Wpisy z tagiem: kakao

sobota, 14 stycznia 2017

Pyszny deser, uwielbiam takie, moja rodzina też ;) Szybko znika, trochę czasochłonny, specjalne foremki też się przydadzą, ale smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni ;) Te z udziałem kremu śmietankowego i czekoladowego. Polecam!

PS Jeśli akurat jesteście na etapie planowania wakacji, polecam http://www.burco.pl/ - domy i apartamenty nad polskim morzem :)

 

 

 

Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 

Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. 

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm.

Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut na jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem śmietanowym.

 

Składniki na masę:

  • 400 ml śmietany 30%
  • cukier puder
  • kakao

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Masę śmietanową podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie połączyć. 

 


Tagi: kakao
00:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (23) »
środa, 21 grudnia 2016

Ciasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość, która w okresie świątecznym nabiera większego znaczenia. Bardzo polecam, wbrew pozorom nie jest trudne a smak i zadowolone buzie domowników wynagrodzą Wam czas spędzony w kuchni :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na jasny biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao

 

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 250 g masła

 

Polewa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków 

 

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę przez około 10 minut. Dodać olej i wodę, miksować na niższych obrotach, do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. 

Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto, dodając kakao do mąki z proszkiem do pieczenia. Również wystudzić.

2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, sokiem z cytryny i alkoholem. 

Zmiksowane mleko wlać do gotującego się, wrzącego mleka, gotować, ciągle mieszając, jak budyń. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać masę budyniową, miksować do całkowitego połączenia składników.

Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski.

Krem podzielić na 3 części, paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, kolorami na zmianę, po 2-3 paski w każdym rzędzie. Wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę, w ten sposób, żeby pod spodem ciemnego paska był jasny i odwrotnie. Ponownie posmarować kremem i ułożyć ostatnią warstwę z pozostałych pasków. w taki sam sposób jak wcześniej - w przekroju powinna wyjść szachownica. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, schłodzić w lodówce. 

Polewa - śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami Delecta Decorada. Smacznego :)

 


Tagi: alkohol kakao
07:05, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 19 grudnia 2016

Oprócz tradycyjnych przepisów na ciasta i desery, tych znanych od pokoleń, które robię na każde święta, na moim stole można znalezć także wypieki, które nieraz są po prostu eksperymentem. Lubię takie ciasta, pełne smaku, na pozór całkiem innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie :) Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. 

 

Masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

+

  • 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie

 

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu, zdjąć z ognia. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek), wymieszać i odłożyć do wystudzenia.

Do wystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa 

 

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę.

Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić.

 

Polewa:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków 

 

Śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać schłodzone wcześniej ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami. Smacznego :)

 

wtorek, 08 listopada 2016

Bardzo słodkie ciasto, idealne z filiżanką gorącej, gorzkiej kawy :) Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dla wielbicieli mleka w proszku i kremu karpatkowego. Pięknie się prezentuje, podzielne, mimo tej słodyczy jest pyszne, myślę nawet, że niejedna osoba sięgnie po dokładkę :) Ciasto jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby zobaczyć odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem - zapraszam tutaj :) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 170 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Poncz:

  • 125 ml mocnej herbaty
  • 1 kieliszek wódki

 

Krem karpatkowy:

  • 1 l mleka
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Krem z mleka w proszku:

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 ml wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao

+

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

 

Biszkopt - białka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksować. 

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić go na dwie części i naponczować je herbatą wymieszaną z alkoholem. 

Krem karpatkowy - Do 1 szklanki mleka wsypać mąki i dodać jajka. Wszystko dokładnie rozbić trzepaczką, by nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewać wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić.

Biszkopciki przekroić na pół, ciasto z kremem przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować resztę kremu karpatkowego. Na wierzchu ułożyć biszkopty. 

Masło zagotować z wodą i cukrem, wystudzić. Do ostudzonej masy wmiksować dwie szklanki mleka w proszku. 

Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka w proszku. 

Masy z mleka w proszku na zmianę wlewać łyżką między biszkopty. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


czwartek, 08 września 2016

Fantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego

 

Poncz:

  • 300 ml bardzo mocnej kawy
  • 100 ml likieru kawowego

+

  • 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao

 

Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką. 

Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Schłodzić, przekroić na dwie części.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników.

Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

Inspiracja

sobota, 06 sierpnia 2016

Ciasto, które kiedyś mogliście już zobaczyć na blogu, ale jest tak pyszne, że postanowiłam przypomnieć Wam ten przepis :) To ulubione ciasto mojego brata, dlatego często gości w naszym domu. Przepis ze starego zeszytu mamy, tam zawsze znajduje coś pysznego ;) Izaura to sernik zatopiony w czekoladowym cieście z dużą ilością polewy... Pychotka! Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś szuka mieszkania w stolicy, polecam deweloper warszawa :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto i polewę:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek wody

 

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować około 5-8 minut, do momentu rozpuszczenia się cukrów. Odstawić do wystudzenia.

Żółtka oddzielić od białek. Do zimnej masy dodać 2 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać 0,5 szklanki masy, będzie potrzebna na polewę.  Białka ubić na sztywną pianę. Do reszty masy dodać mąkę, proszę do pieczenia i pianę z białek, wymieszać i przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.


Masa serowa:

  • 500 g twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • wiórki kokosowe

 

Twaróg, jajko, cukier i masło utrzeć na gładką i jednolitą masę, wyłożyć na masę ( ja robię kleksy łyżką stołową).

Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Gorące ciasto polać, odlaną wcześniej, polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 


09:44, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (14) »
niedziela, 26 czerwca 2016

Bardzo popularny ostatnio torcik, kolejny hit w sieci ;) Cały jego urok tkwi oczywiście w dekoracji - cukierki, czekoladki, batoniki, ach prawdziwy raj dla czekoladoholików, tym bardziej, że i biszkopt i masa też są czekoladowe :D Bardzo polecam, zróbcie dla dzieci (albo dla siebie) na jakąś wakacyjną imprezkę, sukces gwarantowany ;) 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Masa czekoladowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki słodkiego kakao
  • 1 zagęstnik do śmietany

+

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko niespodzianka
  • 1 czekolada 
  • 1 opakowanie cukierków czekoladowych z nadzieniem
  • 1 batonik z kremem orzechowym

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zagęstnik i cukier puder. Dodać serek mascarpone, zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kakao, delikatnie połączyć. 

Masą przełożyć blaty ciasta, wierzch również, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością gorącego mleka. 

Ciasto wyjąć z lodówki, wierzch udekorować przestudzoną polewą czekoladową. 

Na nie zastygłej czekoladzie dowolnie rozłożyć czekoladki, cukierki i jajko ;) Czekoladkami udekorować boki ciasta. Smacznego :)

 

11:46, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (20) »
sobota, 11 czerwca 2016

Bardzo czekoladowe, miękkie, wilgotne ciacho z mnóstwem pysznych owoców i galaretką :) Czekolada, kakao, truskawki i czereśnie to główne składniki tego deseru. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Zawsze pięknie się udaje. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

+

  • 250 g truskawek
  • 150 g czereśni
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić, odłożyć do stężenia. 

Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć owoce, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

sobota, 07 maja 2016

Bardzo popularne ostatnio, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości :) Delikatne, niezbyt słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Najważniejsze, by do ciast użyć dojrzałych, żółtych bananów, z nimi smakuje ono najlepiej :) Bardzo polecam! 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

 

Masa śmietanowa:

  • 350 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru 

+

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego
  • 5 długich bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 75 g gorzkiej czekolady

 

Jajka ubijać z cukrem przez około 5-6 minut, na jasną i puszystą masę. Dodać wodę i olej, jeszcze chwilę miksować.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Dno formy o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwie części.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w blaszce, posmarować dżemem brzoskwiniowym, odłożyć. 

Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. 

Gdy galaretka będzie miała tężejącą konsystencje, obrać banany, przekroić je na pół i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane banany ciasno ułożyć na biszkopcie, tak, by cały był przykryty. 

Na banany wylać tężejącą galaretkę, ciasto włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. 

Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. 3/4 masy wyłożyć na stężoną galaretkę, wyrównać i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować na biszkopcie, wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

wtorek, 22 marca 2016

Ciasto, którym oczarujecie swoich domowników i gości. Wysokie, z mnóstwem pysznych warstw, które śmiało starczyłyby na kilka osobnych ciast ;) W całości smakują jednak perfekcyjnie :) Pierwszy raz, dawno temu, jadłam je u cioci, wyprosiłam przepis, którym mogę się z Wami podzielić :) Idealnie wyważony smak, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam, tym ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu/soku z cytryny
  • szczypta soli

 

+

  • 1 opakowanie kremu karpatka
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 400 ml mocnej, gorzkiej kawy
  • 2 galaretki malinowe
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 mix do ubijania śmietany

 

Ciemne ciasto - Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Jasne ciasto - Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania, ostrożnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet (sok z cytryny).

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać, na przemian, łyżka po łyżce, ciemne i jasne ciasto. Na końcu ciasto delikatnie przemieszać widelcem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwie części.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić i rozsmarować na dolnej części ciasta. Na kremie, obok siebie, ułożyć biszkopty, namoczone w mocnej kawie. Schłodzić.

Tężejącą galaretkę wylać na biszkopty. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i mixem do ubijania śmietany.

Masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria