Wpisy z tagiem: orzechy

piątek, 21 kwietnia 2017

Puszyste, tureckie ciasto z suszonymi figami i orzechami. Smakuje doskonale. Jest wilgotne, aromatyczne i delikatne. Miks smaków - to tutaj bakalie mieszają się z cynamonem, razem smakując cudownie. Łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam :)

PS Polecam stronę http://gieciewalcowanie.pl/ - profesjonalna, plastyczna obróbka metali w technologii CNC. Szeroko pojęta obróbka metali, różnymi technikami :)

 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 190g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 250g margaryny
  • 3 jajka
  • 220ml wody
  • 10 suszonych fig
  • 80g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

+

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml kremówki

 

Orzechy i figi drobno pokroić, odłożyć.

Do garnuszka wlać wodę, dodać posiekaną margarynę, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż margaryna się roztopi, masa ma być bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać figi, wymieszać i odstawić do wystudzenia (może być letnie).

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać łyżką, dodać orzechy i mieszankę z figami, wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut, w połowie pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 


piątek, 31 marca 2017

Tradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam!

PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/ - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa z serka ricotta:

  • 800 g sera ricotta
  • 275 g cukru
  • miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki drobno posiekanej czekolady
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonych moreli lub śliwek
  • 2 łyżki solonych pistacji

 

+

  • 400 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 1/4 szklanki białego rumu lub nalewki wiśniowej/pomarańczowej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier a następnie żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać je do masy jajecznej.

Dno blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Masa - Bakalie zalać alkoholem, odłożyć.

Cukier zagotować z 200 ml wody i wanilią. Gotować przez około 10 minut a następnie odłożyć na pół godziny.

Pistacje podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i drobno posiekać.

Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć alkoholem i rozsmarować pozostały krem. Całość wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany, wyłożyć na masę serową, udekorować według uznania. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


sobota, 04 marca 2017

Przepyszne czekoladowe brownie, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana :) Ciasto jest ciężkie, sycące, "zakalcowate", jak to brownies ;) Bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy ugotować kaszą a później zmiksować ją z resztą składników ;) Polecam, zdrowsza wersja popularnego ciasta, która na pewno Wam zasmakuje ;)

 

PS Wszystkich zainteresowanych tematyką aut używanych zapraszam na stronę autakrajowe.com.pl - wysokiej jakości usługi - sprzedaż części, skup, złomowanie samochodu :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

+

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

 

Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do czasu, gdy cała woda odparuje. Wystudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego.

Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do miski, dodać kaszę i zmiksować blenderem  do połączenia się składników.

Formę  o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

piątek, 03 lutego 2017

Marchewkowe babeczki z kokosowym kremem to deser, który skusi każdego :) Miękkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Kokosowy krem dopełnia idealnie smak samych babeczek. Skuście się, są tego warte ;)

PS Ostatnio jemy zdrowiej - mąż na diecie :D https://www.body4you.pl/ to idealny sklep dla Niego, suplementy wybrane przez fachowców jak narazie się sprawdzają. Warto zapoznać się z ich ofertą. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko, starte na tarce
  • 1 szklanka marchewki, startej na tarce

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej.

Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem z serka :

  • 150 g kremowego serka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe

 

Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Masę serową wyłożyć na wierzch babeczek, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

niedziela, 11 grudnia 2016

Pyszne, uzależniające, podzielne, nieskomplikowane ;) Długo zachowuje świeżość, chociaż szybko znika ze stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 100 g drobno pokrojonego jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem śmietankowy:

  • 150 g kremowego serka
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru 
  • orzechy włoskie do dekoracji

 

Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej.

Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Polewa - serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Dobrze wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałym kremem i orzechami włoskimi. Smacznego :)

 


wtorek, 06 grudnia 2016

Jak zawsze, także i w tym roku, to ja jestem odpowiedzialna za przygotowanie świątecznych smakołyków w słodkim wydaniu :) Zazwyczaj staram się robić sprawdzone desery, na naszym stole nie może zabraknąć typowych, śląskich słodkości. Tym razem wybór padł na szpajzę bakaliową. Pycha! Słodka, delikatna, z mnóstwem pijanych bakalii i kokosowymi ciasteczkami;) Smakuje niesamowicie, Wasze kubki smakowe oszaleją. Uwielbiam sięgać do tradycyjnych przepisów, próbować, udoskonalać, modyfikować, to sprawia, że jeszcze bardziej lubię przygotowywać świąteczne desery a widzieć, że innym smakuje to dopiero radość ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 5-6 kokosanek
  • 25 g migdałów
  • 15 g orzechów włoskich
  • 2 opakowania Delecta Decorada płatki czekoladowe
  • 25 g rodzynek
  • wódka/likier kokosowy
  • aromat migdałowy Delecta
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 275 ml śmietany kremówki
  • 1 mix do śmietany Delecta

 

Migdały, orzechy i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Kokosanki rozdrobnić. Bakalie i ciasteczka zalać alkoholem, dodać 2-3 krople aromatu migdałowego i odłożyć na minimum 12 godzin.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z mixem do śmietany, schłodzić w lodówce.

Jajka dokładnie umyć i sparzyć.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubite jajka delikatnie połączyć z kremówką, namoczonymi bakaliami. Dodać 1 paczkę płatków czekoladowych, wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.

Do masy śmietanowej, ciągle mieszając, stopniowo wlewać jeszcze ciepłą żelatynę. Gotowy krem przełożyć do misek, udekorować pozostałymi płatkami czekoladowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

* Z podanych proporcji uzyskamy 2 miski, takie jak na zdjęciu, deseru. 

 

00:17, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (25) »
poniedziałek, 31 października 2016

Serniki znikają u nas w ekspresowym tempie ;) Z tym było podobnie - rozszedł się w mgnieniu oka. Nic dziwnego, przecież kremowa, delikatna masa serowa, mocno orzechowy, kruchy spód i taka sama kruszonka muszą smakować świetnie :) Lubimy takie smaki ;) Polecam!

 

Ps. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.burco.pl/konkurs/. Łatwy i przyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych wojaży, a nagroda naprawdę atrakcyjna :) Zajrzyjcie koniecznie!

 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Masa serowa:

  • 800 g twarogu
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka

 

Orzechy drobno pokroić, dodać mąkę i cukier, wymieszać, posiekać z masłem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto.

1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować do natłuszczonej formy o wymiarach 28 x 24 cm, Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 

Przygotować masę serową - ser, masło, cukier budyń i żółtka dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na górę zetrzeć pozostałe, schłodzone ciasto. Piec przez około 40 minut. Smacznego :) 

 

00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (28) »
czwartek, 18 sierpnia 2016

Pyszne ciasto, słodkie, z kremem i kokosowo-orzechową bezą. Poezja smaku <3 Nie jest trudne do zrobienia, jednak trochę czasochłonne. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, która bardzo zachwalała to ciasto no i nie rozczarowałam się ;) Jestem pewna, że i Wam posmakuje. To jak, pieczecie? ;)

Ps. Zajrzyjcie tutaj - http://www.chromecrm.com/

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka, jedno po drugim, delikatnie zmiksować.

Mąkę przesiać z kakao, dodać startą czekoladę, połączyć. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, mieszać bardzo delikatnie. 

Masę wylać do blachy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.

 

Beza kokosowo - orzechowa:

  • 8 białek
  • 400 g pokrojonych drobno orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże Prince Polo
  • 8 łyżek cukru

 

Prince Polo pokroić na małe kawałki, odłożyć.

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać orzechy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i pokrojone Prince Polo, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.Wystudzić.

Po upieczeniu i wystudzeniu blaszkę odwrócić i obłożyć wilgotną ściereczką, papier się odmoczy i łatwiej będzie go zdjąć.

 

Krem:

  • 200 g masła
  • 8 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Do masy wlać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie wymieszać.

 

Wykonanie - Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować go kremem i przykryć bezą kokosowo-orzechową. Schłodzić w lodówce.

Gotowe ciasto wyjąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

środa, 03 sierpnia 2016

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 bochenek:

  • 140 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 60 g orzechów włoskich
  • 145 g płatków owsianych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego masła kokosowego
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia

 

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól i chia. W drugim naczyniu połączyć wodę, syrop klonowy i olej kokosowy.

Zawartość obu naczyń dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Wyjąć z formy, wystudzić. Smacznego :)

 


niedziela, 29 maja 2016

Pyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/, parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska, atrakcyjny cenowo, a w cenie parkowania możliwość skorzystania z darmowej taksówki, wiozącej bezpośrednio pod terminal. Na parkingu spokojnie można zostawić samochód na przykład przed wylotem na wczasy czy dłuższy weekend :)

 

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, ubijać. Wlewać olej, cały czas miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką.

Do masy dodać jabłka i orzechy, połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 33 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria