Wpisy z tagiem: truskawki

niedziela, 24 września 2017

Wspominamy lato w pysznych wypiekach :) Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, także myślę, że już teraz można zacząć wykorzystywać zamrożone owoce ;) Sam sernik smakuje wspaniale - z mnóstwem truskawek, jest niski, na herbatnikach. Uwielbiam takie przepisy - szybkie, nieskomplikowane z cudownie pysznym efektem końcowym :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki brązowego cukru

 

W naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione truskawki z octem balsamicznym i brązowym cukrem. Wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, zmiksować blenderem na puree.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g kremówki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

+

  • 2 opakowania prostokątnych herbatników

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko do połączenia.

Wykonanie - Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego.

Masę serową przełożyć na herbatniki, na wierzch masy serowej wyłożyć truskawkowy mus, tworząc esy-floresy.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 - 50 minut. Sernik powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić. Smacznego :)


 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (15) »
środa, 13 września 2017

Najłatwiejszy tort jaki znajdziecie na blogu. Puszysty biszkopt i lekki, truskawkowy krem na śmietanie. Smakuje niebiańsko ;) Skradł nasze serca, jak dobrze, że zamroziłam sporą ilość truskawek! ;) Bardzo dobrze się prezentuje, w prosty sposób deserowo zadowolicie swoich bliskich ;) Polecam!

PS innbusiness.pl - kompleksowa realizacja wdrożeń systemów do obsługi biznesowych procesów, praktykowana w 3 punktach - wdrożenie, utrzymanie, rozwijanie. Sprawdźcie sami ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Masa truskawkowa:

  • 700 g truskawek
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, całość delikatnie wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. 

Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa - truskawki rozmrozić, dodać cukier, zmiksować na gładki mus. Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Przestudzoną żelatynę wlać do musu truskawkowego, dokładnie wymieszać. Mus stopniowo wlewać do śmietany, miksować tylko do czasu aż składniki się połączą. 

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 3/4 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu poryć wierzch i boki tortu. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

22:08, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (12) »
środa, 05 lipca 2017

Pyszny, lekki błyskawiczny sernik na zimno, na jogurcie waniliowym z truskawkami i galaretką smakuje idealnie! Bez pieczenia, sprawdzi się w gorące dni, które, mam nadzieję, już niefługo ;) Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami czy jagodami. Polecam.

PS emermed.pl - kursy i szkolenia z zakresu pierwszej pomocy i sprzętu ratowniczego. Umiejętności niezwykle ważna w codziennym życiu. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • biszkopciki
  • 700 g gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 400 g truskawek

+

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na jej spodzie.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać jogurt, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężania.

Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę zalać owoce.

niedziela, 02 lipca 2017

Pyszne, delikatne i miękkie babeczki :) Szybkie i łatwe do zrobienia. Pięknie pachną! Idealne na piknik czy wypad nad wodę :) Polecam!

PS yourfreedom.pl - apartamenty w Warszawie, piękne, nowoczesne, luksusowe. Wynajmowane na doby, w dowolnym terminie. W różnych lokalizacjach, każdy znajdzie dla siebie najkorzystniejszą. Oferta skierowana zarwno dla osób prywatnych jak i ludzi związanych z biznesem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g truskawek
  • 50 g białej czekolady

 

Truskawki i czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki i czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna.

Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego :)

 

niedziela, 18 czerwca 2017

Idealne śniadanie na leniwe, weekendowe poranki ;) Och, uwielbiam takie :) Placuszki są bardzo puszyste, delikatne, u mnie z truskawkami i borówkami, ale możecie użyć naprawdę dowolnych owoców ;) Bardzo polecam, zakochacie się w tym smaku :)

PS Wybierasz się nad Bałtyk? Potrzebujesz samochodu? wypożyczalnia samochodów szczecin to rozwiązanie Twojego problemu :) Przystępne ceny ;)

 

 

Składniki na około 8 placuszków:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki dowolnych owoców

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Dodać mokre składniki, czyli mleko, jajko, miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Dodać owoce, delikatnie wmieszać je do masy.

Placuszki smażyć na średnio nagrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawać oprószone z cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego. :)

 


czwartek, 15 czerwca 2017

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą - po prostu pyszne! Świetne kruche ciasto, owocowe, słodko-kwaśne nadzienie i przecudowna beza. Całość smakuje wyśmienicie. Wiosenna klasyka w najlepszym wydaniu. Wierzcie mi, że trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Musicie spróbować, koniecznie, bardzo polecam! :)

PS dubi.com.pl - piosenki dla dzieci! Idealne na prezent, personalizowana muzyka, doskonałe dla dzieci w wieku do 6 lat :) Zapoznajcie się z ofertą, myślę, że warto :)

 


 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 żółtka

 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, całość szybko posiekać do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i śmietanę, energicznie zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem  wylepić spód i wyrównać, nakłuć je widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 18  minut, na jasnozłoty kolor.

 

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

 

Rabarbar i truskawki umyć, owoce pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i odłożyć.

 

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć owocowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę.

Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i od razu obniżyć temperaturę do 140 stopni. Piec przez około 60 minut do czasu aż wierzch bezy będzie chrupiący.

Wystudzić w piekarniku. Smacznego :)

 


00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (14) »
wtorek, 06 czerwca 2017

Biszkoptowe, pieczone omlety z kremem śmietankowym i owocami :) Lekko i pysznie! Biskwity są bardzo delikatne, apetyczne, wzbudzą zachwyt i małych i dużych. Kolejna ciastka z mojego dzieciństwa! Bardzo polecam ;)

PS Interesuje Cię skup książek? Tezeusz - antykwariat i księgarnia internetowa w jednym! Ogromny wybór, mnóstwo pozycji - nowości oraz starsze wydania, niektóre to prawdziwe białe kruki! Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, miłośnicy książek - musicie zapoznać się z ich ofertą ;)

 

 

Składniki na 8 sztuk:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mąki przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6-8 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, od razu zdjąć omleciki z blachy (najłatwiej jest je zdjąć pomagając sobie szpatułką), zgiąć je w połowie i odłożyć  do wystudzenia.

 

Masa śmietankowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce, truskawki lub borówki
  • cukier puder

 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki i borówki.

Oprószyć cukrem pudrem i podawać. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


sobota, 09 lipca 2016

Ciasto idealne na upały, szybkie, bez udziału piekarnika ;) Podobne do tych, które możecie znaleźć już na blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje lekko, orzeźwiająco, pysznie po prostu. Truskawki, które już coraz trudniej dostać, można zastąpić innymi owocami - polecam maliny, jagody lub porzeczki ;) To jak, wypróbujecie przepis? ;)

Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/, mają ciekawe gadżety :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na masę jogurtową:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka

+

  • 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • biszkopty

 

Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. 

Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć.

Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty.

Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Truskawki zmiksować na puree, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia.

Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową.

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


piątek, 08 lipca 2016

Bardzo owocowy koktajl na pyszne i pożywne rozpoczęcie dnia :) W skład tego koktajlu wchodzą tylko truskawki, banany i mleko, ale jego smak po prostu urzeka :) Wypicie takiej owocowej mieszanki z samego rana, dzięki nasionom chia, da Wam sytość na długo, a Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 2 banany
  • 100 ml mleka
  • 40 g nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu

 

Mleko, banany i truskawki zmiksować  na gładką masę. Dosłodzić do smaku. Dodać nasiona chia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Rano podzielić na porcje, udekorować świeżymi owocami. Zdrówko! :)

czwartek, 07 lipca 2016

Staram się jeść dobre, wartościowe śniadania, szczególnie w weekendy, gdy nie muszę wstawać na 7.00 do pracy i rano mam więcej czasu, by przygotować coś dobrego ;) Te placki są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe, głownie dzięki nasionom chia i olejowi kokosowemu. Z pysznymi, świeżymi truskawkami, zapewniają siłę na cały poranek ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • truskawki
  • olej kokosowy do smażenia

 

Wszystkie składniki oprócz truskawek umieścić w misce i delikatnie wymieszać, tak, by składniki się połączyły.

Truskawki pokroić na plasterki.

Patelnię z olejem rozgrzać, na niej kłaść po jednej łyżce ciasta, a w środek wkładać plasterki truskawek truskawki. Smaż z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria