Wpisy z tagiem: masło orzechowe

środa, 31 stycznia 2018

Połączenie smaków, które daje przepyszne doznania :) Masa idealna dla wielbicieli masła orzechowego! Bardzo efektownie się prezentuje. Genialny, lekko słonawy krem orzechowy przełamany kwaśną porzeczką i słodkimi bananami, treściwe ciasto czekoladowe, pycha! Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

 

W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

 

Krem orzechowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g masła orzechowego
  • 30 g cukru pudru

 

Wszystkie składniki umieścić naczyniu i zmiksować.

Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu.

 

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 banany
  • orzeszki ziemne do dekoracji
  • 1/2 szklanki ponczu - likier kawowy wymieszany z wodą
  • pokruszone czekoladowe ciasto

 

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, później częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym  czekoladowym ciastem, nasączyć go połową pozostałego ponczu.  Posmarować dżemem, następnie częścią kremu orzechowego, ułożyć banany. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi. Smacznego :)

 


wtorek, 16 lutego 2016

Ciekawe połączenie smaków, które może Was zaskoczyć :) Mocno czekoladowe ciasto z lekko słonym smakiem masła orzechowego i do tego truskawki, u mnie mrożone, bo te świeże jeszcze aż tak dobrze nie smakują ;) Świetne do popołudniowej kawy, nie za słodkie, po prostu pyszne :) To jak, skusicie się na kawałek? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 240 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła orzechowego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g truskawek

 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ją do ciasta razem z masłem orzechowym, wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm delikatnie natłuścić, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić. Opcjonalnie udekorować odrobiną polewy czekoladowej. Smacznego :)

piątek, 22 stycznia 2016

Żyjemy w takim świecie, w którym niezbędne wydaje się być ciągłe dokształcanie czy podnoszenie kwalifikacji... Owszem, nikt nikogo do tego nie zmusza, ale są ludzie, którzy po prostu czują taką potrzebę. Mam koleżankę, która średnio raz w miesiącu bierze udział w różnego rodzaju kursach i szkoleniach. Czasem z polecenia firmy, czasem z własnej inicjatywy. Ostatnio, brała udział w szkoleniu z zakresu doradztwa, samo szkolenie trwało ponad 3 miesiące, a jego zwieńczeniem jest certyfikat green belt, przyznawany nie za samo uczestnictwo, to potwierdzenie umiejętności skutecznego i efektywnego prowadzenia projektów six sigma. Koleżanka opowiadała o tym z taką pasją, pozazdrościć ;) Tym razem ja mogłam Jej zaimponować tylko deserem, ostatni kurs skończyłam dobre pół roku temu ;) Myślę, że mi się udało, bo komu nie zasmakowałyby czekoladowe miseczki po brzegi wypełnione lekko słonym, słodkim kremem z masła orzechowego? Smak niesamowity, połączenie doskonałe. Zjadłyśmy wszystko niespodziewanie szybko, a pózniej Lidka przeszła do dalszej dyskusji na temat ostatniego szkolenia... Czemu zrobiłam tylko jeden deser?! ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • czekoladowe foremki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotować czekoladowe foremki.

Masło orzechowe, cukier puder i ekstrakt waniliowy zmiksować do otrzymania gładkiej, plastycznej konsystencji. 

Masę orzechową nakładać do czekoladowych foremek, schłodzić w lodówce przez kilka minut. Smacznego :)

00:24, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (22) »
wtorek, 19 stycznia 2016

Pyszne ciasteczka dla małych i dużych wielbicieli masła orzechowego i czekolady. Bardzo sycące, niezbyt słodkie. Prosty przepis, szybkie wykonanie, idealne na ciepło z kubkiem mleka :) Ocieplą każdy zimowy dzień, zbliżą nas do wiosny ;) U mnie wraz z nadejściem tej pory roku rozpoczną się kolejne remonty, tym razem poważniejsze, jeszcze nieraz o nich usłyszycie, rozbudowa domu nie jest łatwą ani szybką sprawą. Już nie mogę się doczekać chwili, w której będę mogła zacząć wybierać koloru farby do sypialni, rodzaju paneli do salonu... A salon będziemy mieli naprawdę ogromy ;) Marzy mi się w nim drewniana, ciemna podłoga, taka, która wystarczy na lata. O to akurat zadba http://www.prodexpol.pl/, więc nie mam się czym martwić. Kobiety, przynajmniej w większej części bardzo lubią urządzanie domu, ja nie jestem tutaj wyjątkiem, w głowie mam już wszystko obmyślone... Oprócz ciemnej, drewnianej podłogi w salonie, nieco jaśniejsze panele w jadalni... Jak na razie mogę tylko pomarzyć, ale ten rok wreszcie będę mogła zacząć je spełniać :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g masła orzechowego
  • 60 g miękkiego masła
  • 225 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g kropelek czekoladowych

 

Masło orzechowe, masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować tylko do połączenia składników.

Mąkę przesiać z sodą, dodać do masy maślanej i zmiksować. Wmieszać czekoladowe kropelki. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy (u mnie łyżką do lodów), w kilkucentymetrowych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, wystudzić. Smacznego :)

 

*Ciasteczka z przepisu Marthy Stewart

21:02, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (16) »
sobota, 14 listopada 2015

Naprawdę smaczne i delikatne babeczki z dodatkiem masła orzechowego. Jego smak i zapach jest bardzo wyczuwalny zarówno w cieście, jak i w kremie do dekoracji. Wielbiciele masła orzechowego będą zachwyceni ;) Z ciastami jest bardzo podobnie jak z urządzaniem mieszkania. I tu i tu trzeba sporo pracy i wiele interesujących pomysłów, by efekt końcowy zachwycił i domowników i gości. Na szczęście w obu przypadkach można liczyć na fachową pomoc - w pierwszym, pomocą służą nam książki kucharskie, w drugim - firmy zajmujące się urządzaniem wnętrz jak choćby http://www.grupainterio.pl/, kompleksowo i bez szans na niepowodzenie ;)  Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła orzechowego
  • 40 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i na przemian dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować tylko do połączenia składników. 

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. 

 

Krem z masła orzechowego:

  • 50 g masła
  • 75 g kremowego masła orzechowego
  • 25 g cukru pudru
  • 75 ml śmietany kremówki

 

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. 

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Udekorować posiekanymi orzeszkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


00:16, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (17) »
środa, 13 maja 2015

Dawno nie jadłam tak dobrej granoli, jest pyszna! Najlepiej smakuje z gęstym jogurtem i bananami, świetna jako zwykła przekąska albo dodatek do deserów. Granolę przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki melasy
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki płatków owsianych

 

Masło orzechowe wymieszać z melasą i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane i dokładnie połączyć. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowaną mieszankę. 

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego :)

piątek, 10 kwietnia 2015

Pora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej

 

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła
  • 2 jabłka
  • cukier brązowy

+

  • masło orzechowe

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną wody, dodać cukier, wymieszać, odstawić do przestudzenia.

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajo i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto.

Przełożyć je na lekko wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyciąć prostokąty. Naciąć je z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować masłem orzechowym i jabłkowym nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Tak samo postępować z kolejnymi. 

Drożdżówki przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Smacznego :)

 


10:24, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (36) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria