Wpisy z tagiem: kiwi

poniedziałek, 30 kwietnia 2018

To chyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony truskawkami, udekorowany także innymi owocami. Bajka 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 3 blaty bezowe o średnicy 21 cm:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijać. Dodać sok z cytryny lub ocet winny, zmiksować. Do ubitej masy delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną, najlepiej drewnianą szpatułką.

Masę wyłożyć na blaty o średnicy około 21 cm, powinny zmieścić się dwa na jednej blaszce.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez około 1,5 - 2 godziny. Wyłączyć i uchylić piekarnik, bezy powinny całkowicie wystygnąć. 

Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).

 

Krem cytrynowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g lemon curd
  • 500 ml śmietany kremówki

+

  • truskawki do przełożenia i dekoracji
  • kiwi
  • plasterki cytryny
  • płatki migdałowe

 

Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać ją do masy cytrynowej, całość delikatnie połączyć. 

Truskawki pokroić w cienkie plasterki, odstawić (kilka zostawić w całości).

Wykonanie - pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu cytrynowego, na nim ułożyć plasterki truskawek. Przykryć drugim krążkiem bezowym, wyłożyć kolejną porcję kremu i truskawki. Ostatni blat bezowy ułożyć na górze, przykryć go pozostałym kremem i dowolnie udekorować owocami. Smacznego :)

 

poniedziałek, 05 lutego 2018

Pomysł na pyszne śniadanko z produktów, które chyba zawsze mamy w domu :) Pyszny naleśnik, pieczony w piekarniku, ma lekką strukturę. U mnie na słodko, w zimowej wersji, bo z dodatkiem kiwi ;) Idealny pomysł na każdy poranek. Znacie? Jeśli nie to spróbujcie koniecznie! Polecam :)

PS apynews.pl - portal dla ludzi, którzy chcą wiedzieć więcej na temat tego co teraz dzieje się w polskim youtube - informacje, quizy i wiele więcej!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła 

+

  • cukier puder i ulubione owoce do podania

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z żeliwną patelnią lub naczyniem do zapiekania, najlepiej o średnicy około 20 cm.

Do miski wbić jajka, dodać mleko, mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i cukier. Całość Zmiksować, tylko do połączenia składników.

Rozgrzaną patelnię wyjąc z piekarnika, wyłożyć na nią masło, rozpuścić je, rozprowadzić po brzegach.

Ciasto wylać na patelnię, piec około 20 minut na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie cukier puder i kiwi. Smacznego :)

 

Tagi: kiwi
19:09, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (8) »
wtorek, 21 czerwca 2016

Mało mnie tu ostatnio, praca i remont pochłonęły mnie do reszty ;) Od przyszłego tygodnia będę już miała mniej zajęć, także obiecuję, będzie więcej przepisów i częściej! ;) Praca sama się nie zrobi, końca budowy nie widać, ciekawe kiedy wreszcie będę mogła sobie wybrać tapety ścienne czy panele, na jesień chyba dopiero, jak dobrze pójdzie :P Ale co tam, ważne, że się dzieje ;) Oglądaliście mecz? Zwycięstwo Polaków i wyjście z grupy należy uczcić! Czym? Najlepiej pysznym i zdrowym koktajlem! ;) Piękny, przyciągający uwagę kolor, który skusi każdego. Sam koktajl przygotowany został na bazie awokado, banana, kiwi i soku z cytryny. Smakuje pysznie, lekko orzeźwiająco, ale potrafi zapełnić brzuszek ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 awokado
  • 1 kiwi
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • miód

 

Awokado obrać ze skórki, banana i kiwi pokroić, skropić z sokiem z cytryny. Do kielicha blendera przełożyć owoce, dodać jogurt, mleko i miód, zmiksować. Podawać schłodzone. Smacznego :)

 


środa, 17 czerwca 2015

Koktajl pełen smaku i witamin :) Pyszny, delikatny i kremowy. Świetnie wyważone smaki, które doskonale łączą się ze sobą. Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • duża garść szpinaku
  • 4 owoce kiwi
  • 2 banany
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 ml mleka

 

Szpinak umyć, kiwi obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z połową mleka, przelać do szklanek.

Banany obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z jogurtem greckim i pozostałym mlekiem. Wyłożyć na masę szpinakową. Na zdrowie! :)

 
poniedziałek, 08 czerwca 2015

Pomysł na pyszny i zdrowy koktajl. Jak wiadomo pokrzywa korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Już sama herbatka jest smaczna, a co jeśli ją zestawić z owocami? ;) Powiem Wam, że wyjdzie pyszny, orzeźwiający napój, w sam raz na upalne dni :) Polecam!

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 ml herbaty Pokrzywa
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • kilka truskawek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

 

Herbatę zaparzyć, wystudzić.

Owoce zmiksować z herbatą i siemieniem lnianym, przelać do szklanek, schłodzić. Na zdrowie! :)

 

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pyszny przekładaniec o smaku kiwi. Biszkopt, owocowa masa, warstwa śmietanowa i galaretka. Całość smakuje doskonale - lekko, wręcz orzeźwiająco. Kiwi to owoc, bogaty w witaminy i składników mineralnych. Posiada ponadprzeciętne walory odżywcze. Samo ciasto jest łatwe do zrobienia, trochę z nim zabawy, ale warto, u nas zniknęło błyskawicznie, polecam! :)  

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wody

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać, razem z wodą, do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.


Masa z owoców kiwi:

  • 3 duże owoce kiwi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki. Zmiksować na gładki mus, dodać kilka łyżek wody i cukier, zagotować. 

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1,5 łyżki wody, dolać do garnka, jeszcze chwilę gotować. 

Owocową masę przełożyć na biszkopt, odłożyć do wystudzenia.

Masa śmietanowa:

  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • woda

+

  • 1 galaretka o smaku kiwi

 

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do stężenia.

Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na około 10 minut, do napęcznienia. Później podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, przez kilka sekund do jej całkowitego rozpuszczenia, lekko schłodzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Wystudzoną żelatynę przelać do ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na masę owocową. Na wierzch wylać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


piątek, 12 kwietnia 2013

Tak nam zasmakował tort serowo - śmietanowy , że postanowiłam wykorzystać go jako bazę do przygotowania wyjątkowego tortu dla wyjątkowej osoby :) Nie dość, że po raz kolejny smakował wybornie to jeszcze cieszył oko :) Nie tylko dzieci reagowały na niego z dużym entuzjazmem, dorośli także, może nawet z większym :) Prosty  w wykonaniu, a efekt zachwycający, szczerze polecam! :)

  

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 200 ml śmietany 36% 
  • 1 śmietan - fix
  • cukier puder według uznania
  • owoce (u mnie kiwi, brzoskwinie, winogrona i banan)
  • paluszki, rodzynki

Gotowy tort serowo - śmietanowy przeciąć na pół i odwrócić. Śmietanę ubić z śmietan - fixem i cukrem pudrem na sztywno. Obłożyć nią boki tortu, odrobinę zostawić do dekoracji góry. Dowolnie ozdobić wierzch tortu. Paluszki wbić w jeden koniec banana, z rodzynek zrobić oczy, ułożyć banana na środek tortu (pomiędzy obie części). Smacznego!

 


13:02, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (19) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria