Wpisy z tagiem: maliny

piątek, 24 lutego 2017

Nie ma lepszego deseru od tego ;) Słodki, bajeczny z mnóstwem pyszności w składzie ;) U mnie w nieco innej formie od tradycyjnego Eton Mess, smakuje chyba jeszcze lepiej. Pokruszone ciasto czekoladowe, kwaśne maliny, słodka ubita śmietanka i pyszne, chrupiące wafelki... Bardzo polecam, najlepiej smakuje od razu po zrobieniu, koniecznie spróbujcie! ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%,
  • 300 g malin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czekoladowe wafelki
  • ciasto czekoladowe np. z tego przepisu

 

100 g malin zagotować z 1 łyżeczką cukru i przetrzeć przez sitko, w celu otrzymania sosu. Schłodzić.

Śmietanę kremówkę ubić.

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe pokruszyć, wafelki pokroić w kostkę. Do pucharków układać na zmianę ciasto czekoladowe, ubitą śmietanę, maliny i wafelki. Podawać natychmiast. Smacznego :)





Tagi: maliny
00:11, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (16) »
środa, 15 lutego 2017

Mocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki w sam raz ;) Jestem absolutnie zakochana w smaku owocowego kremu

PS Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/ . Satysfakcja gwarantowana ;)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników, połączyć. (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

 

 

Frużelina malinowa:

  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3-4  łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody

 

W rondelku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu.

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

Krem malinowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • frużelina malinowa

 

Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. 



Krem czekoladowy:

  • 200 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć.

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladowym kremem. Udekorować pokruszonym ciastem, oprószyć gorzkim kakao  Smacznego :)

 


piątek, 10 lutego 2017

Łatwe ciasto, szybkie do zrobienia, nie licząc czekania, aż poszczególne warstwy się zetną ;) Połączenie malin i kawy smakuje cudownie, nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu ;) Pachnie obłędnie! Polecam :)

 

PS Jeśli interesuje Was temat pt. jak kupić używany samochód , serdecznie zapraszam do kliknięcia w link ;) Używane auta są u nas bardzo popularne, warto wiedzieć jak i jakie kupić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 85 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

 

Warstwa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku

 

Masa serowa:

  • 650 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzącej wody

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 7-8 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Ubić. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę, wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać.

Kawę i żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę i delikatnie połączyć całość. Dodać kawę z żelatyną, bardzo delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na maliny, wyrównać i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przygotować polewę - połamaną czekoladę, mleko i masło roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i przestudzić. Polewą udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

sobota, 21 stycznia 2017

Pyszny budyń w wersji fit ;) To ostatnio prawdziwy hit w moim domu, smakuje wszystkim, bez wyjątku. Grunt to dobrze zmiksować kaszę jaglaną, reszta robi się praktycznie sama ;) Z dodatkiem sosu malinowego, bardzo polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu

 

Maliny rozmrozić, świeże od razu zblendować, odłożyć.

Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i gotować na mniejszym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

Gorącą jeszcze kaszę zmiksować na gładko, dodać jogurt, wanilię i miód, zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. 

Budyń przełożyć do salaterek, udekorować przygotowanym wcześniej puree malinowym. Smacznego :)

 

niedziela, 04 września 2016

Macie jeszcze maliny? U mnie sezon na te owoce dopiero się rozpoczął ;) Na krzaczkach mam ich całe mnóstwo, większość zjadam od razu, część postanowiłam wykorzystać do przygotowania czegoś dobrego. Tym razem wybór padł na lekki, szybki i pyszny deser z malinami w roli głównej, z dodatkiem kremówki i bez, niebo w buzi

Ps. Jeśli w najbliższym czasie będziecie musieli kupić kilka gadżetów do pokoju niemowlęcego polecam http://babydeco.eu/. W mojej rodzinie narodzi się niedługo sporo dzieci, a ja, jako dobra ciocia, już myślę o fajnych upominkach, wybrałam między innymi śliczną, pluszową owieczkę i standardowo - kocyk i grzechotkę, wszystko wykonane perfekcyjnie. Warto zapoznać się z ofertą :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 ml kremówki
  • kilka bezików
  • maliny
  • cukier puder

 

Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku. Beziki rozkruszyć.

Do pucharków wykładać ubitą śmietanę, na niej pokruszone bezy i maliny. Smacznego :)

Tagi: maliny
17:30, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (19) »
czwartek, 25 sierpnia 2016

Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

 

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy serowej. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową z owocami, posypać resztą kruszonki. 

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut, wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

11:05, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (24) »
poniedziałek, 25 lipca 2016

Lekkie, orzeźwiające ciasto z wyczuwalną nutką kwaskowatych malin. U mnie na biszkopcie, można je jednak zrobić na gotowych biszkopcikach, wtedy nie trzeba włączać piekarnika, co przy tych upałach ma swoje plusy ;) Dla wielbicieli malin i nie tylko, polecam, bo smakuje naprawdę fajnie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

 

Masa malinowa:

  • 900 ml konfitury malinowej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 400 ml wrzącej wody

 

Malinowa pianka:

  • 2 opakowania śnieżki
  • 500 ml mleka
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku 
  • 500 g malin

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać wodę i olej, połączyć. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Dwie galaretki rozpuścić we wrzątku i odłożyć do wystudzenia. Konfitury wymieszać tak,by miały jednolitą konsystencję, wlać do nich galaretkę. Lekko tężejącą masę przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Pozostałe galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, wystudzić, aż będą całkiem zimne. 

Mleko zmiksować ze śnieżkami, aż będą miały konsystencję ubitej kremówki, dodać zimną, płynną galaretkę, zmiksować, tylko do połączenia składników. Do masy dodać maliny, masę delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 01 czerwca 2016

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto, które zasmakuje każdemu :) Pięknie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na masę jogurtową:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka

+

  • 300 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • biszkopty

 

Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. 

Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć.

Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty.

Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, tężejące wylać na masę jogurtową. 

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


środa, 20 kwietnia 2016

Bajeczny torcik, który zasmakuje każdemu :) Nietuzinkowy, bardzo wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Połączenie malin, mielonych migdałów i białej czekolady po prostu musi smakować dobrze! Mój mąż twierdzi nawet, że to najlepsze ciasto, jakie zdarzyło mi się zrobić ;) Sami musicie się przekonać, jak smakuje :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g malin

 

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając na niewielkiej mocy, mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek i ubić je z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone, wanilię, migdały i roztopioną czekoladę. Zmiksować na gładką masę.

Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy.

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, a na górę powykładać maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut, przykrywając z góry folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale później opadnie). Wystudzone włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Składniki na krem malinowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić)

 

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i maliny. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Smacznego :)

 

Inspiracja

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 25 stycznia 2016

Powiem nieskromnie, że ta sałatka jest genialna ;) Sos bije na głowę wszystkie kombinacje smakowe, jedząc, można poczuć się jak w niebie. Nie, nie przesadzam ;) Bardzo ciekawa kombinacja smakowa. Doskonale komponuje się z winem, idealny pomysł na pyszną, romantyczną kolację we dwoje ;) Sos balsamiczno - czekoladowy z dodatkiem oleju rzepakowego - bajka :) Sam Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często wykorzystuję go w swojej kuchni nawet, a może przede wszystkim w takich niecodziennych kompozycjach smakowych. Polecam bardzo!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 250 g świeżych malin
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • garść migdałów

 

Sos balsamiczno-czekoladowy 

  • 200 g malin 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

+

  • kilka małych bułeczek
  • olej rzepakowy

 

Do garnuszka przełożyć wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem czekolady, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać gładki sos), ponownie podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć.

Sałatę lodową opłukać, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na dno miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane cukrem maliny oraz zarumienione na patelni i posiekane orzechy i migdały. Polać sosem czekoladowym. Podawać z opiekanymi bułeczkami, delikatnie skropionymi olejem rzepakowym. Smacznego :)


Bawię się z:

18:54, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (26) »
 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria