Wpisy z tagiem: kakao

środa, 23 grudnia 2015

Piernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i rodzynek, udekorowany lukrem. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :)

 

Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :)

Do zobaczenia tuż po świętach! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 duże marchewki
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka z 1 pomarańczy

+

  • cukier puder
  • gorąca woda

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać.

Cukier dokładnie zmiksować z olejem i jajkami. Dodać marchewkę startą na małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować lukrem. Smacznego :)

Lukier - cukier puder rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, udekorować nim ciasto.

 


niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez około 15 minut.

Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Piec  temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

Tagi: kakao
00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (14) »
czwartek, 17 grudnia 2015

Chwila wytchnienia w przedświątecznym biegu najlepiej smakuje z kubkiem gorącego kakao, pod kocem, z książką w ręku. Mimo, że bardzo lubię święta i nawet te wszystkie przygotowania, to czasem mam ochotę rzucić to wszystko i wyjechać, w jakieś malownicze miejsce, by trochę odpocząć. Ostatnio, przeglądając sieć, trafiłam na stronę http://perlapoludnia.pl/ - bajka. Hotel w samym sercu Doliny Wielkiej Roztoki, wyśmienita kuchnia i cudowne widoki. Raj :) Ach te marzenia, jakoś zawsze nachodzą mnie takie myśli właśnie przy kubku kakao, to chyba na wspomnienie sielskich wakacji w dzieciństwie ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki (2 porcje):

  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki masła
  • 3-4 łyżeczki brązowego cukru
  • ok. 450 ml mleka
  • cynamon/przyprawa do piernika

 

Do kubków przełożyć kakao, masło i cukier. Mleko zagotować, przelać do kubków, wymieszać do czasu, aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Oprószyć cynamonem lub przyprawą do piernika. Smacznego :)

Tagi: kakao
00:28, ewa_ciasteczkowakraina , Koktajle, smoothies, napoje
Link Komentarze (14) »
wtorek, 15 grudnia 2015

Muszę się pochwalić, że zamówiłam dla całej rodziny mały dodatek do świątecznego, że tak powiem, głównego prezentu, czyli fotokalendarze, dzięki http://www.polishdruk.pl/ już mam je w domu, ekspresowa przesyłka, nawet w okresie świątecznym. Już nie mogę się doczekać, by zobaczyć miny bliskich, gdy zobaczą kalendarze ze swoimi zdjęciami z ostatniego roku ;) Aby osłodzić sobie i Wam ten czas oczekiwania, przygotowałam smakowite ciasteczka. Korzenne, z dużą dawką czekolady. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Niemal identyczne jak te w wersji czekoladowej, jednak dużo bardziej aromatyczne. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 


Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5  łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Suche składniki dodać do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. 

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Wykładać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia ( w co najmniej 2 cm odległości od siebie). Piec około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

22:40, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (17) »
czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 125 ml oleju
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 200 g topinamburu startego na tarce o grubych oczkach

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać olej, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać orzechy i topinambur, delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Dokładnie wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Masa czekoladowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki kakao

 

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć.

Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe i kakao. Delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, rozsmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostały krem. Wygładzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (33) »
poniedziałek, 23 listopada 2015

Dzisiaj znowu mam dla Was ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar wilgoci bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Na rynku dostępnych jest wiele modeli urządzeń, które po włączeniu ściągają wodę z powietrza. Wybraliśmy jeden z bogatej i urozmaiconej oferty http://www.osuszacze.watersmile.pl/ i jak na razie jesteśmy zadowoleni. W końcu o swoje zdrowie trzeba dbać, szczególnie gdy ma się skłonności do alergii ;)

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g wiórków kokosowych
  • 500 g śmietany 18%
  • 2 szklanki jeżyn

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodać miękkie masło i wcierać je w sypkie składniki, aż utworzy się drobna kruszonka. Kolejno dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić w lodówce, a drugą włożyć do zamrażalnika na około 40 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć je na dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Podpiec w 200 stopniach przez około 15 minut. 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodać śmietanę i budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i kokosem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. 

Masę kokosową wylać na podpieczony spód, na niej ułożyć jeżyny (nie trzeba ich rozmrażać).

Wierzch ciasta posypać ciastem z zamrażarki, startym na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego :)

czwartek, 12 listopada 2015

Ciasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl/, dobrze, że istnieją firmy zajmujące się dekorowaniem wnętrz, cóż za oszczędność czasu i nerwów, wspólnymi siłami doszliśmy do sedna sprawy,polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować.

Mąkę przesiać z kakao i kawą, dokładnie połączyć z masą jajeczną.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części.

 

Masa kawowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 36%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 60 g kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Serek mascarpone zmiksować z kawą.

Kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodać mascarpone i dokładnie połączyć. 

 

Na wierzch:

  • 250 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • płatki migdałowe

 

Kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. 

Wykonanie - Wystudzony biszkopt przełożyć kremem kawowym, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

niedziela, 18 października 2015

Ciasto to przygotowałam na urodziny Taty, tym razem wcześniej miałam prezent niż pomysł na ciasto, a to zasługa http://s-mumo.pl/, kije do nordic walking doszły o czasie i dokładnie takie jakie chciałam, tata zadowolony, wreszcie będzie mógł towarzyszyć mamie w spacerach ;) Dodatkowym prezentem było to ciasto, które najpierw zachwyci Was swoim wyglądem, a dopiero później smakiem ;) Miękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 175 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kakao

 

Krem z ricotty:

  • 3-4 gruszki
  • 250 g serka ricotta
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka

+

  • cukier puder

 

Masło pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Dodać jajko, kakao i mąkę. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Gruszki umyć, obrać, pozostawić je w całości, z ogonkami. 

Ricottę wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym, odłożyć.

Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Po 45 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. 

Owoce zalać kremem z ricottą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


20:52, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (32) »
poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Tort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się w ustach. Smak, który uzależnia, zrobi furorę wśród Waszych gości ;) Polecam, bardzo! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 85 g kakao
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 210 ml majonezu
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

 

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem, sodą i solą, odłożyć.

  • Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać majonez i jogurt, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Do masy stopniowo dodawać sypkie składniki, na zmianę z wodą, miksować za każdym razem, tylko do połączenia składników. 

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 krążki.

 

Masa czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/4 pokruszonej soli morskiej

+

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • pokruszona sól morska

 

Wodę zagotować z cukrem, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję syropu - ma być szklista i bursztynowego koloru. 

Do otrzymanego karmelu dodać kremówkę i energicznie mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić.

Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu i posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem tort posypać resztą soli i polać tężejącym karmelem*. Smacznego :)

* Karmel - wodę zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż płyn zrobi się szklisty i bursztynowy, zdjąć z ognia i udekorować tort

 


21:22, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (19) »
czwartek, 06 sierpnia 2015

Tort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony na zamówienie, dlatego też nie mam zdjęć w przekroju, ach marzą mi się wreszcie wakacje, pojechałabym nad Bałtyk, na http://www.burco.pl/, wynajęłabym jakiś domek, nad samym morzem, szum fal kołysał by mnie do snu, piękne plany, szkoda tylko, że urlop dopiero za jakiś miesiąc ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao

 

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnej misce ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. 

Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać mąki przesiane z kakao, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Mus czekoladowy:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 750 ml śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru pudru

  • mocna herbata z cytryną
  • 800 g malin
  • 1 słoik konfitury malinowej
  • pokruszone ciastka z czekoladą

 

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej.

Do roztopionej czekolady dodawać po 1 łyżce mascarpone (w temperaturze pokojowej), za każdym razem dokładnie mieszając.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. 

Ubitą kremówkę partiami dodawać do masy czekoladowej, dokładnie łączyć. 

Biszkoptowe blaty delikatnie skropić herbatą.

Pierwszy krążek ułożyć na paterze, ułożyć na nim maliny, skropić lekko podgrzaną konfiturą malinową, a na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę malin, polać konfiturą malinową i rozsmarować kolejną część kremu. Położyć ostatni krążek, pozostałym musem posmarować boki i wierzch tortu. 

Boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami, wierzch udekorować malinami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria