Wpisy z tagiem: kakao

czwartek, 30 lipca 2015

Obłędnie pyszne babeczki! Mocno czekoladowe, miękkie, cudownie wilgotne. Cukinii w ogóle nie czuć, naprawdę ciężko się domyślić, że jest jednym z głównych składników babeczek :) Długo zachowują świeżość, a maliny idealnie wkomponowały się w całość.Smakują tak samo dobrze, jak działają http://www.polisolokaty.com/opinie/tu-europa/ , moje babeczki poprawiają nastrój (czekolada!), a kancelaria prawna kompleksowo i sprawnie obsługuje klientów indywidualnych i instytucjonalnych, co również może poprawić humor ;). Bardzo polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 9 babeczek:

  • 60 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka cukinii, startej na tarce o dużych oczkach
  • maliny

 

Masło zmiksować na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i jajko, zmiksować. 

Do masy dodawać mąkę na zmianę z jogurtem, cały czas miksując. Dodać kakao i kawę, połączyć. Na końcu dodać cukinię i wymieszać.

Ciasto wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości, na wierzch każdej babeczki powykładać maliny, lekko dociskając. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

 

Na koniec kilka zdjęć z weekendu w Tatrach :)

 

Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną, pierwszy obiad w Zakopanem na plus :)

 

Widok z Gubałówki, ok, trochę go zasłaniamy ;)

 

Tyyyle drewna ;)

 

Oscypki, lubicie? ;)

 

Siklawa, w drodze do Doliny Pięciu Stawów 

 

Dolina Pięciu Stawów, jest pięknie!

 

Po drodze wstąpiliśmy nad Morskie Oko ;)

 

Lody o smaku oscypka z żurawiną, pyszne! 

 

Wadowickie kremówki, nam smakowały :)

wtorek, 14 kwietnia 2015

Domowe, pyszne czekoladowe trufelki z dodatkiem czerwonego wina. Bardzo czekoladowe, inaczej nie mogło być ;), z lekkim posmakiem alkoholu. Zasmakują Wam na pewno! Szybko się je robi, można je długo przechowywać w lodówce. Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki czerwonego wina
  • kilka łyżek gorzkiego kakao

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, dodawać kremówkę. Wlać wino, dokładnie połączyć.

Masę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Po tym czasie wyjąć masę, nabierać ją łyżką i w dłoniach formować trufle. Obtaczać w kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

13:31, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (44) »
piątek, 27 marca 2015

Bardzo efektowny torcik, który świetnie będzie wyglądał na Waszych świątecznych stołach. Jasny i kakaowy biszkopt z kremem serowo - śmietankowym. Całość smakuje obłędnie. Ciasto może wydawać Wam się trudne do zrobienia, ale zapewniam, że wcale takie nie jest. Nie jest również pracochłonne. Polecam, może ktoś z Was przygotuje je zamiast sernika na Wielkanoc? ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao

 

Krem serwo śmietankowy:

  • 300 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać jajka, jedno po drugim. Zmiksować.

Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, cały czas mieszając. Podzielić na 2 równe części. Pierwszą odłożyć, do drugiej wsypać kakao i dokładnie połączyć.

Przygotować 2 tortownice o średnicy 24 cm - dno każdej wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto przelać do pierwszej formy, ciemne do drugiej.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Blaty studzić około 15 minut i wyjąć z form.

Przygotować krem - śmietanę ubić na sztywno, twaróg zmiksować z cukrami. Całość delikatnie połączyć, odłożyć w chłodne miejsce.

Z biszkoptów wyciąć koła o średnicy 8 i 16 cm, powstaną 3 okręgi.

Z wyciętych krążków ułożyć "nowy" biszkopt,zaczynając od ciemnego środka, następnie umieścić obręcz jasnego ciasta i największy kakaowy krążek. 

Całość posmarować warstwą kremu. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów, zaczynając od jasnego środka, docisnąć. 

Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


Tagi: kakao twaróg
13:20, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (33) »
niedziela, 22 marca 2015

Czekoladowe ciasto z truskawkami i mleczną polewą. Doskonałe do popołudniowej kawy. Pachnie rewelacyjnie, smakuje równie dobrze. Puszyste, delikatne, robi się je ekspresowo, jeszcze szybko zjada ;) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki oleju

+

  • 250 g truskawek
  • 50 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • czekolada

 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao i olej. 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzch powykładać truskawki. Oblać słodzonym mlekiem skondensowanym. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


piątek, 27 lutego 2015

Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g cukru pudru
  • 125 ml słodzonego mleka skondensowanego

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. 

Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. 

Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. 

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego :)

 


środa, 04 lutego 2015

Pyszne ciasto z masą kokosową i owocami. U mnie porzeczki i aronia, świetnie smakuje także z malinami czy jeżynami. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dla wielbicieli kokosu i nie tylko. Upiekłam je na karnawałową zabawę, zniknęło ze stołów w tempie ekspresowym ;) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.

Do składników sypkich dodać posiekane masło, oraz żółtka, zagnieść jednolite ciasto. 

Gotowe, podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na spód blachy o wymiarach 24 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, a drugą uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kokosową:

  • 3 białka
  • 220 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

 

+

  • ulubione kwaśne owoce

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi, dodać do białek i delikatnie połączyć. Dodać śmietanę, wymieszać. 

Masę kokosową wylać na przygotowany wcześniej spód, na masie poukładać owoce. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :) 

Ps. Do ciasto wykorzystałam mrożone owoce, które odpowiednio wcześniej odmroziłam i odsączyłam z nadmiaru wody :)



 

poniedziałek, 02 lutego 2015

Tort przygotowany z myślą o zbliżających się Walentynkach. Czekolada to przecież najlepszy i chyba najsmaczniejszy afrodyzjak ;) Tort smakuje doskonale - mocno czekoladowe blaty, przełożone dżemem malinowym i równie czekoladowym kremem. Udekorowany czekoladą i malinami... Brzmi kusząco? ;) Tym tortem oczarujecie ukochane osoby, gwarantuję ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka i płynną czekoladę.

Mąki przesiać, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 3 części.

 

Krem czekoladowy:

  • 200 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

+

  • 1/2 słoika dżemu malinowego
  • maliny 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć.

Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go dżemem i kremem, przykryć drugim blatem i również posmarować go dżemem i czekoladowym kremem. Przykryć ostatnią częścią ciasta, wierzch i boki posmarować resztą kremu. Udekorować malinami i czekoladą. Smacznego :)

 

piątek, 30 stycznia 2015

Pyszne, małe kuleczki z dodatkiem płatków owsianych. Czekoladowe maleństwa z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Smakują i małym i dużym. Obtoczone w gorzkim kakao, który doskonale komponuje się ze słodkim smakiem samej pralinki :) Będą doskonałym zwieńczeniem walentynkowej kolacji :) Polecam!

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 175 g płatków owsianych
  • 25 g posiekanych migdałów
  • 75 g mleka
  • 25 g cukru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki mleka w proszku

 

+

  • kakao

 

2 łyżki masła roztopić na patelni, dodać połowę płatków owsianych i uprażyć, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odłożyć do wystudzenia.

Mleko zagotować z cukrem i pozostałą łyżką masła. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać posiekane rodzynki, ekstrakt i dokładnie połączyć. Do ciepłej masy dodać uprażone wcześniej płatki owsiane z migdałami, płatki nieuprażone i mleko w proszku. Wymieszać, odłożyć do przestudzenia.

Z jeszcze ciepłego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w kakao. Smacznego :)

wtorek, 23 grudnia 2014

Ciasteczka, którymi mogłabym zajadać się bez przerwy. Przepadam za nimi :) Kojarzą mi się nie tylko ze świętami, ale może nawet bardziej, z przyjęciami weselnymi. Są pyszne - kakaowe, kruche wypełnione pyszną orzechową masą. Najlepsze 2-3 dni po przygotowaniu. Polecam!

 

Ps. Korzystając z okazji pragnę złożyć Wam życzenia zdrowych, rodzinnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Dużo uśmiechu i radości w tym szczególnym czasie :*

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

 

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać cukier puder i kakao, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Oddzielać niewielkie porcje (około 5 g), i wylepiać nim natłuszczone foremki do wypieku orzeszków. Ustawić je na blasze i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Upieczone ciasteczka przestudzić w foremkach (około 5 minut), następnie wyjąć je i zostawić do całkowitego wystudzenia. 

Krem:

  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 125 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 25 ml spirytusu

 

Mleko podgrzać. Gorącym zalać mielone orzechy. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać chłodną masę orzechową i spirytus. Całość dokładnie zmiksować. 

Przygotowaną masą napełniać połówki orzeszków i składać po dwie razem. Gotowe odstawić w chłodne miejsce na około 2 dni. Smacznego :)

 


13:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (47) »
czwartek, 18 grudnia 2014

Fantastyczne ciasto, które doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. Kruche ciasto z masą orzechową, krem chałwowy i polewa czekoladowa. Brzmi wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Prawdziwa rozpusta :). Nie jest skomplikowane, robi się je szybko. Polecam bardzo! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 325 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masło posiekać, dodać mąkę, cukier, jajka, śmietanę i sodę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Pierwszą wyłożyć na blachę o wymiarach , drugą odłożyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. 


Masa orzechowa:

  • 225 g posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru

 

Orzechy, masło, miód i cukier przełożyć do rondelka, podsmażyć. Masę orzechową wyłożyć na drugą część ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. 


Krem chałwowy:

  • 150 g chałwy
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać chałwę, ciągle ucierając. 

Ostudzone ciasto z masą orzechową posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim plackiem.

Składniki na polewę, czyli masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ciągle mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Smacznego :)

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria