Wpisy z tagiem: płatki owsiane

poniedziałek, 10 lipca 2017

Crumble z owocami i owsianą kruszonką to doskonały sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;) U mnie z czerwoną porzeczką, podane z gałką domowych lodów waniliowych, coś pysznego! Obiecuję, ze cała porcja zniknie w mgnieniu oka a jeszcze nie będzieice mieli dość ;) Polecam!

PS Ocieplanie dachu to jedna z inwestycji, którą właśnie kończymy, najważniejsze są fachowe materiały, porządni producenci i dostawcy, sporo jeszcze przed nami, by marzenie o własnym domostwie się zrealizowało ;) Trzymajcie kciuki!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 600 g czerwonej porzeczki lub innych owoców
  • 8 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek masła

 

Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego lub miodu.

Płatki owsiane wymieszać z resztą słodzika, ekstraktem waniliowym i masłem. Powstanie kruszonka.

Kruszonkę wyłożyć na przygotowane wcześniej owoce. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Podawać gorące z gałką lodów waniliowych. Smacznego :)

 


04:48, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (11) »
środa, 01 marca 2017

Lekki, przyjemny w smaku deser, kolejny do kolekcji ;) Bardzo łatwy do zrobienia, szybciej się go przygotowuje niż zjada ;) Zapiekane jabłka podałam z gałką lodów waniliowych, możecie je ominąć, wtedy Wasz deser będzie bardzo ft ;) Polecam!

PS Jeśli planujecie zakup altany czy wiaty do ogrodu (wiosna to na to najlepszy czas!) koniecznie zajrzyjcie na stronę drewnolandia.pl . Piękne, drewniane konstrukcje, jest w czym wybierać, świetna oferta :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jabłka
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru

 

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego

 

Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać starte jabłko. Zasypać je cukrem, cynamonem i imbirem. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając.

Pozostałe jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, wyłożyć na patelnię, dodać rodzynki. Całość smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając.

Olej kokosowy na kruszonkę roztopić w rondelku, do płynnego dodać mąkę, płatki owsiane i cukier. Wymieszać tak, by powstały grudki. 

Do naczynek żaroodpornych wyłożyć jabłka, posypać je kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego :)

 


piątek, 27 stycznia 2017

Przepyszny tort naleśnikowy, bezglutenowy ;) Przełożony delikatnym twarożkiem i dżemem Łowicz 100% o smaku czarnego  bzu. Udekorowany świeżymi owocami. Torcik nie jest wysoki, ale kawałek sprawi, ze Wasze brzuszki będą zdrowo najedzone i szczęśliwe :) Dzięki płatkom same naleśniki mają lekko orzechowy posmak... Musicie spróbować, polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki (12 sztuk):

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 60 g płatków owsianych
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

+

  • 1 opakowanie twarożku 
  • 1 słoik dżemu 
  • borówki amerykańskie
  • wiórki kokosowe

 

Suchą kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć na gładką mąkę.

Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać resztę składników i zmiksować na gładko. Odłożyć na około 15 minut.

Rozgrzać nieprzywierającą, teflonową patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Odłożyć 1-2 naleśniki, posmarować je dżemem i zawinąć.

Pozostałe naleśniki układać na paterze na kształt tortu, na każdy naleśnik wykładać 2 łyżeczki serka twarożkowego i 3 łyżeczki dżemu z czarnego bzu. 

Odłożone naleśniki pokroić na 4-5 części, układać je pionowo na górze tortu. Udekorować borówkami i kokosowymi wiórkami. Odstawić na około 45 minut. Smacznego :)

 



środa, 03 sierpnia 2016

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 bochenek:

  • 140 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 60 g orzechów włoskich
  • 145 g płatków owsianych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego masła kokosowego
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia

 

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól i chia. W drugim naczyniu połączyć wodę, syrop klonowy i olej kokosowy.

Zawartość obu naczyń dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Wyjąć z formy, wystudzić. Smacznego :)

 


poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Blachę o boku 25 cm natłuścić, wysypać płatki, posypać masłem. Wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Piana z białek:

  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Pianę z białek wyłożyć na upieczone ciasto, piec kolejne kilka minut, do zarumienienia. Pozostawić na chwilę w piekarniku, do momentu, aż utworzy się rosa. Wystudzić. Smacznego :)

 

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Naleśniki owsiane w nowej, jeszcze smaczniejszej odsłonie :) Wzbogacone o ciemne kakao, smażone, na moim ulubionym ostatnio, oleju kokosowym ;) Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców, najlepiej truskawek lub malin albo nawet bez żadnych dodatków, są puszyste, delikatne i mięciutkie. Po takim pysznym i sycącym śniadaniu można zabrać się do pracy ;) Zima zimą, ale przed wiosną trzeba zadbać o włosy. Hitem wśród moich koleżanek jest mleczko odbudowujące, nie można zapominać o porządnym szamponie i dobrej odżywce do włosów. A mamie kupiłam serum zagęszczające włosy, też Jej się przyda. To wszystko bez wychodzenia z domu, http://lapuella.pl/ tylko czeka na zamówienie i raz dwa wysyła potrzebne kosmetyki. Tak przygotowana mogę czekać na moment ściągania czapek z głów i zaprezentowania swoich włosów szerszej publiczności ;) 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 125 ml gorącego mleka
  • 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 ml maślanki
  • 30 g brązowego cukru
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego

 

Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. 

Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać.

Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


sobota, 19 grudnia 2015

Dzisiaj coś innego ;) Pomysł na świąteczne (i nie tylko) śniadanie. Pyszna, bardzo aromatyczna granola z dodatkiem korzennych przypraw, kawy, czekolady i orzechów włoskich. Najlepsza z jogurtem ;) Fajna jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły - wystarczy spakować ją do lunchboxa, razem z jogurtem, by cieszyć się smakiem świąt już teraz :) Ja tak właśnie robię, szczególnie odkąd dotarła do mnie przesyłka od http://babyandtravel.pl/, pachnie w całym biurze ;) Już musiałam dzielić się drugim śniadaniem z koleżankami :P Czuć, dosłownie, atmosferę świąt ;) Polecam! 


 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 75 g czekolady deserowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

 

Kawę zaparzyć z cukrem, odłożyć do przestudzenia.

Czekoladę i orzechy posiekać, dodać płatki owsiane, przyprawę do piernika, wystudzoną kawę i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę owsianą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas. Wystudzić. Smacznego :)

 


wtorek, 01 grudnia 2015

Szarlotka, całkiem inna, niż te, które do tej pory jedliście ;) Kruche, maślane ciasto, wypełnione masą jabłkową z cynamonem i owsianymi płatkami. Kruszonka też niezwyczajna - chrupiąca, z brązowym cukrem i płatkami owsianymi. Całość smakuje wspaniale, po prostu. Dosyć szybko się ją robi, pachnie nieziemsko, no bo jak inaczej może pachnieć pieczone jabłko z cynamonem? ;) Bardzo polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 170 g zimnego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i posiekać nożem. Dodać jajka, 3 łyżki wody, wymieszać nożem, zgarniając mąkę do środka. Szybko wyrobić gładkie ciasto.

Formę o boku 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

 

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g płatków owsianych

 

Kruszonka:

  • 50 g płatków owsianych
  • 30 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 50 g masła

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i cynamonem, wymieszać. Odstawić na około 25 minut, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar soku. Dodać płatki owsiane, połączyć.

Kruszonka - Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Wsypać płatki owsiane i migdałowe. Podgrzewać na małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając.

Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć jabłka, a na wierzch kruszonkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

piątek, 27 listopada 2015

Pyszny, iście jesienno - zimowy pomysł na deser lub drugie śniadanie. Zapiekane jabłko z mieszanką orzechów włoskich i laskowych, płatki owsiane, gorzka czekolada no i oczywiście cynamon ;) Kuszące, prawda? Teraz do woli mogę się delektować takimi deserami, bo wreszcie odpoczywam. Dom odświeżony, tylko na wiosnę czeka nas praca na zewnątrz, znaleźliśmy już doskonały bruk na kostkę, dzięki http://www.granit-kostrza.pl/, ceny konkurencyjne i ogromny wybór. Uff, jak dobrze, że zrobiłam trochę więcej tych jabłuszek, na jutrzejsze śniadanie będą idealne

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki (3 porcje)

  • 3 duże jabłka
  • 4 łyżki mieszanki orzechów włoskich i laskowych
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • cynamon

 

Górną część jabłek odciąć na 3/4 ich wysokości. Wydrążyć gniazda nasienne i część jabłkowego miąższu.

Orzechy i czekoladę posiekać, wymieszać z cynamonem i miąższem z jabłek.

Do jabłek nakładać po kilka łyżek farszu. Piec w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Smacznego :) 

niedziela, 08 listopada 2015

Owsiane naleśniki w nowej, nieco ulepszonej odsłonie :) Pierwszym absolutnie nic nie brakuje, ale te są jeszcze zdrowsze :) Smażone na niewielkiej ilości oleju kokosowego, który nadaje naleśnikom pyszny smak i aromat. Mi najbardziej smakują bez dodatków, ale można podawać z ulubioną konfiturą czy owocami. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 125 ml gorącego mleka
  • 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 ml maślanki
  • 30 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego

 

Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. 

Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać.

Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria