Wpisy z tagiem: masa kajmakowa ciasteczka

poniedziałek, 13 lutego 2017

Kolejne ciasto bez pieczenia - bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Składa się z trzech warstw, co jedna to lepsza ;) Przełożone słonymi krakersami... Ciężko mu się oprzeć, bo smak zniewala :) Ważne, by ciasto zrobić dzień, dwa przed planowanym podaniem, musi leżakować w lodówce przez około 24 godziny ;) Polecam!

PS Zachęcam do zapoznania się z ofertą abacosun.pl . Makijaż permanentny i nie tylko ;)

 


 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

750 ml mleka, cukier i masło zagotować, dodać dokładnie wymieszane - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę na małym ogniu do czasu, aż powstanie budyń. Zdjąć z palnika, odłożyć.

 

Krem toffi:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać masę kajmakową.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z masą toffi.

 

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier waniliowy i cukier puder.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z kremem śmietankowym, tylko do połączenia.

+

  • 1,5 opakowania krakersów
  • 1 duże opakowane herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Wykonanie - Formę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nie wylać gorącą masę budyniową. Na całym kremie budyniowym ułożyć krakersy, wystudzić,  następnie schłodzić w lodówce.

Po wystudzeniu masy budyniowej, na krakersy wyłożyć krem toffi, przykryć go także krakersami, na nie wyłożyć krem śmietanowy.

Ciasto przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce, najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem oprószyć gorzką czekoladą, startą na tarce o dużych oczkach. Smacznego :)



Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria