Wpisy z tagiem: czekolada

sobota, 09 grudnia 2017

Pozostajemy w świątecznym klimacie i w kajmakowych wypiekach ;) Dziś ciasto, bez którego niejedna osoba nie wyobraża sobie świątecznego stołu, czyli sernik! U mnie cudownie słodko - słony z dodatkiem orzeszków, czekolady, uwieńczony polewą kajmakowa i kawałkami batonika... Sernik Snickers! Pyszny, wcale nie za ciężki i nie za słodki. Nam bardzo smakował. Polecam!

 

 

Składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 65 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

  • 850 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 160 ml kremówki
  • 4 jajka
  • 240 g masy kajmakowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g solonych orzeszków ziemnych
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 budyń smietankowy lub waniliowy bez cukru

+

  • pozostała masa kajmakowa
  • 2 batoniki Snickers

 

Maślane ciastka zmielić na mąkę, dodać cukier puder i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm. Docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut.

Orzeszki bardzo drobno posiekać, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski, miksować je tylko do połączenia się składników, nie dłużej niż minutę.

Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 40-45 minut.

Upieczony sernik wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej.

Puszkę z pozostałym kajmakiem umieścić w garnuszku z wrzątkiem i mieszać do czasu, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylać go na schłodzony sernik i rozprowadzić po wierzchu.

Udekorować pokrojonymi w plastry kawałkami batona. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto wyjąć na około 30 minut przed planowanym podaniem. Smacznego :)

 


piątek, 17 listopada 2017

Pyszny, kremowy, gładki sernik z mocno wyczuwalną, alkoholową nutą. Zdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy do zrobienia, żałuję, że nie mogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam!

 

 

Składniki na spód:

  • 190 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)

 


niedziela, 15 października 2017

Wspaniałe ciasto! Mięsiste, mokre, idealnie czekoladowe z wiśniami, które przełamują słodycz ciasta i czekoladowej polewy. Łatwe i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje a z przepisu wychodzi duża, podzielna blacha, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi :) Polecam!

PS Zapraszam do zapoznania się z ofertą  inspirion.pl - mnóstwo gadżetów na każdą okazję ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 9 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 g wiśni

 

Polewa czekoladowa:

  • 250 g kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka z maślanką, ekstraktem wanliowym i likierem wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund.

W rondelku podgrzać wodę, posiekane masło i sól, wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia masła.

Do suchych składników powoli dodawać, mieszając, wodę za masłem. Dodać jajka z maślanką i krótko mieszać, tylko do połączenia składników.

Wiśnie ułożyć na dnie blaszki  wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i zalewać ciastem. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić, zdjąć papier o pieczenia i całkowicie wystudzić.

Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę i połamane czekolady, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Polewę przestudzić, aż masa zgęstnieje, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego :)

 


czwartek, 24 sierpnia 2017

Tort, który pokochacie :) Delikatny krem tiramisu i jagody, czyli połączenie doskonałe ;) My bardzo lubimy takie smaki, oj bardzo o czym nie raz mogliście się przekonać ;) Przygotowany na urodziny męża, stąd ta specyficzna dekoracja ;) Polecam smakoszom kawy, tiramisu i jagód ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o wymiarach  22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

 

Nasączenie:

  • 100 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 100 ml mocnej kawy

 

Likier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć.

 

Krem tiramisu:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 350 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki

+

  • 50 g białej czekolady
  • 400 g borówek
  • 300 g podłużnych biszkoptów

 

Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać przez kolejne 2-3 minuty, do przestudzenia. Wystudzić.

Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać wystudzony, ubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu.

Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę pozostałego kremu, na nim ułożyć borówki. Owoce przykryć ostatnim blatem, nasączyć go resztą mieszanki, wyłożyć pozostały krem. Odłożyć niewielką ilość kremu do posmarowania boków ciasta. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Po tym czasie odpiąć boki tortownicy, pozostałym kremem posmarować boki ciasta. Na wierzch zetrzeć białą czekolade i wyłożyć pozostałe borówki. Boki udekorować podłużnymi biszkoptami, przewiązać je wstążeczką. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) 

sobota, 10 czerwca 2017

Ciasto, które bardzo szybko znika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam!

PS drewnolandia.pl - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie sprawdz ;)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

 

Krem śmietanowy:

  • 1 l śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

+

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 50 ml wódki lub spirytusu

 

Mąkę przesiać  z kakao i proszkiem do pieczenia.


Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać wodę i cukier cały czas ubijać. Do ubitych białek dodawać żółtka, później, łyżka po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Żelatynę rozpuścić w 125 ml gorącej wody i ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć około 8 łyżek ubitej śmietany do dekoracji (włożyć do lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko.


Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć.

Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze płynną polewę wyłożyć na ciasto.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem udekorować  bitą śmietaną. Smacznego :)

 


wtorek, 16 maja 2017

Pyszne, kokosowe babeczki, które zasmakują każdemu. Są wilgotne, ale lekko sypkie. Bardzo delikatne i szybkie do zrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi bez problemu ;) Polecam!

PS Osobom, które robią tworzyć, mają artystyczne zacięcie polecam stronę http://www.loveart.pl/ , na której znajdziecie wszystkie niezbędne rzeczy do ręcznie robionych handmade ;)

 

 

Składniki (6-8 babeczek):

  • 60 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki likieru kokosowego

 

Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml kremówki

 

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

niedziela, 14 maja 2017

Coś pysznego ;) Ciasto czekoladowe, obłędny krem kokosowy no i polewa... Niebo w buzi :) Dla wielbicieli popularnego, kokosowego batonika i nie tlko ;) Myślę, że większości z Was zasmakuje :) Bardzo polecam, u mnie zniknęło szybko, bardzo szybko ;)

PS Wiosna w pełni, czas zadbać o siebie :) abacosun.pl - salony kosmetyczne dla każdego, obecne w różnych częściach Polski, bogata oferta na wiosenne metamorfozy ;)

 

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia.

 
 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

 

Krem kokosowy:

  • 300 ml mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego

 

Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać przestudzoną masę kokosową, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Wystudzone ciasto udekorować czekoladową.



Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml kremówki



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Wspaniałe ciasto, mocno czekoladowe, dla koneserów. Łatwe i wilgotne a to dzięki burakom :) Bardzo nam smakowało, buraki w ogóle nie wyczuwalne w cieście, kolor ma głęboki, czekoladowy ;) Sama radość piec i jeść takie ciasta. Polecam!

PS http://www.mettec.com.pl/ - firma zajmująca się produkcją precyzyjnych komponentów z aluminium i części dla przemysłu z wykorzystaniem technologii obróbki CNC. Duże doświadczenie, znana marka na rynku!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju
  • 100 g czekolady deserowej czekolady

 

Czekoladę drobno posiekać, odstawić.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

Puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej dokładnie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, udekorować gęstniejącą polewę czekoladową. Smacznego :)



Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka miodu



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

sobota, 22 kwietnia 2017

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :)

PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych miejscach, w dobrej cenie :)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych  białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 1 paczka herbatników
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia.
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki i przykryć je pozostałym kremem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami. Smacznego :)

niedziela, 02 kwietnia 2017

Połączenie czekolady i śliwek moczonych w rumie czy innym alkoholu... ;) Smakuje wspaniale! Lekko, delikatnie, ale z pazurem. Lubimy takie wypieki, oj lubimy ;) Ładnie wygląda, świetnie się kroi, ach, same plusy :) Polecam!

PS Jeśli szukacie pięknej zastawy stołowej lub innych gadżetów do swojej kuchni czy jadalni, zajrzyjcie na stronę bellodecor.com.pl Można się zakochać :)

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 225 g mąki pszennej
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 5 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 125 ml wody

 

Całe jajka ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, cały czas ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.

 

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 320 g czekolady deserowej lub mlecznej

 

Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Kolejnego dnia masę ubić na gładko.

 

Śliwki w alkoholu:

  • 200 g suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 ml rumu lub wódki

 

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, rozpuścić i zagotować.

Do syropu cukrowego dodać pokrojone na ćwiartki śliwki, gotować przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Do schłodzonych śliwek w syropie wlać alkohol, odłożyć na około 24 godziny.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki

 

Do naczynia wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Przełożenie ciasta - na pierwszy blat ciasta rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta, na nim rozsmarować pozostały krem. Na krem powykładać śliwki w alkoholu, udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria