Wpisy z tagiem: otręby

piątek, 31 października 2014

Muffinki z dobrą porcją energii na początek dnia :) Nie zawierają jajek, mimo to są zwarte. Mięciutkie i wilgotne za sprawą winogron. Niezbyt słodkie, mają w sobie sporo wartościowych składników, będą wspaniałe na drugie śniadanie, zapewniam, że dzieciom zasmakują i to bardzo :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych lub pszennych
  • 110 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki lub kefiru
  • 100 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • winogrona
  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

W jednej misce wymieszać mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. 

Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. 

Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. 

Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona, które przykryć ciastem. Tak samo postępować z pozostałymi papilotkami. Muffiny obsypać cukrem waniliowym. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż muffiny lekko się zarumienią. Wystudzić. Smacznego :)

 

piątek, 10 października 2014

Płatki owsiane znowu w natarciu, mam nadzieję, że Was nimi nie zanudzam ;) Idealne na pyszne i sycące śniadanie, świetne na podwieczorek. Pachną cynamonem i jabłkami. Ach, miło tak rozpocząć dzień! Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • kilka łyżek maślanki
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jabłko umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej razem ze skórką), dodać cynamon, wymieszać.

Mąkę, płatki owsiane, otręby, siemię, cukier, jajko wrzucić do miski i połączyć. Dolać maślankę, tak by powstało gęste ciasto. Wrzucić jabłka z cynamonem, dokładnie wymieszać. Smażyć na złocisty kolor z obu stron. Smacznego :)

środa, 06 sierpnia 2014

Śmiało można stwierdzić, że jestem uzależniona od płatków owsianych, nawet na wakacjach się nimi zajadałam ;)) Na blogu możecie już znaleźć przepis na placuszki owsiane, tym razem zrobiłam je nieco inaczej... Dodatek otrębów owsianych i brązowego cukru dodał im fajnego posmaku. Polecam obie wersje, może któraś będzie Waszą ulubioną? :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • szczypta sody i proszku do pieczenia

 

Płatki owsiane i otręby zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia na około 5 minut. 

Po tym czasie dodać mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać. Placki smażyć na patelni, bez dodatku tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z wiśniową frużeliną. Smacznego :)

środa, 16 października 2013

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ja chleb piekę dopiero od niedawna, ten był jednym z pierwszych, który zrobiłam. Pomyślałam, że pochwalę się swoim wypiekiem, przy okazji dołączając do akcji, w której blogerzy z całego świata publikują przepisy właśnie z chlebem w roli głównej. Zapraszam na oficjalną stronę wydarzenia - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition

W ramach tej akcji serdecznie polecam Wam chleb, który jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Przepis dostałam od teściowej, zrobił furorę w pracy u mojej mamy, większej rekomendacji chyba nie trzeba ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 2,5 łyżki słonecznika
  • 2,5 łyżki pestek dyni
  • 2,5 łyżki sezamu
  • 2,5 łyżki siemienia lnianego
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 

 

Mąkę wymieszać drewnianą łyżką z resztą suchych składników. Odstawić.

Z 0,5 litra ciepłej wody odlać pół szklanki i w tym rozpuścić drożdże. Przelać do pozostałej wody.

Całą wodę z drożdżami przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką (kilka minut). Przełożyć do keksówki i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria