Wpisy z tagiem: herbata

czwartek, 05 maja 2016

Pyszny, lekki torcik, idealny dla wielbicieli maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt makowy:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać do połączenia składników.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, wymieszać.

Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć biszkopt, wyrównać. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Krem z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany 36%

+

  • 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty
  • 100 g wiórków kokosowych

 

Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać aż cała czekolada się roztopi. Wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną masę czekoladową ubić do uzyskania gęstego kremu (uważać, by się nie zważył!)

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

00:18, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (16) »
wtorek, 24 listopada 2015

Powoli zaczynamy odnajdywać się naszym "nowym" gniazdku ;) Wnosimy ostatnie meble, skupujemy bibeloty, wreszcie mamy na to miejsce. Szafa do sypialni, pod zabudowę, też już jest. Zawsze mi się taka marzyła, na szczęście http://www.indecotrojmiasto.pl/ spisało się na medal, jestem zachwycona, tyle miejsca na ciuchy i nie tylko :D Oszczędność miejsca i przestrzeni. Aby umilić sobie czas spędzony na urządzaniu mieszkania, a może bardziej na wzmocnienie, przygotowałam nam koktajl witaminowy - z mandarynkami, jabłkiem, marchewką i bananem, na zielonej herbacie. Bez cukru, samo zdrowie! Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 mandarynki
  • 1 banan
  • 300 ml zielonej herbaty

 

Marchewkę obrać i umyć pokroić w grube plastry. Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, mandarynki obrać, banana także. 

Przygotowane owoce przełożyć do pojemnika, dodać przestudzoną herbatę i zmiksować. Na zdrowie! :)

czwartek, 06 sierpnia 2015

Tort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony na zamówienie, dlatego też nie mam zdjęć w przekroju, ach marzą mi się wreszcie wakacje, pojechałabym nad Bałtyk, na http://www.burco.pl/, wynajęłabym jakiś domek, nad samym morzem, szum fal kołysał by mnie do snu, piękne plany, szkoda tylko, że urlop dopiero za jakiś miesiąc ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao

 

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnej misce ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. 

Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać mąki przesiane z kakao, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Mus czekoladowy:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 750 ml śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru pudru

  • mocna herbata z cytryną
  • 800 g malin
  • 1 słoik konfitury malinowej
  • pokruszone ciastka z czekoladą

 

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej.

Do roztopionej czekolady dodawać po 1 łyżce mascarpone (w temperaturze pokojowej), za każdym razem dokładnie mieszając.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. 

Ubitą kremówkę partiami dodawać do masy czekoladowej, dokładnie łączyć. 

Biszkoptowe blaty delikatnie skropić herbatą.

Pierwszy krążek ułożyć na paterze, ułożyć na nim maliny, skropić lekko podgrzaną konfiturą malinową, a na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę malin, polać konfiturą malinową i rozsmarować kolejną część kremu. Położyć ostatni krążek, pozostałym musem posmarować boki i wierzch tortu. 

Boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami, wierzch udekorować malinami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


poniedziałek, 08 czerwca 2015

Pomysł na pyszny i zdrowy koktajl. Jak wiadomo pokrzywa korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Już sama herbatka jest smaczna, a co jeśli ją zestawić z owocami? ;) Powiem Wam, że wyjdzie pyszny, orzeźwiający napój, w sam raz na upalne dni :) Polecam!

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 ml herbaty Pokrzywa
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • kilka truskawek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

 

Herbatę zaparzyć, wystudzić.

Owoce zmiksować z herbatą i siemieniem lnianym, przelać do szklanek, schłodzić. Na zdrowie! :)

 

wtorek, 02 czerwca 2015

Idealna herbatka na upalne dni, których w najbliższym czasie ma być coraz więcej :) Wspaniale gasi pragnienie, słodzona miodem, czyli zdrowsza, z truskawkami, cytryną i aromatyczną miętą. Orzeźwia, chłodzi, pysznie smakuje. Polecam! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na 1 litr herbaty:

  • 500 ml mocnej zielonej herbaty (u mnie 4 torebki)
  • 1 cytryna
  • 12-15 truskawek
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2-3 łyżki miody
  • woda niegazowana

 

Do litrowego naczynia przelać mocną zieloną herbatę, dodać miód, wymieszać. 

Połowę cytryny pokroić w plastry, z pozostałej części wycisnąć sok i dodać do herbaty. 

Truskawki pokroić na mniejsze części, wrzucić je do herbaty, dodać pozostałą cytrynę i listki mięty. Wymieszać i uzupełnić wodą mineralną. Wystudzić, przed podaniem można dodać kostki lodu. Na zdrowie! :)

poniedziałek, 16 grudnia 2013

W tym roku postanowiłam obdarować swoich bliskich własnoręcznie przygotowanymi drobiazgami. Głównie będą to likiery, nie zabraknie również pierników :) Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na pyszny, bardzo wyrazisty i ciekawy likier herbaciany. Przepis wyszperałam w zbiorach rodziców, wycięty z jakiejś gazety. Już zdążyłam go spróbować, jednak najlepszy jest po około 2 tygodniach. Zdążycie jeszcze przygotować go na święta :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżeczek czarnej herbaty
  • 600 ml wrzątku
  • 1 szklanka whisky
  • 1 laska wanilii

 

Cukier zagotować z wodą. Gotować około 2 minuty na mocnym ogniu, ostudzić.

Do innego naczynia wsypać herbatę i zalać ją wrzątkiem. Zaparzać 3 minuty, przecedzić i wymieszać z syropem cukrowym i whisky.

Likier przelać do butelki, włożyć rozkrojoną laskę wanilii, zamknąć i odstawić na około 14 dni. Na zdrowie!

21:16, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (29) »
piątek, 06 września 2013

Po lodach rabarbarowo - różanych przyszedł czas na lody różane, a raczej herbaciano - różane ;) Do ich przygotowania użyłam herbaty ekologicznej płatki róży. Zasmakowały mi i to bardzo dlatego i Wam je polecam! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki herbaty płatki róży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 375 ml śmietany kremówki

 

Szklankę mleka wlać do garnuszka, zagotować i zaparzać w nim herbatę przez około 15 minut.

Jajka ubić z cukrem i solą. Dodać mąkę, nadal miksując.

Do ciepłego mleka z herbatą dodać pozostałe pół szklanki mleka i pół szklanki kremówki, dodać jajka z cukrem i wymieszać. Podgrzać na ogniu, uważając, by masa się nie zagotowała. Dodać resztę kremówki, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gotową masę schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Masę przelać do naczynia, wstawić do zamrażalnika, mieszać kilka razy, co 45 minut. Smacznego :) 

Tagi: herbata
15:02, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 02 września 2013

Jeżyn ciąg dalszy :) Obrodziły w tym roku bardzo ładnie, jednak są mniej słodkie niż ubiegłego lata. To nam jednak nie przeszkadza - oprócz jedzenia ich prosto z krzaczka, próbuję tworzyć jakieś desery czy ciasta z jeżynami w roli głównej. Na niedzielę przygotowałam sernik - delikatny, kremowy, baaardzo owocowy. Całej rodzince smakował, aż żałowałam, że zrobiłam go na tak małej blaszce ;) Polecam serdecznie! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera zmielonego minimum trzykrotnie
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty
  • 100 g cukru
  • 100 g jeżyn

 

Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Zieloną herbatę zaparzyć w 1/3 szklanki gorącej wody. Wystudzić i przecedzić.

Twaróg zmiksować z białkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimną herbatę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Większą wyłożyć na blaszkę o wymiarach 28 x 19 cm, wysmarowaną masłem. Spód ciasta nakłuć widelcem i podpiec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Na zarumienione ciasto wylać masę serową, na to wyłożyć jeżyny, lekko dociskając. Na wierzch zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, resztę ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut. Smacznego :)

 

  

15:54, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (23) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria