Wpisy z tagiem: wiórki kokosowe

wtorek, 23 stycznia 2018

Pyszne ciasto, nieskomplikowane z dodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;)

PS  Xiaomi Mi Band 1s to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje liczbę spalonych kalorii oraz przebyty dystans. Mały gadżet, który posiada aż tyle funkcji, ładnie wygląda, w klasycznym, czarnym kolorze. Uzyskane wyniki od razu zapisuje w aplikacji, sprawdzi także postępy ćwiczeń. Opaska jest wydajna i poręczna. To naprawdę ciekawy produkt!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 375 ml mleka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g maku

 

W misce połączyć ze sobą płynne składniki i cukier, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Na końcu dodać mak. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć.

 

Masa serowa:

  • 1 kg serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

Serek wymieszać z budyniem i mąką. Masę przełożyć do woreczka, odciąć róg. Na warstwie makowej „rysować” kratkę.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem kokosowy:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, odłożyć.

W 100 ml mleka rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się dodać wiórki kokosowe. Gdy całość się zagotuje wlać mleko z mąką. Zdjąć z palnika. Całość dokładnie wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Schłodzony budyń zmiksować

Budyń delikatnie połączyć ze śmietanką, dodać żelatynę (kilka łyżek kremu wymieszać z żelatyną i wlać do całości kremu). Masę wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


poniedziałek, 12 czerwca 2017

Deser z gatunku tych szybkich, łatwych no i pysznych rzecz jasna ;) Jest lekki, lekko kwaśny, orzeźwiający. Dobry pomysł na wykorzystanie rabarbaru, na który sezon właśnie trwa. Polecam!

PS speed-dates.pl - szybkie randki przez Internet, to propozycja dla zapracowanych, którzy pragną nowych znajomości a może i czegoś więcej? ;)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w nieduże kawałki
  • 40 g cukru
  • 125 ml wody
  • 200 g kremówki
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki

 

W rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Zagotować, gotować jeszcze około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszać co jakiś czas. Wystudzić, schłodzić w lodówce.

Kremówkę ubić na sztywno, odłożyć.

Rabarbar podzielić pomiędzy 4 nieduże naczynka, na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę, dekorować wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Smacznego :)



09:42, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (9) »
niedziela, 28 maja 2017

Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą uroczystość typu wesele czy komunia, ja robiłam go ostatnio właśnie z tej drugiej okazji ;). Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam!

PS - gpsbhp.eu szkolenia BHP, PPOŻ, pierwszej pomocy, to wszystko znajdzieicie w jednym miejscu! Warto sprawdzić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kokosowe blaty:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g kokosu

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

 

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z brzoskwiń
  • owoce granatu

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki.

Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 

Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość formować w kopczyk, wierzch i boki udekorować śmietaną i uprażonymi kokosowymi wiórkami. Można przyozdobić dowolnymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) 

 


wtorek, 16 maja 2017

Pyszne, kokosowe babeczki, które zasmakują każdemu. Są wilgotne, ale lekko sypkie. Bardzo delikatne i szybkie do zrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi bez problemu ;) Polecam!

PS Osobom, które robią tworzyć, mają artystyczne zacięcie polecam stronę http://www.loveart.pl/ , na której znajdziecie wszystkie niezbędne rzeczy do ręcznie robionych handmade ;)

 

 

Składniki (6-8 babeczek):

  • 60 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki likieru kokosowego

 

Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml kremówki

 

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

niedziela, 14 maja 2017

Coś pysznego ;) Ciasto czekoladowe, obłędny krem kokosowy no i polewa... Niebo w buzi :) Dla wielbicieli popularnego, kokosowego batonika i nie tlko ;) Myślę, że większości z Was zasmakuje :) Bardzo polecam, u mnie zniknęło szybko, bardzo szybko ;)

PS Wiosna w pełni, czas zadbać o siebie :) abacosun.pl - salony kosmetyczne dla każdego, obecne w różnych częściach Polski, bogata oferta na wiosenne metamorfozy ;)

 

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia.

 
 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

 

Krem kokosowy:

  • 300 ml mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego

 

Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać przestudzoną masę kokosową, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Wystudzone ciasto udekorować czekoladową.



Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml kremówki



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 

sobota, 22 kwietnia 2017

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :)

PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych miejscach, w dobrej cenie :)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych  białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 1 paczka herbatników
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia.
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki i przykryć je pozostałym kremem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami. Smacznego :)

niedziela, 09 kwietnia 2017

Te babeczki są po prostu urocze :) Podwójnie kokosowe, ba nawet potrójnie, doliczając do tego kokosową pralinkę ;) Lekkie, puszyste, delikatne :) Uczta dla podniebienia, smakują wyjątkowo, pysznie kokosowo :) Polecam!

PS  Szukasz fajnych ciuchów dla swojego mężczyzny? Może zagląda tu jakiś facet, który chciałby odświeżyć swoją garderobę? ;) Polecam http://ombre.pl/ . Duży wybór i przystępne ceny :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (na około 8 babeczek)

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 ml kwaśnej śmietany
  • 5 łyżeczek mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 35 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 1 małe jajko

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, śmietanę, kremówkę, mleko zwykłe i kokosowe, cukier i jajko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki mleczka kokosowego
  • 1 zagęstnik do śmietany

+

  • wiórki kokosowe
  • kokosowe pralinki lub wafelki

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mleczko kokosowe, zagęstnik do śmietany i cukier.

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać go na wystudzone babeczki. Udekorować wiórkami kokosowymi i pralinkami. Smacznego :)

 

poniedziałek, 20 marca 2017

Pralinki, które kuszą smakiem, zapachem i wyglądem :) Szybkie do zrobienia a można się nimi zajadać praktycznie bezkarnie ;) Lżejsze i mniej kaloryczne od innych tego typu słodkości, idealne na zbliżającą się wiosnę ;) Polecam!


PS Osobom zainteresowanym akcesoriami kosmetycznymi i fryzjerskimi w hurtowych cenach zapraszam na https://www.activeshop.com.pl/ . Świetny wybór, od urządzeń i mebli po akcesoria do robienia paznokci czy fryzur ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 30 g wafli ryżowych (niesolonych, naturalnych)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g gęstego jogurtu greckiego

+

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Wafle pokruszyć w dłoniach , wsypać do miski. Dodać wiórki kokosowe, miód i jogurt naturalny. Wszystko wymieszać dłońmi, do połączenia. 

Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w wiórkach kokosowych i odkładać na talerzyk. Schłodzić w lodówce. Smacznego ;)

 

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Moje wypieki

piątek, 03 lutego 2017

Marchewkowe babeczki z kokosowym kremem to deser, który skusi każdego :) Miękkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Kokosowy krem dopełnia idealnie smak samych babeczek. Skuście się, są tego warte ;)

PS Ostatnio jemy zdrowiej - mąż na diecie :D https://www.body4you.pl/ to idealny sklep dla Niego, suplementy wybrane przez fachowców jak narazie się sprawdzają. Warto zapoznać się z ich ofertą. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko, starte na tarce
  • 1 szklanka marchewki, startej na tarce

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej.

Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem z serka :

  • 150 g kremowego serka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe

 

Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Masę serową wyłożyć na wierzch babeczek, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

sobota, 24 grudnia 2016

Wielbiciele popularnych, kokosowych batoników w czekoladzie będą usatysfakcjonowani smakiem tych pralinek :) Smakują niemal tak samo - pyszny, wilgotny kokos i mleczna czekolada... Bajeczne połączenie! Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś z Was lubi koszulki ze śmiesznymi napisami, ma ochotę zrobić sobie lub komuś poświąteczny prezent, niech koniecznie zajrzy na stronę http://koszulkomat.eu/   :)

Korzystając z okazji, życzę Wam Kochani zdrowych, radosnych i smacznych świąt :) Trzymajcie się ciepło :*

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 80 ml kremówki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady

 

Masło rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia.

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać do nich rozpuszczone masło ze śmietanką, dokładnie połączyć.

Z masy kokosowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, gotowe schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Schłodzone pralinki zanurzać w płynnej czekoladzie. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

00:07, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (16) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria