Wpisy z tagiem: warzywa

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Wspaniałe ciasto, mocno czekoladowe, dla koneserów. Łatwe i wilgotne a to dzięki burakom :) Bardzo nam smakowało, buraki w ogóle nie wyczuwalne w cieście, kolor ma głęboki, czekoladowy ;) Sama radość piec i jeść takie ciasta. Polecam!

PS http://www.mettec.com.pl/ - firma zajmująca się produkcją precyzyjnych komponentów z aluminium i części dla przemysłu z wykorzystaniem technologii obróbki CNC. Duże doświadczenie, znana marka na rynku!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju
  • 100 g czekolady deserowej czekolady

 

Czekoladę drobno posiekać, odstawić.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

Puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej dokładnie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, udekorować gęstniejącą polewę czekoladową. Smacznego :)



Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka miodu



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

środa, 22 lutego 2017

Obłędne pączki, nawet na drugi dzień są mięciutkie, delikatne i przepyszne :) Są bardzo lekkie, do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Moje z konfiturą różaną (ulubione!), ale możecie nadziać je dowolnie :) Polecam!

PS Zainteresowane osoby zachęcam do poznania tematu system crm :) To system informatyczny i postawa marketingowo-sprzedażowa.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g  suchych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka wódki lub ekstraktu z wanilii

+

  • cukier puder
  • ulubione nadzienie
  • tłuszcz do smażenia

 

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec wlać płynne masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, chwilę wyrbiać. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 20 minut,  pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte.

Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać ulubioną konfiturą.

Przed podaniem polukrować. Smacznego :)

środa, 27 lipca 2016

Przepyszne ciasto! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne. Praktycznie z tego samego przepisu co babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 g cukinii startej na grubych oczkach
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

 

Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę, delikatnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 


poniedziałek, 09 maja 2016

Sałatka owocowa o zaskakującym smaku. Jest i ostra i słodka, taki miks ;) Rukola, ser feta i papryczka chilli, kontra banany, truskawki, jabłko i miód... Moim kubkom smakowym ta kompozycja bardzo spasowała. Przepis dla osób, którym znudziły się tradycyjne sałatki owocowe, podana z dressingiem na bazie miodu i oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dodaję go do każdej sałatki, jest zdrowy i świetnie podkreśla smak owoców i warzyw. Polecam! 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • 175 g truskawek
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1/4 opakowania sera feta
  • płatki migdałowe

 

Dressing:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • czarny pieprz
  • przyprawa chilli

 

Rukolę i owoce umyć, odłożyć.

Do niewielkiej miseczki przełożyć miód, dodać olej, sok z cytryny i cukier puder, wymieszać. Dodać pieprz i przyprawę chilli, dokładnie połączyć, odstawić.

Ser feta pokroić w niedużą kostkę, odłożyć.

Truskawki pokroić w cząstki, jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w plasterki.

Rukolę przełożyć na półmisek, poukładać owoce, ser feta i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Z wierzchu obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :)

 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (25) »
sobota, 30 kwietnia 2016

Pyszna, niecodzienna zupa pomidorowa, bo z dodatkiem jabłka :) Znana od dawna, do tej pory często jadana w niektórych rejonach Polski. Jabłko nadaje zupie słodkości i swego rodzaju świeżości. Pomidory i jabłka świetnie pasują do siebie, zupa jest tak smaczna, że ciężko nie poprosić o dokładkę ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 2 udka drobiowe
  • 2 - 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolendry
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

 

Pietruszkę, marchew i seler pokroić, odłożyć.

Udka zalać w garnku zimną wodą. Zagotować i zebrać osad. Dodać listki laurowe, ziele, kolendrę, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler oraz płaską łyżkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Na maśle zeszklić cebulę, dodać starte jabłka. Dusić chwilę razem. Dodać do zupy razem z pomidorami. Gotować kolejne 20 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Udekorować kleksem gęstej śmietany, podawać z grzankami. Smacznego :)

 

17:24, ewa_ciasteczkowakraina , Wytrawnie
Link Komentarze (25) »
czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 125 ml oleju
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g mielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 200 g topinamburu startego na tarce o grubych oczkach

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać olej, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać orzechy i topinambur, delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Dokładnie wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Masa czekoladowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki kakao

 

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć.

Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe i kakao. Delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, rozsmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostały krem. Wygładzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (33) »
piątek, 25 września 2015

Pyszne, puszyste i mięciutkie gofry. Smakują podobnie do ciasta marchewkowego, ale są szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Z delikatną nutką cynamonu, podane z gęstym jogurtem, słodzonym miodem. Smakują obłędnie. Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 Marwitek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu

 

Serek cynamonowy:

  • 2-3 łyżki gęstego jogurty/kremowego serka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Marwitki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i przygotowana wcześniej marchewkę. W osobnej misce połączyć mokre składniki, czyli mleko, olej i miód. 

Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie wymieszać.

Do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy wykładać ciasto, do wyczerpania składników.

Składniki na serek dokładnie wymieszać w miseczce. Podawać z goframi. Smacznego :)

 

czwartek, 30 lipca 2015

Obłędnie pyszne babeczki! Mocno czekoladowe, miękkie, cudownie wilgotne. Cukinii w ogóle nie czuć, naprawdę ciężko się domyślić, że jest jednym z głównych składników babeczek :) Długo zachowują świeżość, a maliny idealnie wkomponowały się w całość.Smakują tak samo dobrze, jak działają http://www.polisolokaty.com/opinie/tu-europa/ , moje babeczki poprawiają nastrój (czekolada!), a kancelaria prawna kompleksowo i sprawnie obsługuje klientów indywidualnych i instytucjonalnych, co również może poprawić humor ;). Bardzo polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 9 babeczek:

  • 60 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka cukinii, startej na tarce o dużych oczkach
  • maliny

 

Masło zmiksować na jasną i puszystą masę, stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i jajko, zmiksować. 

Do masy dodawać mąkę na zmianę z jogurtem, cały czas miksując. Dodać kakao i kawę, połączyć. Na końcu dodać cukinię i wymieszać.

Ciasto wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości, na wierzch każdej babeczki powykładać maliny, lekko dociskając. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

 

Na koniec kilka zdjęć z weekendu w Tatrach :)

 

Pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną, pierwszy obiad w Zakopanem na plus :)

 

Widok z Gubałówki, ok, trochę go zasłaniamy ;)

 

Gubałówka, cześć! :)

 

Tyyyle drewna ;)

 

Oscypki, lubicie? ;)

 

Siklawa, w drodze do Doliny Pięciu Stawów 

 

Dolina Pięciu Stawów, jest pięknie!

 

Po drodze wstąpiliśmy nad Morskie Oko ;)

 

Lody o smaku oscypka z żurawiną, pyszne! 

 

Wadowickie kremówki, nam smakowały :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria