Wpisy z tagiem: pomidory

sobota, 30 kwietnia 2016

Pyszna, niecodzienna zupa pomidorowa, bo z dodatkiem jabłka :) Znana od dawna, do tej pory często jadana w niektórych rejonach Polski. Jabłko nadaje zupie słodkości i swego rodzaju świeżości. Pomidory i jabłka świetnie pasują do siebie, zupa jest tak smaczna, że ciężko nie poprosić o dokładkę ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 2 udka drobiowe
  • 2 - 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolendry
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Pietruszkę, marchew i seler pokroić, odłożyć.

Udka zalać w garnku zimną wodą. Zagotować i zebrać osad. Dodać listki laurowe, ziele, kolendrę, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler oraz płaską łyżkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Na maśle zeszklić cebulę, dodać starte jabłka. Dusić chwilę razem. Dodać do zupy razem z pomidorami. Gotować kolejne 20 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Udekorować kleksem gęstej śmietany, podawać z grzankami. Smacznego :)

 

17:24, ewa_ciasteczkowakraina , Wytrawnie
Link Komentarze (25) »
środa, 09 października 2013

Strasznie bałam się tego ciasta. Jego smaku przede wszystkim. Nigdy nie spotkałam się z dodatkiem pomidora w słodkim wypieku. Wreszcie jednak postanowiłam je przygotować. Pomidor to przecież owoc, więc czym prędzej zabrałam się do roboty :) Ciasto wyszło niesamowite - smaku pomidora nie czuć zupełnie, domownicy do tej pory nie wiedzą jaki tajemniczy składnik dodałam do masy. Ciasto jest pysznie zakalcowate, mocno czekoladowe, czyli typowe brownie :) Polecam bardzo! :)

 

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Przepis z książki D. Prochniewicz "Warzywa doskonałe. Pomidor, papryka, cukinia". Podaję z moimi zmianami :)


Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe pomidory
  • 125 g mlecznej czekolady
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli

 

Masło rozpuścić z czekoladami, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Odstawić.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać na przemian, po łyżce mąki, wymieszanej z kakao i pomidorów, ciągle mieszając. Na koniec wlać czekoladę z masłem, dodać sól i delikatnie wymieszać. 

Piec w foremce o wymiarach 28x18 cm , wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez około 35-40 minut. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria