Wpisy z tagiem: czekolada

sobota, 10 czerwca 2017

Ciasto, które bardzo szybko znika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam!

PS drewnolandia.pl - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie sprawdz ;)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

 

Krem śmietanowy:

  • 1 l śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

+

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 50 ml wódki lub spirytusu

 

Mąkę przesiać  z kakao i proszkiem do pieczenia.


Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać wodę i cukier cały czas ubijać. Do ubitych białek dodawać żółtka, później, łyżka po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Żelatynę rozpuścić w 125 ml gorącej wody i ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć około 8 łyżek ubitej śmietany do dekoracji (włożyć do lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko.


Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć.

Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze płynną polewę wyłożyć na ciasto.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem udekorować  bitą śmietaną. Smacznego :)

 


wtorek, 16 maja 2017

Pyszne, kokosowe babeczki, które zasmakują każdemu. Są wilgotne, ale lekko sypkie. Bardzo delikatne i szybkie do zrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi bez problemu ;) Polecam!

PS Osobom, które robią tworzyć, mają artystyczne zacięcie polecam stronę http://www.loveart.pl/ , na której znajdziecie wszystkie niezbędne rzeczy do ręcznie robionych handmade ;)

 

 

Składniki (6-8 babeczek):

  • 60 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki likieru kokosowego

 

Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml kremówki

 

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

niedziela, 14 maja 2017

Coś pysznego ;) Ciasto czekoladowe, obłędny krem kokosowy no i polewa... Niebo w buzi :) Dla wielbicieli popularnego, kokosowego batonika i nie tlko ;) Myślę, że większości z Was zasmakuje :) Bardzo polecam, u mnie zniknęło szybko, bardzo szybko ;)

PS Wiosna w pełni, czas zadbać o siebie :) abacosun.pl - salony kosmetyczne dla każdego, obecne w różnych częściach Polski, bogata oferta na wiosenne metamorfozy ;)

 

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia.

 
 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

 

Krem kokosowy:

  • 300 ml mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego

 

Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać przestudzoną masę kokosową, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Wystudzone ciasto udekorować czekoladową.



Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml kremówki



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Wspaniałe ciasto, mocno czekoladowe, dla koneserów. Łatwe i wilgotne a to dzięki burakom :) Bardzo nam smakowało, buraki w ogóle nie wyczuwalne w cieście, kolor ma głęboki, czekoladowy ;) Sama radość piec i jeść takie ciasta. Polecam!

PS http://www.mettec.com.pl/ - firma zajmująca się produkcją precyzyjnych komponentów z aluminium i części dla przemysłu z wykorzystaniem technologii obróbki CNC. Duże doświadczenie, znana marka na rynku!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju
  • 100 g czekolady deserowej czekolady

 

Czekoladę drobno posiekać, odstawić.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

Puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej dokładnie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, udekorować gęstniejącą polewę czekoladową. Smacznego :)



Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka miodu



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

sobota, 22 kwietnia 2017

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :)

PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych miejscach, w dobrej cenie :)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych  białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 1 paczka herbatników
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia.
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki i przykryć je pozostałym kremem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami. Smacznego :)

niedziela, 02 kwietnia 2017

Połączenie czekolady i śliwek moczonych w rumie czy innym alkoholu... ;) Smakuje wspaniale! Lekko, delikatnie, ale z pazurem. Lubimy takie wypieki, oj lubimy ;) Ładnie wygląda, świetnie się kroi, ach, same plusy :) Polecam!

PS Jeśli szukacie pięknej zastawy stołowej lub innych gadżetów do swojej kuchni czy jadalni, zajrzyjcie na stronę bellodecor.com.pl Można się zakochać :)

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 225 g mąki pszennej
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 5 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 125 ml wody

 

Całe jajka ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, cały czas ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.

 

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 320 g czekolady deserowej lub mlecznej

 

Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Kolejnego dnia masę ubić na gładko.

 

Śliwki w alkoholu:

  • 200 g suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 ml rumu lub wódki

 

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, rozpuścić i zagotować.

Do syropu cukrowego dodać pokrojone na ćwiartki śliwki, gotować przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Do schłodzonych śliwek w syropie wlać alkohol, odłożyć na około 24 godziny.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki

 

Do naczynia wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Przełożenie ciasta - na pierwszy blat ciasta rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta, na nim rozsmarować pozostały krem. Na krem powykładać śliwki w alkoholu, udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 

piątek, 31 marca 2017

Tradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam!

PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/ - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa z serka ricotta:

  • 800 g sera ricotta
  • 275 g cukru
  • miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki drobno posiekanej czekolady
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonych moreli lub śliwek
  • 2 łyżki solonych pistacji

 

+

  • 400 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 1/4 szklanki białego rumu lub nalewki wiśniowej/pomarańczowej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier a następnie żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać je do masy jajecznej.

Dno blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Masa - Bakalie zalać alkoholem, odłożyć.

Cukier zagotować z 200 ml wody i wanilią. Gotować przez około 10 minut a następnie odłożyć na pół godziny.

Pistacje podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i drobno posiekać.

Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć alkoholem i rozsmarować pozostały krem. Całość wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany, wyłożyć na masę serową, udekorować według uznania. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


niedziela, 26 marca 2017

Marlenka to ciasto o wyjątkowym, karmelowym smaku, wcale nie za słodkie, z dnia na dzień smaczniejsze :) To przekładaniec składający się z kilku blatów ciasta, przełożonych kajmakowym kremem. Bardzo popularne, obecne w wielu kawiarniach, teraz także w domowej cukierni Ewy :) Polecam!

PS rowadzisz własną firmę? Potrzebne Ci gadżety reklamowe? Tak? Śwetnie trafiłeś - zajrzyj koniecznie na stronę  promotiontops.pl - pełen pakiet reklamowych gadżetów, duży wybór, każdy znajdzie coś dla siebie :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 3 jajka
  • 600 g mąki pszennej

 

Masło, cukier puder i miód rozpuścić w rondelku, zagotować, dodać 1 łyżkę sody, rozpuszczoną w łyżeczce octu, mieszać intensywnie, aż zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Zdjąć z ognia, odłożyć na około 5 minut. Po tym czasie wbić jajka, dobrze wymieszać, dodać mąkę, połączyć. Wyrobić jeszcze ciepłe ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut. Wystudzić. Blaty można pozostawić na około 2 dni w wilgotnym miejscu, by nieco zmiękły.

 

Masa kajmakowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 400 g masy kajmakowej

 

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zdjąć z ognia, na powierzchnię budyniu położyć folię spożywczą, wystudzić.

Miękkie masło utrzeć, dodać masę kajmakową, ucierać do połączenia składników. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierać do powstania gładkiego kremu.

Krem podzielić na cztery części, odrobinę zostawić na posmarowanie boków.

Miodowe blaty przełożyć kremem kajmakowym, nie smarować wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem posmarować natomiast jego boki. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, na nim niewielkie obciążenie (np. zeszyt). Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 75 ml śmietany 30%

 

Polewę przygotować i wyłożyć na wierzch ciasta przed samym podaniem, już po tych kilku dniach, gdy placek musi "przezimować" w lodówce ;)

Kremówkę podgrzać, doprowadzając ją prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie masę wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. Smacznego :)

 


czwartek, 16 marca 2017

Aromatyczne, miękkie, soczyste ciasto marchewkowe z rodzynkami :) Łatwe do zrobienia, długo zachowuje świeżość. Jestem pewna, że nie sprawi Wam problemów a i ze smaku będziecie zadowoleni :) Polecam!

PS Jeśli w planach macie zakup zegarków polecam czaszegarkow.pl świetny wybór, dla każdego i na prezent i dla siebie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

+

  • 75 g białej czekolady
  • cynamon do oprószenia

 

W naczyniu wymieszać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.

Cukier i olej przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach i dodawać po kolei po jednym jajku. Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Dodać marchewkę i rodzynki, delikatnie połączyć.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy keksowej o długości 25cm.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, jeszcze ciepłe wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch ciasta, całość oprószyć cynamonem. Smacznego :)



niedziela, 26 lutego 2017

Pyszny sernik, prawdziwa rozpusta i uczta dla podniebienia. Bardzo efektownie wygląda, bardzo czekoladowy, z kuszącymi wafelkami. Myślę, że Was też zachwyci ;) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 250 g kruchych ciasteczek czekoladowych
  • 100 g masła

 

Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować na piasek, dodać masło połączyć do powstania mokrego piasku. Masą ciasteczkową wyłożyć spód blaszki o wymiarach 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

+

  • 6 wafelków czekoladowych

 

Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą rozbełtanego jajka, na całą powierzchnię wyłożyć wafelki Lusette, mocno dociskać je do spodu. Włożyć do lodówki.

Masa serowa - twaróg, jajko, cukier, kakao i ekstrakt waniliowy przełożyć do miski, zmiksować na gładko. 

Na wafelki wylać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

 

Polewa czekoladowa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 50 g białej czekolady

 

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, kremówkę podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać. Wystudzić. 

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Polewę z gorzkiej czekolady wylać na sernik, na niej rozsmarować białą czekoladę, Patyczkiem zrobić wzorki. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 



12:59, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (17) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria