Wpisy z tagiem: sezam

sobota, 29 kwietnia 2017

Pyszna babka do popołudniowej kawy czy herbaty, raczej z tych suchych ;) Dla wielbicieli sezamu i ucieranego ciasta. Łatwe ciasto i szybkie. Polecam :)

PS http://www.medynski.pl/ - automatyka przemysłowa. Wszystko czego potrzebujesz w jednym miejscu. Duży wybór, przystępne ceny, szybka dostawa :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 średnie jajka
  • szklanka sezamu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

W małym garnuszku umieścić masło i mleko. Podgrzewać chwilę do momentu, gdy masło zrobi się miękkie i lekko się rozpuści.

Jajka oraz cukier ubić w misce na puszystą, jasną masę. Dodać ciepłe mleko z masłem oraz  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość miksować kilka minut. Wsypać większość sezamu, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Formę wysmarować lekko natłuścić i obsypać od środka pozostałym sezamem. Wlać ciasto.

Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z formy po przestudzeniu. Smacznego :)



Tagi: sezam
03:55, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Ciasto, w którym wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień po zrobieniu. Nam smakuje bardzo :) W końcu połączenie kruchego ciasta, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy musi smakować dobrze, prawda? :) Ciasto nie jest ani trudne ani specjalnie pracochłonne. Polecam bardzo! :)

PS Jeśli budujesz dom i stawiasz na nowe technologie i ciekawe rozwiązania termoparapety są idealne dla Ciebie :) To profile podokienne stosowane w nowoczesnym budownictwie, warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Rozłożyć je 2 blaszkach o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić.

Składniki na masę sezamową:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu

 

Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem, dodać sezam. Przesmażyć, cały czas mieszając. Wyłożyć na jedną część surowego ciasta.  

Składniki na masę kokosową:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 słoik kwaśnego dżemu

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal miksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.

Drugie surowe ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kokosową.

Oba placki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić i wyjąć z blaszki.

Składniki na masę chałwową:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 125 g miękkiego masła

 

Chałwę pokruszyć, dodać cukier i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować.

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego :)

poniedziałek, 06 stycznia 2014

Mieliśmy wczoraj ochotę na świeże pieczywo, do sklepu nikomu nie chciało się jechać, więc zrobiliśmy swoje - smaczniejsze i zdrowsze :) Wyrabianiem i formowaniem ciasta zajął się Dawid, czym już się Wam na facebooku pochwaliłam :P Bułeczki mają fajnie chrupiącą skórkę, są puszyste i miękkie. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a przyjemnie jest zjeść jeszcze ciepłą bułkę :) Polecam.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki słonecznika
  • 3 łyżki sezamu

 

Mąki wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać wodę, olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ziarna.

Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Po tym czasie, ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, podzielić na równe części i formować bułki. Ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

środa, 16 października 2013

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ja chleb piekę dopiero od niedawna, ten był jednym z pierwszych, który zrobiłam. Pomyślałam, że pochwalę się swoim wypiekiem, przy okazji dołączając do akcji, w której blogerzy z całego świata publikują przepisy właśnie z chlebem w roli głównej. Zapraszam na oficjalną stronę wydarzenia - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition

W ramach tej akcji serdecznie polecam Wam chleb, który jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Przepis dostałam od teściowej, zrobił furorę w pracy u mojej mamy, większej rekomendacji chyba nie trzeba ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 2,5 łyżki słonecznika
  • 2,5 łyżki pestek dyni
  • 2,5 łyżki sezamu
  • 2,5 łyżki siemienia lnianego
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 

 

Mąkę wymieszać drewnianą łyżką z resztą suchych składników. Odstawić.

Z 0,5 litra ciepłej wody odlać pół szklanki i w tym rozpuścić drożdże. Przelać do pozostałej wody.

Całą wodę z drożdżami przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką (kilka minut). Przełożyć do keksówki i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut. Smacznego :)

środa, 20 marca 2013

Pierwsza granola, którą mam przyjemność przedstawić na moim blogu, ale na pewno nie ostatnia :) Kupne musli nie jest nawet w połowie pyszne i zdrowe jak to. Idealna na pożywne, smaczne śniadanko, dla mnie obowiązkowo z jogurtem, dla mojego Narzeczonego tylko i wyłącznie z lekko podgrzanym mlekiem. Pyszności :) Dziś granola mocno orzechowa - miks kilku przepisów z Internetu. Zapraszam :)         

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek 
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu

Jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystko, za wyjątkiem rodzynek i żurawiny, wsypać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszać kilka razy. Po wystudzeniu dodać rodzynki i żurawinę. Przechowywać w szczelnym pojemniku, nawet przez kilka tygodni. 

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria