Wpisy z tagiem: truskawki

niedziela, 18 czerwca 2017

Idealne śniadanie na leniwe, weekendowe poranki ;) Och, uwielbiam takie :) Placuszki są bardzo puszyste, delikatne, u mnie z truskawkami i borówkami, ale możecie użyć naprawdę dowolnych owoców ;) Bardzo polecam, zakochacie się w tym smaku :)

PS Wybierasz się nad Bałtyk? Potrzebujesz samochodu? wypożyczalnia samochodów szczecin to rozwiązanie Twojego problemu :) Przystępne ceny ;)

 

 

Składniki na około 8 placuszków:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki dowolnych owoców

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Dodać mokre składniki, czyli mleko, jajko, miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Dodać owoce, delikatnie wmieszać je do masy.

Placuszki smażyć na średnio nagrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawać oprószone z cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego. :)

 


czwartek, 15 czerwca 2017

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą - po prostu pyszne! Świetne kruche ciasto, owocowe, słodko-kwaśne nadzienie i przecudowna beza. Całość smakuje wyśmienicie. Wiosenna klasyka w najlepszym wydaniu. Wierzcie mi, że trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Musicie spróbować, koniecznie, bardzo polecam! :)

PS dubi.com.pl - piosenki dla dzieci! Idealne na prezent, personalizowana muzyka, doskonałe dla dzieci w wieku do 6 lat :) Zapoznajcie się z ofertą, myślę, że warto :)

 


 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 żółtka

 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, całość szybko posiekać do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i śmietanę, energicznie zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem  wylepić spód i wyrównać, nakłuć je widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 18  minut, na jasnozłoty kolor.

 

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

 

Rabarbar i truskawki umyć, owoce pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i odłożyć.

 

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć owocowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę.

Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i od razu obniżyć temperaturę do 140 stopni. Piec przez około 60 minut do czasu aż wierzch bezy będzie chrupiący.

Wystudzić w piekarniku. Smacznego :)

 


00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (14) »
wtorek, 06 czerwca 2017

Biszkoptowe, pieczone omlety z kremem śmietankowym i owocami :) Lekko i pysznie! Biskwity są bardzo delikatne, apetyczne, wzbudzą zachwyt i małych i dużych. Kolejna ciastka z mojego dzieciństwa! Bardzo polecam ;)

PS Interesuje Cię skup książek? Tezeusz - antykwariat i księgarnia internetowa w jednym! Ogromny wybór, mnóstwo pozycji - nowości oraz starsze wydania, niektóre to prawdziwe białe kruki! Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, miłośnicy książek - musicie zapoznać się z ich ofertą ;)

 

 

Składniki na 8 sztuk:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mąki przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6-8 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, od razu zdjąć omleciki z blachy (najłatwiej jest je zdjąć pomagając sobie szpatułką), zgiąć je w połowie i odłożyć  do wystudzenia.

 

Masa śmietankowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce, truskawki lub borówki
  • cukier puder

 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki i borówki.

Oprószyć cukrem pudrem i podawać. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


sobota, 09 lipca 2016

Ciasto idealne na upały, szybkie, bez udziału piekarnika ;) Podobne do tych, które możecie znaleźć już na blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje lekko, orzeźwiająco, pysznie po prostu. Truskawki, które już coraz trudniej dostać, można zastąpić innymi owocami - polecam maliny, jagody lub porzeczki ;) To jak, wypróbujecie przepis? ;)

Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/, mają ciekawe gadżety :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na masę jogurtową:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka

+

  • 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • biszkopty

 

Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. 

Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć.

Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty.

Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Truskawki zmiksować na puree, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia.

Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową.

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


piątek, 08 lipca 2016

Bardzo owocowy koktajl na pyszne i pożywne rozpoczęcie dnia :) W skład tego koktajlu wchodzą tylko truskawki, banany i mleko, ale jego smak po prostu urzeka :) Wypicie takiej owocowej mieszanki z samego rana, dzięki nasionom chia, da Wam sytość na długo, a Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 2 banany
  • 100 ml mleka
  • 40 g nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu

 

Mleko, banany i truskawki zmiksować  na gładką masę. Dosłodzić do smaku. Dodać nasiona chia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Rano podzielić na porcje, udekorować świeżymi owocami. Zdrówko! :)

czwartek, 07 lipca 2016

Staram się jeść dobre, wartościowe śniadania, szczególnie w weekendy, gdy nie muszę wstawać na 7.00 do pracy i rano mam więcej czasu, by przygotować coś dobrego ;) Te placki są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe, głownie dzięki nasionom chia i olejowi kokosowemu. Z pysznymi, świeżymi truskawkami, zapewniają siłę na cały poranek ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • truskawki
  • olej kokosowy do smażenia

 

Wszystkie składniki oprócz truskawek umieścić w misce i delikatnie wymieszać, tak, by składniki się połączyły.

Truskawki pokroić na plasterki.

Patelnię z olejem rozgrzać, na niej kłaść po jednej łyżce ciasta, a w środek wkładać plasterki truskawek truskawki. Smaż z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Smacznego :)

 

poniedziałek, 04 lipca 2016

Przepyszne lody z pieczonych truskawek, z dodatkiem octu balsamicznego, którego w ogóle nie czuć, podkreśla tylko smak owoców. To jedne ze smaczniejszych lodów truskawkowych jakie miałam okazję jeść. Można je nawet nazwać luksusowymi, podobnie jak produkty dostępne na stronie http://www.ardeko.pl/. Firma zajmująca się aranżacją wnętrz. Doskonały wybór zapewnia bogaty asortyment sklepu, znajdziecie tam elementy dekoracyjne na okna, ściany, podłogi oraz meble i oświetlenie, co śmiało pozwoli w pełni wyposażyć dom czy mieszkanie. Wasze wnętrza zmienią się nie do poznania :-) Poza gotowymi produktami, firma zapewnia także  pomoc w aranżacji wnętrz. Ja jestem zachwycona ich wnętrzami, chętnie wykorzystam kilka pomysłów u siebie, gdy wreszcie będę mogła urządzać swoje pięterko :) Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 750 g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki cukru
  • 550 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Truskawki przekroić na pół, większe na ćwiartki. 

W dużym naczyniu żaroodpornym wyłożyć truskawki, wymieszać je z octem balsamicznym i cukrem. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 

Ubitą kremówkę delikatnie połączyć ze schłodzonym puree truskawkowym.

Masę przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą, zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

Tagi: truskawki
20:05, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (12) »
sobota, 11 czerwca 2016

Bardzo czekoladowe, miękkie, wilgotne ciacho z mnóstwem pysznych owoców i galaretką :) Czekolada, kakao, truskawki i czereśnie to główne składniki tego deseru. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Zawsze pięknie się udaje. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

+

  • 250 g truskawek
  • 150 g czereśni
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić, odłożyć do stężenia. 

Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć owoce, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

wtorek, 07 czerwca 2016

Sezon truskawkowy w pełni :) Większość zjadamy prosto z koszyczka, ale czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla Was kolejne ciacho bez pieczenia - spód z ciasteczek z kremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 300 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła

 

Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej, o strukturze mokrego piasku.

Masę wyłożyć do formy do tarty o średnicy 24 cm, docisnąć, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

 

Masa śmietankowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

 

+

  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki

 

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i odłożyć do stężenia.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, jeszcze chwilę miksować. 

Masę wyłożyć na schłodzony spód. 

Na masie śmietankowej ułożyć truskawki, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

piątek, 13 maja 2016

Ostatnio coraz częściej jadam różnego rodzaju kasze, tym razem mam dla Was propozycję ni to śniadaniową, ni deserową, jak kto woli ;) Kasza jaglana z sałatką owocową i jogurtowym sosem. Obok jogurtu, głównym składnikiem sosu, jest olej rzepakowy - jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego ciągle stosuję go w swojej kuchni, nie ma sobie równych :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 375 ml wody
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 250 g truskawek
  • cytryna

 

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

 

Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, zdjąć z ognia i odłożyć do wystudzenia.

Owoce umyć, jabłka, banany i truskawki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. 

Do jogurtu dodać cukier i olej rzepakowy, dokładnie połączyć. 

Przestudzoną kaszę podzielić na dwie części, wyłożyć na talerzach, na wierzch wyłożyć sałatkę owocową, całość udekorować sosem jogurtowym. Smacznego :)

 

Bawię się z:


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria