Wpisy z tagiem: migdały

sobota, 24 marca 2018

Ciasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze smakuje jeszcze lepiej ;) Bardzo popularne ciasto, większość pewnie je zna i również bardzo lubi ;) Ładnie prezentuje się na stole. Klasyk! Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

 

Składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłożyć nim dno formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuć je widelcem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

 

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

 

Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno.

Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto.

 

Beza z migdałami:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

 

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

 

Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

sobota, 16 grudnia 2017

Kolejna, świąteczna propozycja, którą mam przyjemność Wam zaprezentować to ciasro Krówka. Miodowe blaty przełożone kremem śmietanowym, udekorowane polewą krówkową i płatkami migdałowymi. Słodkie, w sam raz do kawy, idealnie wpisuje się w klimat świąt. polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

+

  • 300 g masy krówkowej
  • płatki migdałowe

 

Masło poszatkować, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, schłodzić je w lodówce przez około 40 minut.

Połową schłodzego ciasta wyłożyć natłuszczoną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Nakłuć je widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. 

Na wystudzoną, dolną część ciasta wyłożyć przygotowaną masę śmietanową, przykryć ją drugim plackiem. Na wierzchu ciasta rozsmarować płynną masę kajmakową, udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje po co najmniej jednym dniu spędzonym w chłodzie ;) Polecam!

 


wtorek, 29 sierpnia 2017

Chrupiące, migdałowe, włoskie ciasteczka. Dosyć szybkie do przygotowania i tylko z czterech składników ;) Pyszne jako dodatek do popołudniowej kawy, nadadzą się także do przygotowania innych deserów. Polecam, spróbujcie koniecznie :)

PS modino.pl/plastyczne-masy-plastyczne - Ciastolina dla dzieci, która pobudza zmysły oraz wyobraźnię, doskonali także zdolności manualne. To także wspaniała zabawa dla całej rodziny :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 170 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 15 ml likieru amaretto

Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem, odłożyć.

Białka ubić na sztywno, do masy delikatnie wmieszać zmielone migały i cukier puder. Dodać likier, wymieszać.

Blachę do ciasteczek natłuścić. Masę migdałową przełożyć do rękawa cuierniczego z okrągłą tylką, wyciskać malutkie ciasteczka

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni, do złotego brązu. Krótko pieczone będą ciągnące i miękkie w środku, te pieczone ponad 15 minut będą bardziej suche i chrupiące. Smacznego :)

 

niedziela, 28 maja 2017

Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą uroczystość typu wesele czy komunia, ja robiłam go ostatnio właśnie z tej drugiej okazji ;). Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam!

PS - gpsbhp.eu szkolenia BHP, PPOŻ, pierwszej pomocy, to wszystko znajdzieicie w jednym miejscu! Warto sprawdzić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kokosowe blaty:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g kokosu

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

 

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z brzoskwiń
  • owoce granatu

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki.

Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 

Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość formować w kopczyk, wierzch i boki udekorować śmietaną i uprażonymi kokosowymi wiórkami. Można przyozdobić dowolnymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) 

 


niedziela, 15 maja 2016

Ostatnio mam sporo na głowie, praca, dom, remont i tak w kółko ;) Budowa się rozkręca, powoli będziemy robić ogrzewanie i musimy wybrać odpowiednie grzejniki, ach tyle tego, czekam na przyjemniejsze wybory - meble kuchenne czy  kolory ścian :P Brak czasu powoduje, że mniej piekę, wolę zrobić coś na szybko, stąd też kolejny błyskawiczny przepis, kolejne małe, słodkie kuleczki ;) Tym razem mam dla Was wersję kajmakowo - migdałową tych smakołyków. Bardzo szybko się je robi i rzecz jasna - szybko znikają ze stołu ;) Słodkie, z delikatnie słoną nutką. Polecam! :)

 

  

 

Składniki:

  • 200 g pokruszonych ciasteczek
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 100 g masy kajmakowej
  • szczypta soli morskiej
  • zmielone migdały

 

Masę kajmakową lekko podgrzać, by była płynniejsza.

Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać serek homogenizowany, masę kajmakową i sól. Wymieszać, a następnie ugnieść ręką. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w zmielonych migdałach. Włożyć je do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone. Smacznego :)

środa, 20 kwietnia 2016

Bajeczny torcik, który zasmakuje każdemu :) Nietuzinkowy, bardzo wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Połączenie malin, mielonych migdałów i białej czekolady po prostu musi smakować dobrze! Mój mąż twierdzi nawet, że to najlepsze ciasto, jakie zdarzyło mi się zrobić ;) Sami musicie się przekonać, jak smakuje :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g malin

 

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając na niewielkiej mocy, mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek i ubić je z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodać serek mascarpone, wanilię, migdały i roztopioną czekoladę. Zmiksować na gładką masę.

Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy.

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, a na górę powykładać maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut, przykrywając z góry folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale później opadnie). Wystudzone włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Składniki na krem malinowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin (mrożone należy wcześniej rozmrozić)

 

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i maliny. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Smacznego :)

 

Inspiracja

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 25 stycznia 2016

Powiem nieskromnie, że ta sałatka jest genialna ;) Sos bije na głowę wszystkie kombinacje smakowe, jedząc, można poczuć się jak w niebie. Nie, nie przesadzam ;) Bardzo ciekawa kombinacja smakowa. Doskonale komponuje się z winem, idealny pomysł na pyszną, romantyczną kolację we dwoje ;) Sos balsamiczno - czekoladowy z dodatkiem oleju rzepakowego - bajka :) Sam Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często wykorzystuję go w swojej kuchni nawet, a może przede wszystkim w takich niecodziennych kompozycjach smakowych. Polecam bardzo!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 250 g świeżych malin
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • garść migdałów

 

Sos balsamiczno-czekoladowy 

  • 200 g malin 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

+

  • kilka małych bułeczek
  • olej rzepakowy

 

Do garnuszka przełożyć wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem czekolady, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać gładki sos), ponownie podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć.

Sałatę lodową opłukać, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na dno miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane cukrem maliny oraz zarumienione na patelni i posiekane orzechy i migdały. Polać sosem czekoladowym. Podawać z opiekanymi bułeczkami, delikatnie skropionymi olejem rzepakowym. Smacznego :)


Bawię się z:

18:54, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (26) »
środa, 16 grudnia 2015

Do świąt nieco ponad tydzień, przygotowania idą bardzo powoli, teraz nawet przystopowały całkowicie... Prezenty już prawie mam kupione, dla mojego kuzyna, zapalonego akwarysty kupiłam nowy filtr akwariowy, bo dobre duszki podpowiedziały mi, że potrzebowałby nowy, mam nadzieję, że będzie zadowolony ;) Dla Was też coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 400 g masy makowej
  • 75 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego

 

Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Dodać masę makową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. 

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut.

Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego :)

wtorek, 08 grudnia 2015

Od paru ładnych lat, sama przygotowuje masę makową, bardziej mi smakuje, nie jest przesłodzona, jak ta ze sklepu, wiem co jem ;) U mnie w uproszczonej wersji - kupiłam już zmielony, suchy mak. Zawsze przygotowuje jej więcej i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 500 g suchego, zmielonego maku
  • 175 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 25 g migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. lnianą ściereczką. 

Do tak przygotowanego maku dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, miód, aromat migdałowy, cynamon, masło i skórkę pomarańczową. Wymieszać.

Przechowywać w lodówce (do tygodnia) lub mrozić. Smacznego :)

00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (22) »
wtorek, 01 grudnia 2015

Szarlotka, całkiem inna, niż te, które do tej pory jedliście ;) Kruche, maślane ciasto, wypełnione masą jabłkową z cynamonem i owsianymi płatkami. Kruszonka też niezwyczajna - chrupiąca, z brązowym cukrem i płatkami owsianymi. Całość smakuje wspaniale, po prostu. Dosyć szybko się ją robi, pachnie nieziemsko, no bo jak inaczej może pachnieć pieczone jabłko z cynamonem? ;) Bardzo polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 170 g zimnego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i posiekać nożem. Dodać jajka, 3 łyżki wody, wymieszać nożem, zgarniając mąkę do środka. Szybko wyrobić gładkie ciasto.

Formę o boku 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

 

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g płatków owsianych

 

Kruszonka:

  • 50 g płatków owsianych
  • 30 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 50 g masła

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i cynamonem, wymieszać. Odstawić na około 25 minut, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar soku. Dodać płatki owsiane, połączyć.

Kruszonka - Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Wsypać płatki owsiane i migdałowe. Podgrzewać na małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając.

Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć jabłka, a na wierzch kruszonkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria