Wpisy z tagiem: kakao

niedziela, 16 listopada 2014

Pyszne muffinki wzorowane na słynnym włoskim deserze. Łatwe, ucierane ciasto o smaku kawy, jest lekkie i puszyste. Wykończone kremem z serka mascarpone i udekorowane kakao. Przygotowanie deseru zajmuje mało czasu, co niewątpliwie jest zaletą :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy

 

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i kawą. 

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy na przemian z naparem kawowym. 

Ciasto przekładać do papilotek, piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.


Składniki na krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • likier amaretto lub ekstrakt migdałowy do smaku

 

Serek mascarpone dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Dodać likier amaretto, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i udekorować muffinki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)

 

15:22, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (35) »
niedziela, 19 października 2014

Ciasto, które podbiło nasze kubki smakowe :) Pyszny przekładaniec - chrupiący słonecznik w karmelu, masa kajmakowa i polewa czekoladowa. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, wilgotne, wbrew pozorom nieprzesłodzone. Najistotniejszy jest tutaj słonecznik, który nadaje ciastu niezwykłości. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 175 g mąki pszennej
  • 165 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części. 

 

Chrupiący słonecznik:

  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka

 

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. 

Blachę wyłożyć matą silikonową bądź teflonową, wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić, pokruszyć na drobne kawałki. 

 

Masa:

  • 550 g masy kajmakowej (u mnie czekoladowa)
  • 200 g masła

 

Masło utrzeć z masą kajmakową na gładką, puszystą masę. Dodać 3/4 uprażonego słonecznika i delikatnie połączyć.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml kremówki

 

Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, poczekać, aż lekko zgęstnieje. 


+

  • herbatniki
  • wódka

 

Upieczony biszkopt nasączyć wódką, wymieszaną z cukrem i wodą. 

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę masy, na to powykładać herbatniki. Przykryć pozostałą masą i drugim biszkoptem. Wierzch posmarować czekoladową polewą i posypać resztą słonecznika. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 08 października 2014

Pyszne, miękkie ciasto z soczystymi gruszkami. Bardzo efektownie prezentuje się na stole, zachwyci nawet tych wybrednych. Nas oczarowało. Pięknie pachnie, z kawałkami gorzkiej czekolady... Gruszki w cieście są mięciutkie, z łatwością ustępują pod naporem łyżeczki. Ogonki i części owoców wystają ponad ciasto co niewątpliwie dodaje mu uroku. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju 
  • 2 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 gruszki
  • cukier puder 

 

Gruszki umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Odłożyć.

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodać czekoladę, połączyć.

Jajka roztrzepać, dodać jogurt i olej, wymieszać. 

Składniki mokre przelać do suchych i całość wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto. Gruszki poukładać w cieście.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


środa, 03 września 2014

Małe wspomnienie naszych tegorocznych wakacji :) Hiszpański flan, u mnie w wersji czekoladowej. Dawid stwierdził, że jest pyszny, nawet lepszy od tego, który jedliśmy w Hiszpanii ;) Wielbiciel tego deseru chyba wie co mówi :P Flan w języku hiszpańskim oznacza budyń, ten jednak nie zawiera mąki, a i piecze się go w kąpieli wodnej, później długo chłodzi. Wart spróbowania, polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 80 g cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, mleko i wymieszać. Odłożyć.

Jajka ubić na puszystą pianę, dodać mleko skondensowane, połączyć. 

Obie masy dokładnie ze sobą połączyć, przelać do foremek, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Przełożyć do większej blachy, napełnionej wodą do połowy wysokości foremek. 

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem wyjąć z kokilek. Udekorować owocami. Smacznego :)

 

22:47, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (31) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zachwycił i małych i dużych gości. Czekoladowy tort, przełożony masą z serka mascarpone z brzoskwiniami, udekorowany batonikami KitKat i kolorowymi drażetkami. Osobom, które lubią czekoladę, może być ciężko oprzeć się pokusie, by nie sięgnąć po jeszcze jeden kawałek. Przygotowałam go na urodziny mojego męża, dużym dzieciom też należy się odrobina słodyczy i barw ;) 

Ps. Tort za szybko "wyszedł" i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju, za dużo gości, za mały tort :P

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 85 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Ubić. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę, wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić.


Składniki na masę:

  • 150 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 g cukru pudru
  • 125 g brzoskwiń z puszki

Poncz:

  • 60 ml wody
  • 4 łyżki syropu z brzoskwiń

Masa do obłożenia tortu:

  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

+

  • wafelki KitKat (około 8 podwójnych opakowań)
  • 150 g drażetek M&M's lub innych

 

Brzoskwinie odsączyć, odmierzyć 125 g, pokroić i odłożyć.

4 łyżki soku z brzoskwiń wymieszać z wodą i odstawić.

Śmietanę i serek mascarpone zmiksować na sztywną i jasną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu bardzo delikatnie wmieszać 125 g kawałków brzoskwiń. 

Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć częścią ponczu, położyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Schłodzić w lodówce.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jeszcze płynną czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu.

Wafelki rozdzielić na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi boki tortu. Na górę wysypać drażetki. Smacznego :)

 


21:56, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (31) »
wtorek, 24 czerwca 2014

Przepis na to ciasto wygrzebałam ze starego zeszytu mojej mamy. Zawsze udaje mi się znaleźć tam coś pysznego :)) Czekoladowe ciasto, miękkie, rozpływające się w ustach. Masa budyniowa z dodatkiem kaszy manny i do tego czerwone porzeczki. Całość smakuje doskonale :) Smakowało i nam i naszym gościom. Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia połączyć, odstawić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać. Przygotowane wcześniej suche składniki dodawać małymi partiami do masy maślanej. Miksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą przełożyć do zamrażalnika, a drugą wylepić blachę o wymiarach , uprzednio posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 125 g kaszy manny
  • 500 g czerwonych porzeczek

 

Porzeczki obrać, umyć i odstawić. 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. 

Do ubitych białek dodać śmietanę i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać proszek budyniowy i kaszę. Całość dokładnie połączyć. 

Masę wylać na ciasto, powykładać porzeczki, a na wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :)

 


22:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (37) »
niedziela, 16 lutego 2014

Tort, który przygotowałam na zeszłotygodniowe urodziny mojego brata. Robert najbardziej lubi malinowe wypieki, dlatego nie mogłam zrobić innego wariantu smakowego :) Bratu tort bardzo smakował, gościom również. Nic dziwnego, jest pyszny - bardzo malinowy z czekoladowymi wiórkami, delikatny kakaowy biszkopt... Całość smakuje wyśmienicie :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g mlecznej czekolady
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mleka
  • 50 g śmietany 18%

 

Czekoladę połamać na kawałki. Margarynę stopić, dodać przygotowaną wcześniej czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić.

Jajka ubijać z cukrem około 7 minut. Dodać przestudzoną masę czekoladową. Kakao zmieszać ze śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę, zmieszaną z solą proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 34 x 27 cm. Piec około 45 minut w temperaturze 165 stopni. Ostudzić i przepołowić.

 

Składniki na masę:

  • 125 g serka twarogowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin

 

Czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać twarożek, zmiksować do połączenia składników. Dodać wiórki czekoladowe, dokładnie wymieszać.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, ułożyć pozostałe maliny i posypać czekoladowymi wiórkami. Smacznego :)

 

16:04, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (38) »
wtorek, 24 grudnia 2013

Najlepsza moczka na świecie :) Uwielbiam ją, nie tylko ja - cała moja rodzina ją uwielbia, to tata kazał mi rozpocząć wpis tymi słowami :D Nam taka smakuje najbardziej. Bez specjalnych udziwnień, taka najprostsza :) Najsmaczniejszy świąteczny deser :). Może kiedyś ktoś z Was ją przygotuje, naprawdę warto. Słyszałam kiedyś taką opinię, że ile śląskich gospodyń, tyle przepisów na moczkę - coś w tym jest, nie spotkałam jeszcze dwóch osób (niespokrewnionych ze sobą), które robiłyby moczkę identycznie. :)

To już mój ostatni przedświąteczny wpis, dlatego też pragnę Wam z całego serca złożyć najserdeczniejsze życzenia. Życzę wszystkim i każdemu z osobna spokojnych, radosnych, smacznych Świąt Narodzenia Pańskiego oraz wielu łask Bożych od Nowo Narodzonej Dzieciny. Wszystkiego dobrego! Ewa z rodziną 

Ps. Moczkę robiłam razem z mamą :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

 

  • 5-6 l wody
  • 1 l kompotu śliwkowego (bez owoców)
  • 1 piernik
  • 1 kg cukru
  • 500 g rodzynek
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 80 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżeczki olejku migdałowego
  • sok z 2 cytryn

 

Składniki na zasmażkę:

  • 300 g masła
  • mąka

 

Piernik moczyć w wodzie, najlepiej całą noc. 

Wodę i kompot podgrzać. Dodać cukier i rodzynki, nadal gotować, uważać, by nie doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie przygotować zasmażkę - w garnuszku rozpuścić i rozgrzać masło, dodać mąkę i podsmażyć. Wymieszać dokładnie.

Dodać zamoczony wcześniej piernik, kakao i przygotowaną zasmażkę. Ciągle mieszając, doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną w kostkę czekoladę, wymieszać. Dodać olejek migdałowy, orzechy i migdały. Przestudzić.

Do chłodnej moczki dodać sok z dwóch cytryn. Wymieszać, dokładnie schłodzić. Smacznego :)

środa, 18 grudnia 2013

Pieczenie pierników raczej nie powinno sprawiać większych problemów. Gorzej z lukrowaniem :D Jest z tym mnóstwo pracy, ale jeszcze więcej przyjemności. A jaką ma się satysfakcję! O dumie już nie wspominając :)). Lukrowaliśmy (ja z moimi wspaniałymi pomocnikami) je całe popołudnie i wieczór. Było warto, oj tak. Część lukrowaliśmy na biało, resztę z dodatkiem kolorowych barwników spożywczych. Nasze pierniczki teoretycznie przeznaczone są na choinkę, ale nie wiem ile ich do tego czasu zostanie, znikają w zadziwiających okolicznościach... Warto zaznaczyć, że pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, spokojnie możecie je przygotować nawet w weekend. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g płynnego miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody

 

Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i dokładnie wyrobić (najlepiej rękami. Ciasto będzie lekko klejące, nie należy jednak dodawać mąki.

Ciasto wyłożyć na, obsypaną mąką, stolnicę i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Można zrobić dziurkę, gdy chemy mieć pierniczki na choinkę.

Pierniczki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.

 

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

 

Białko bardzo dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, najlepiej drewnianą łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez żadnych grudek. Gdy będzie rzadki trzeba dodać więcej cukru pudru, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji - lukier nie może się rozlewać. Dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki (obie metody wypróbowane, obie świetnie się nadają). 

Biały lukier można zabarwić kolorami - lukier dzielimy na kilka miseczek i barwimy odpowiednimi kolorami. (Barwniki często rozrzedzają lukier, wtedy również należy dodać cukier puder). 

Jeśli lukier zastygnie za mocno, wystarczy dodać odrobinę wody.

Pierniczcie i bawcie się dobrze ;)

 

wtorek, 03 grudnia 2013

Nie jest to z pewnością tradycyjny piernik, nie trzeba na niego długo czekać, prawie nie zawiera miodu. Mi jednak bardzo smakuje. Delikatnie śliwkowy, pięknie pachnie cynamonem i przyprawą do piernika. Taka namiastka świąt w najlepszym wydaniu. Śmiało można przygotować go nawet w Wigilię, a i tak będzie miękki, pulchniutki i smaczny. Polecam serdecznie i zabieganym, którzy nie mają czasu na robienie tradycyjnego piernika, i osobom, które szukają czegoś nieco innego :)


 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 175 ml oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody

 

Mokre składniki przełożyć do naczynia i połączyć mikserem. Suche składniki wymieszać i stopniowo dodawać do mokrych, delikatnie, ale dokładnie mieszając. 

Blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Piec w temperaturze  190 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Polewa czekoladowa:

  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki słodkiej śmietanki

 

Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Rozsmarować na cieście. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria