Wpisy z tagiem: poziomki

niedziela, 21 czerwca 2015

Niezwykle delikatny torcik, z lekkim musem z białej czekolady, na puszystym biszkopcie z poziomkami i galaretką. Smaczna odmiana po sernikach na zimno ;) Nie jest pracochłonny, ani nawet czasochłonny ;) Gwarantuję, że Was zachwyci :) Ktoś się skusi? :)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do białek stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić, przekroić na 2 części.

Mus z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 - 3 łyżeczki żelatyny

 

50 ml śmietany podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia, dodać olej, połączyć i odłożyć.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą.

250 ml śmietany ubić na sztywno, wymieszać z masą czekoladową. Całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, schłodzić w lodówce.

Galaretka:

  • 1 galaretka poziomkowa
  • 200 g poziomek

 

Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do stężenia.

Owoce wyłożyć na mus czekoladowy, zalać tężejąca galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia obu mas. Smacznego :)

 

sobota, 21 czerwca 2014

Mniam, bardzo nam smakował ten deserek ;) Delikatny, puszysty deser o aksamitnej konsystencji. Podany z bitą śmietaną, która jest tutaj przysłowiową kropką nad i :) Truskawki i poziomki to połączenie doskonałe, można je zastąpić innymi owocami... Polecam :)

 

 

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 25 g poziomek
  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 30 g cukru
  • 150 ml kremówki
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

 

+

  • 75 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • truskawki i poziomki do dekoracji

 

W niedużym garnku umieścić truskawki, poziomki, sok z cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. 

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić.

Do drugiego garnuszka przelać kremówkę i mleko, zagotować. Dodać pulpę owocową i żelatynę, wymieszać i wystudzić. 

Zimną masę włożyć do lodówki, mieszając co jakiś czas. Gdy zacznie tężeć podzielić po równo na 2 salaterki. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Następnego dnia śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, wyłożyć na panne cotte. Całość dowolnie udekorować. Smacznego :)

 


11:55, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (31) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria