Wpisy z tagiem: kakao

czwartek, 25 lutego 2016

Ciasto z dodatkiem ziemniaków... Brzmi ciekawie, prawda? ;) Mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość, idealne z kubkiem mleka lub filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. Najlepiej smakuje właśnie w taką pogodą, gdy za oknem szaro i deszczowo ;) Aż chciałoby się przenieść w jakieś inne miejsce, może w góry? Tak, to dobry pomysł, tym bardziej, że teraz można znaleźć szereg ciekawych ofert, na przykład w hotelu Greno, już od 1 marca, aż do końca kwietnia na hasło hotel Karpacz będzie rabat 10% na wszystkie zabiegi SPA. Świetny pomysł na świętowanie dnia kobiet ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g zimnych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, odłożyć. 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajka, dokładnie wymieszać. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i posiekaną czekoladą, dodać rozgniecione ziemniaki, połączyć, dodać do masy jajecznej razem z jogurtem, wymieszać. 

Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić, wyłożyć masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

piątek, 19 lutego 2016

Babeczki jeszcze w klimacie walentynkowym ;) Takie mam zaległości  publikowaniu przepisów! :D Równie dobrze można zrobić je teraz, rezygnując z czerwonego barwnika do kremu i serduszkowych ozdób ;) Same babeczki są przepyszne - bardzo delikatne i mięciutkie. Z dodatkiem coli, której smak nie jest jednak mocno wyczuwalny. Bąbelki nadają babeczkom lekkości.„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego również i w tych babeczkach pełni ważną rolę." Udekorowane kremem na bazie kremówki i serka mascarpone z dodatkiem ciemnego kakao lub/i barwnika spożywczego. Bardzo polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:(8-10 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml coca-coli
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka

 

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. W drugim natomiast, połączyć mokre - jajka, olej rzepakowy i colę. 

Suche składniki wsypać do mokrych, dokładnie, ale krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 50 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao/czerwony barwnik spożywczy

+

  • czekoladowe serduszka*
  • kolorowa posypka

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone i cukier puder, połączyć.

Ubitą śmietankę podzielić na dwie części - do pierwszej dodać 1-2 łyżki kakao, do drugiej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. 

Masy śmietankowe przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na babeczki. Udekorować czekoladowymi babeczkami i kolorową posypką. Smacznego :)

* Czekoladowe serduszka - 50 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. 

Przestudzoną, płynną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i na przygotowany wcześniej papier do pieczenie, wyciskać serduszka. Pozostawić do zastygnięcia. 

 


Bawię się z:

 

Babeczki, w ramach wspólnej zabawy, piekłam z: Joanną, Magdaleną, Pauliną, Dagmarą, Marzeną, EwąEwą, Ewą, Bożeną, Dorotą, Elą, Asą, Dorotą, Iwoną , Angeliką i Sylwią :)

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (31) »
wtorek, 16 lutego 2016

Ciekawe połączenie smaków, które może Was zaskoczyć :) Mocno czekoladowe ciasto z lekko słonym smakiem masła orzechowego i do tego truskawki, u mnie mrożone, bo te świeże jeszcze aż tak dobrze nie smakują ;) Świetne do popołudniowej kawy, nie za słodkie, po prostu pyszne :) To jak, skusicie się na kawałek? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 240 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła orzechowego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g truskawek

 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ją do ciasta razem z masłem orzechowym, wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm delikatnie natłuścić, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić. Opcjonalnie udekorować odrobiną polewy czekoladowej. Smacznego :)

poniedziałek, 01 lutego 2016

Odkąd w domu wymieniliśmy ogrzewanie i mamy nowe grzejniki kupione na http://mat-dom.pl/ żadna zima nam nie straszna :) Wczoraj nad ranem na Śląsku szalała burza, wichura z gradem, a nam się tak przyjemnie siedziało w ciepłym domu :) Wiosnę już chyba czuć w powietrzu, ale noce i wieczory ciągle są chłodne. To już także ostatni moment na przygotowanie gorącej czekolady, przecież w chłodne, zimowe wieczory smakuje najlepiej :) Rozgrzewa, syci, a każdy łyk sprawia, że robi się bardzo przyjemnie. Zapraszam Was dzisiaj na czekoladę daktylową. Przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kakao czy czekolady. Cudownie gęsta, aromatyczna, słodka. Doprawiona odrobiną cynamonu, smakuje doskonale. Polecam :)


 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli
  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżki oleju migdałowego
  • 4 łyżki kakao
  • cynamon
  • szczypta soli

 

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie daktyle, razem z wodą, w której się moczyły, dodać mleko, olej migdałowy i kakao, zmiksować na gęsty, aksamitny i jednolity napój.

Przelać do garnuszka, dodać przyprawy wymieszać. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Podawać natychmiast. Smacznego :)

czwartek, 28 stycznia 2016

Pomiędzy jednymi, a drugimi pączkami przepis na coś lżejszego ;) Mocno czekoladowe, przepyszne i bardzo zdrowe trufle. Są niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Pachną obłędnie... Tak, jak pachnieć może tylko pomarańcza z czekoladą Z dodatkami można dowolnie kombinować - dodawać różne orzechy, obtoczyć można je w czekoladzie, wiórkach kokosowych czy tak jak w moim przypadku, w gorzkim kakao. Deser w lekkim wydaniu. Co jakiś czas i takie u mnie znajdziecie, tym bardziej, że po zwolnieniu znowu wracam do sportu :) Sobie i mamie na http://s-mumo.pl/ zamówiłam już kije do nordic walking, będziemy spacerowały z ciocią, która jest wielką entuzjastką tego sportu ;) Przy okazji zamówiłam także śpiwory, przydadzą się nie tylko pod namiot, ale także w domu - po różnych imprezach często nocują u nas goście, a kołder mało, śpiwór jest w takich przypadkach niezastąpiony :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g orzechów włoskich

 

+

  • kakao do obtoczenia

 

Daktyle posiekać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnuszka. Dodać sok i miąższ z pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 12 minut, mieszając co jakiś czas. Delikatnie przestudzić i zblendować. 

Orzechy i czekoladę posiekać i razem z kakao dodać do masy daktylowo-pomarańczowej, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. 

Po tym czasie z masy formować kulki, obtaczać je w kakao. Smacznego! :)

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Powiem nieskromnie, że ta sałatka jest genialna ;) Sos bije na głowę wszystkie kombinacje smakowe, jedząc, można poczuć się jak w niebie. Nie, nie przesadzam ;) Bardzo ciekawa kombinacja smakowa. Doskonale komponuje się z winem, idealny pomysł na pyszną, romantyczną kolację we dwoje ;) Sos balsamiczno - czekoladowy z dodatkiem oleju rzepakowego - bajka :) Sam Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często wykorzystuję go w swojej kuchni nawet, a może przede wszystkim w takich niecodziennych kompozycjach smakowych. Polecam bardzo!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 250 g świeżych malin
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • garść migdałów

 

Sos balsamiczno-czekoladowy 

  • 200 g malin 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

+

  • kilka małych bułeczek
  • olej rzepakowy

 

Do garnuszka przełożyć wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem czekolady, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać gładki sos), ponownie podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć.

Sałatę lodową opłukać, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na dno miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane cukrem maliny oraz zarumienione na patelni i posiekane orzechy i migdały. Polać sosem czekoladowym. Podawać z opiekanymi bułeczkami, delikatnie skropionymi olejem rzepakowym. Smacznego :)


Bawię się z:

18:54, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (26) »
wtorek, 19 stycznia 2016

Ostatnio udało mi się odwiedzić wreszcie, długo niewidzianych, bliskich znajomych. Pojechaliśmy zobaczyć Ich nowe mieszkanie. Pięknie urządzone, na mnie największe wrażenie zrobił pokój dziecięcy, bajkowy! Na ścianie kolorowe fototapety, które i małych i dużych przenoszą w świat bajek i marzeń. Świetny pomysł, fototapety są coraz bardziej popularne, fajny design w nowocześnie urządzonych wnętrzach. Wiem, bo też mamy, nawet zamówiliśmy w tej samej firmie, http://fototapetynawymiar.com/, sprawdzone, dobre rozwiązania trzeba sobie polecać ;) Po zachwytach nad mieszkaniem przyszedł czas na degustację babeczek, które zaoferowałam się przynieść do kawy ;) Delikatne, puszyste ciasto, udekorowane kakaowym kremem śmietanowym, z dodatkiem czekoladowych kropelek. Pyszności! Jedne z lepszych muffinek, które jadłam, szczególnie krem oszałamia smakiem ;) Bardzo polecam! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 125 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka

 

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto.

W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem czekoladowy:

  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • groszki czekoladowe

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, połączyć. Dodać kakao i groszki czekoladowe, wymieszać. Masą śmietanową udekorować babeczki. Smacznego :)

 

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Naleśniki owsiane w nowej, jeszcze smaczniejszej odsłonie :) Wzbogacone o ciemne kakao, smażone, na moim ulubionym ostatnio, oleju kokosowym ;) Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców, najlepiej truskawek lub malin albo nawet bez żadnych dodatków, są puszyste, delikatne i mięciutkie. Po takim pysznym i sycącym śniadaniu można zabrać się do pracy ;) Zima zimą, ale przed wiosną trzeba zadbać o włosy. Hitem wśród moich koleżanek jest mleczko odbudowujące, nie można zapominać o porządnym szamponie i dobrej odżywce do włosów. A mamie kupiłam serum zagęszczające włosy, też Jej się przyda. To wszystko bez wychodzenia z domu, http://lapuella.pl/ tylko czeka na zamówienie i raz dwa wysyła potrzebne kosmetyki. Tak przygotowana mogę czekać na moment ściągania czapek z głów i zaprezentowania swoich włosów szerszej publiczności ;) 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 125 ml gorącego mleka
  • 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 ml maślanki
  • 30 g brązowego cukru
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego

 

Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. 

Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać.

Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


środa, 23 grudnia 2015

Piernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i rodzynek, udekorowany lukrem. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :)

 

Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :)

Do zobaczenia tuż po świętach! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 duże marchewki
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka z 1 pomarańczy

+

  • cukier puder
  • gorąca woda

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać.

Cukier dokładnie zmiksować z olejem i jajkami. Dodać marchewkę startą na małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować lukrem. Smacznego :)

Lukier - cukier puder rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, udekorować nim ciasto.

 


niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez około 15 minut.

Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Piec  temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

Tagi: kakao
00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (14) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria