


Składniki na masę:

  • 250 g serka kremowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

niedziela, 01 grudnia 2013

Oooo matko... Ten dżem jest fantastyczny... Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Nie dość, że ma wspaniały, żywy kolor, to jeszcze nieziemsko pachnie, a na dodatek smakuje cudownie - nie jest mdły, ani za słodki. Sporo zyskuje dzięki dodaniu cytryny i jabłka. Smak marchewki lekko dominuje, ale dzięki cytrusom dżem nabiera świeżości i lekkości. Jak dla mnie idealny, mogłabym go wyjadać prosto ze słoiczka ;) Specjalnie dla dżemu marchewkowego upiekłam chleb tostowy - przepadam za ciepłymi grzankami z dżemem. Są świetne na śniadanie. Chleb jest lekki i puszysty, równie dobrze nadaje się na "zwykłe" kanapki. A i najważniejsze - jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia. Polecam Wam i dżem i chleb, i razem i osobno smakują rewelacyjnie. :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Dżem marchewkowy. Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 małe jabłko  

 

Marchewkę obrać, umyć i ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić i odstawić do wystudzenia.

Zimną marchewkę dokładnie zmiksować blenderem. Przełożyć ją do garnka, dodać cukier i smażyć około 35 minut, na małym ogniu, mieszając co 5-10 minut, do momentu, aż woda odparuje. 

Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok, odstawić. 

Pod koniec smażenia dodać jabłko, pokrojone w niedużą kostkę, skórkę i sok z cytryny, wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut. Gotowy dżem przełożyć do słoiczka.* Nie ma potrzeby pasteryzacji, jeśli planujecie zjeść go w przeciągu kilku dni. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

* Z podanego przepisu wychodzi jeden słoiczek dżemu, taki jak na zdjęciu.

 

Pszenny chleb tostowy. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel oleju do wysmarowania 

 

Mąkę wsypać do dużej miski. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, dokładnie wymieszać. 

Rozpuszczone drożdże wlać do mąki, dodać sól i wymieszać drewnianą łyżką. 

Ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ważne, by dobrze je wyrobić.

Ciasto posmarować odrobiną oleju i przełożyć do natłuszczonej formy keksowej. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Ciasto powinno znacząco powiększyć swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Wyjąc z formy i wystudzić. Smacznego :)

 

13:35, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (36) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria