Wpisy z tagiem: mak

czwartek, 05 maja 2016

Pyszny, lekki torcik, idealny dla wielbicieli maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt makowy:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać do połączenia składników.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, wymieszać.

Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć biszkopt, wyrównać. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Krem z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany 36%

+

  • 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty
  • 100 g wiórków kokosowych

 

Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać aż cała czekolada się roztopi. Wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną masę czekoladową ubić do uzyskania gęstego kremu (uważać, by się nie zważył!)

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

00:18, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (16) »
środa, 02 marca 2016

Do Wielkanocy zostało jeszcze sporo czasu, ale już od dzisiaj będę dzieliła się z Wami swoimi pomysłami na świąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


 

Składniki:

  • 450 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1-2 jabłka
  • cukier brązowy

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek homogenizowany, cały czas miksując. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko wystudzić, wlać do masy serowej, zmiksować na najwyższych obrotach. 

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać 2-3 łyżki masy serowej. Schłodzić w lodówce.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć je do rondelka, dodać odrobinę wody, gotować, aż owoce zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać.

Jabłkami udekorować gotowe serniczki, oprószyć brązowym cukrem. Smacznego :) 

sobota, 26 grudnia 2015

Deser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Makówki to nic innego jak masa makowa z orzechami, rodzynkami i migdałami, którą przekłada się sucharki czy bułki, które wcześniej moczy się w mleku. Pycha :) Polecam!

 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 150 g suchego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 paczka sucharków
  • 1 l mleka

 

Mak zalać wodą, gotować około 15 minut. Odsączyć i zmielić trzykrotnie.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odłożyć na kilka minut. Orzechy i migdały posiekać. 

Na patelni rozpuścić masło, przesmażyć bakalie. Dodać miód i mak, chwilę przesmażyć. Wlać pół szklanki mleka i aromat migdałowy, wymieszać. 

Pozostałe mleko zagotować z cukrem.

W mleku maczać sucharki, układać je w dużej salaterce, przekładając je masą makową. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 16 grudnia 2015

Do świąt nieco ponad tydzień, przygotowania idą bardzo powoli, teraz nawet przystopowały całkowicie... Prezenty już prawie mam kupione, dla mojego kuzyna, zapalonego akwarysty kupiłam nowy filtr akwariowy, bo dobre duszki podpowiedziały mi, że potrzebowałby nowy, mam nadzieję, że będzie zadowolony ;) Dla Was też coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 400 g masy makowej
  • 75 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego

 

Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Dodać masę makową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. 

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut.

Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego :)

niedziela, 13 grudnia 2015

Ciasto, które stało się ulubionym makowcem większej części mojej rodziny, ostatnio takie wrażenie wywarły na nas tylko drzwi bezprzylgowe, które w między czasie zdążyliśmy kupić (razem z ościeżnicami, rzecz jasna :D), zamontować, są nowoczesne i objęte aż trzyletnią gwarancją, zakup wart każdego grosza ;) Przyznam, ze już od dawna przymierzałam się do zrobienia seromakowca, żałuję, że zajęło mi to tak dużo czasu :D Połączenia masy makowej i serowej smakuje obłędnie, wierzcie mi ;) Bez spodu, oprószony cukrem pudrem - zróbcie koniecznie na święta, nie zawiedziecie się, polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na masę makową:

  • 650 g masy makowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masę makową połączyć z jajkami i mąką, odłożyć.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia.

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i oprószyć kaszą manną, wyłożyć masę makową, wyrównać. Delikatnie wylać masę serową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 - 70 minut, przestudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Tagi: mak
00:21, ewa_ciasteczkowakraina , Makowce i ciasta z makiem
Link Komentarze (19) »
sobota, 12 grudnia 2015

Jak tam Wasze przygotowania do świąt? Niby jeszcze mnóstwo czasu, ale cały czas jest coś do zrobienia. Nam na dodatek, ciągle mało zmian :D Odświeżone wnętrza wymagają nowych mebli. Najlepiej zamówić takie, które naprawdę nam się podobają, bez pójścia na ustępstwa, w http://kdcmeble.com/ znajdziecie szeroki wybór mebli, których wygląd możecie dopasować do własnego gustu. Mam też dla Was dzisiaj pyszne ciacho :) Makowiec inny niż wszystkie, bez grama mąki, z jabłkami, pyszny! Wilgotny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g masy makowej
  • 2 jabłka
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kaszy manny

 

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Do masy makowej dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. 

Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Udekorować. Smacznego :)

 


Tagi: jabłka mak
00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Makowce i ciasta z makiem
Link Komentarze (16) »
wtorek, 08 grudnia 2015

Od paru ładnych lat, sama przygotowuje masę makową, bardziej mi smakuje, nie jest przesłodzona, jak ta ze sklepu, wiem co jem ;) U mnie w uproszczonej wersji - kupiłam już zmielony, suchy mak. Zawsze przygotowuje jej więcej i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 500 g suchego, zmielonego maku
  • 175 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 25 g migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. lnianą ściereczką. 

Do tak przygotowanego maku dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, miód, aromat migdałowy, cynamon, masło i skórkę pomarańczową. Wymieszać.

Przechowywać w lodówce (do tygodnia) lub mrozić. Smacznego :)

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (22) »
wtorek, 10 listopada 2015

Tradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji spróbować, ale od jakiegoś czasu sama robię je w domu. Zajadając się nimi, przeglądałam ofertę http://importmania.pl/, święta coraz bliżej, najwyższy czas zastanowić się nad upominkami dla najbliższych - dla mamy jakieś urządzenie do fitnessu, a dla męża coś z akcesoriów samochodowych, jest w czym wybierać ;) Nie mogłam się na tym za bardzo skupić, sami rozumiecie - myśli zaprzątało mi delikatne, półfrancuskie ciasto, nadzienie z białego maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć, ale kto w ogóle by próbował? ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, jajko,cukier i  sól rozetrzeć między palcami. Wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników, powinno zostać lepiące. Uformować prostokąt, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła rozsmarować równomiernie na cieście, zostawiając dookoła 1/2 cm marginesu. Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by zakryła te złożenia. Dokładnie skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniej mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

 

 Masa makowa:

  • 300 g białego maku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 biszkopty, pokruszone na okruszki

 

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po kwadransie odcedzić i osączyć. Dodać migdały i 2 razy dokładnie zmielić w maszynce. 

Masę makową połączyć z cukrem i biszkoptami, ale tylko tyle, by uzyskać zwartą, ale jednocześnie miękką i plastyczną konsystencję. 

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 65 x 35 cm i pokroić na 8-10 trójkątów. Rozsmarować nadzienie, zostawiając niewielki margines na wszystkich bokach trójkąta. Rogaliki zwijać, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut. 

Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać orzeszkami. Smacznego :)

 

poniedziałek, 25 maja 2015

Zakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) W cieście znajdziecie cały asortyment przetworów mlecznych, a jak wiadomo „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… nie wyobrażam sobie bez nich dnia” Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na masę makową:

  • 150 g maku
  • 100 g cukru
  • 25 g płynnego miodu
  • 15 g masła
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g rodzynek

 

Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Odcedzić i zmielić trzy razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, do czasu, aż składniki się połączą. Wymieszać z orzechami i rodzynkami. Odstawić do wystudzenia.


Składniki na masę serową:

 

  • 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki rumu
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

+

  • biszkopty
  • 50 g płatków migdałowych

 

Twaróg zmiksować z jogurtem, zimną masą makową, cukrem pudrem i rumem.

Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z wystudzoną żelatyną. 

Masę serową delikatnie połączyć z kremówką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód powykładać biszkopty, wylać masę serową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, przez 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :)

 

poniedziałek, 16 marca 2015

Pyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g maku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 200 wiśni

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.

Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. 

Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria