Wpisy z tagiem: daktyle

środa, 24 lutego 2016

Pomysł na babeczki w nieco zdrowszej wersji ;) Z daktylami i orzechami włoskimi, z dodatkiem oleju kokosowego, który nadaje im pięknego aromatu i cudownego smaku. Szybko znikają, dlatego lepiej przygotujcie je od razu z podwójnej porcji ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 200 g wypestkowanych daktyli
  • 100 ml wrzącej wody
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g tartych orzechów włoskich
  • 25 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kokosowa kruszonka:

  • 75 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 80 ml mleka
  • 65 g płatków kokosowych

 

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut, następnie zmiksować je na gładką masę. 

W międzyczasie przygotować kruszonkę - wszystkie składniki zagotować w rondelku, na dużym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, odstawić.

Suche składniki, czyli mąkę, tarte orzechy, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć w jednej misce. Do drugiej wlać mokre składniki i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, dodać puree daktylowe i dokładnie połączyć. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. W połowie pieczenia na muffinki wyłożyć kruszonkę, piec, aż ładnie się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :)

 

poniedziałek, 01 lutego 2016

Odkąd w domu wymieniliśmy ogrzewanie i mamy nowe grzejniki kupione na http://mat-dom.pl/ żadna zima nam nie straszna :) Wczoraj nad ranem na Śląsku szalała burza, wichura z gradem, a nam się tak przyjemnie siedziało w ciepłym domu :) Wiosnę już chyba czuć w powietrzu, ale noce i wieczory ciągle są chłodne. To już także ostatni moment na przygotowanie gorącej czekolady, przecież w chłodne, zimowe wieczory smakuje najlepiej :) Rozgrzewa, syci, a każdy łyk sprawia, że robi się bardzo przyjemnie. Zapraszam Was dzisiaj na czekoladę daktylową. Przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kakao czy czekolady. Cudownie gęsta, aromatyczna, słodka. Doprawiona odrobiną cynamonu, smakuje doskonale. Polecam :)


 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli
  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżki oleju migdałowego
  • 4 łyżki kakao
  • cynamon
  • szczypta soli

 

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie daktyle, razem z wodą, w której się moczyły, dodać mleko, olej migdałowy i kakao, zmiksować na gęsty, aksamitny i jednolity napój.

Przelać do garnuszka, dodać przyprawy wymieszać. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Podawać natychmiast. Smacznego :)

czwartek, 28 stycznia 2016

Pomiędzy jednymi, a drugimi pączkami przepis na coś lżejszego ;) Mocno czekoladowe, przepyszne i bardzo zdrowe trufle. Są niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Pachną obłędnie... Tak, jak pachnieć może tylko pomarańcza z czekoladą Z dodatkami można dowolnie kombinować - dodawać różne orzechy, obtoczyć można je w czekoladzie, wiórkach kokosowych czy tak jak w moim przypadku, w gorzkim kakao. Deser w lekkim wydaniu. Co jakiś czas i takie u mnie znajdziecie, tym bardziej, że po zwolnieniu znowu wracam do sportu :) Sobie i mamie na http://s-mumo.pl/ zamówiłam już kije do nordic walking, będziemy spacerowały z ciocią, która jest wielką entuzjastką tego sportu ;) Przy okazji zamówiłam także śpiwory, przydadzą się nie tylko pod namiot, ale także w domu - po różnych imprezach często nocują u nas goście, a kołder mało, śpiwór jest w takich przypadkach niezastąpiony :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g orzechów włoskich

 

+

  • kakao do obtoczenia

 

Daktyle posiekać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnuszka. Dodać sok i miąższ z pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 12 minut, mieszając co jakiś czas. Delikatnie przestudzić i zblendować. 

Orzechy i czekoladę posiekać i razem z kakao dodać do masy daktylowo-pomarańczowej, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. 

Po tym czasie z masy formować kulki, obtaczać je w kakao. Smacznego! :)

środa, 13 stycznia 2016

Nie przepadam za daktylami, ale w cieście to coś zupełnie innego. Z wierzchu udekorowane miodową polewą z chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich. Samo ciasto jest przepyszne - miękkie, wilgotne, dosyć ciężkie, o wspaniałym aromacie. Nam smakowało :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g wypestkowanych daktyli
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Polewa miodowa z orzechami:

  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 25 g masła
  • 50 g orzechów włoskich

 

Daktyle posiekać, przełożyć je do rondelka, zagotować z 250 ml wody, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać i odłożyć do przestudzenia.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać daktyle (razem z płynem) i jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, wystudzić.

Polewa - do garnuszka z grubym dnem przełożyć masło i miód. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje i trzymać na ogniu przez kilka minut, aż lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy i wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na przestudzone ciasto. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria