Wpisy z tagiem: czekolada

sobota, 22 września 2018

Niesamowity sernik - kremowy, wilgotny, delikatnie kokosowy. Taki jak lubię :) Aksamitny, jedwabiście gładki - jedząc go można się rozpłynąć. I pachnie niesamowicie! Smakuje trochę jak bounty :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na kruchy spód:

 

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i szybko posiekać nożem do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, żółtka, cukier, wiórki kokosowe i sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypująć mąką, wyłożyć na blachę i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut, do zezłocenia.

 

Masa kokosowa:

  • 250 g kremowego serka
  • 110 g cukru
  • 300 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

 

Do miski przełożyć wszystkie składniki, zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni, w kąpieli wodnej, przez około 60-75 minut. Wystudzić w temperaturze pokojowej i następnie schłodzić sernik w lodówce przez około 12 godzin.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 g masła
  • wiórki kokosowe

 

W rondelku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać aż powstanie gładki sos.

Polewę czekoladową rozprowadzić na wierzchu schłodzonego sernika, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 


czwartek, 23 sierpnia 2018

Pyszny, słodki i delikatny tort. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To połączenie słodkiego kremu z białej czekolady i malinowej frużeliny.Łatwy do zrobienia i bardzo efektowny, połaczenie smaków, które z pewnością Was zachwyci. Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, całość delikatnie wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. 

Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Krem z białej czekolady:

  • 450 g białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki

 

Czekoladę posiekać, odstawić.

Kremówkę podgrzać w rondelku do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać białą czekoladę i odłożyć na 2 minuty. 

Po tym czasie wymieszać, by czekolada się roztopiła. Wystudzić, schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Schłodzoną masę ubić na gęsty krem.

 

Frużelina malinowa:

  • 500 g malin
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

 

W garnuszku wymieszać maliny z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę i wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.Po tym czasie podgrzać ją do rozpuszczenia.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie utworzyły się grudki. Schłodzić, by frużelina zgęstniała.

 

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z wódką

 

+

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

 

Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu czekoladowego, wyłożyć połowę frużeliny malinowej, przykryć drugim krążkiem biszkoptu nasączonym połową pozostałego ponczu. Posmarować pozostałym kremem i wyłożyć resztę frużeliny. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

 

piątek, 25 maja 2018

Słodkie, wilgotne, miękkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. W ogóle nie podobne do ciężkiego brownie. Intensywnie pachnie i smakuje także dzięki dodatkowi kawy. Podane z najłatwiejszym kremem śmietanowym i świeżymi czereśniami. Warto je zrobić, gdyż na 100 % przypadnie do gustu Waszym bliskim a po zjedzeniu nawet najmniejszej porcji, na ich ustach zagości szczery, czekoladowy uśmiech ;) Polecam :) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny Palma spółki Bielmar
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 ml kefiru lub maślanki
  • 2 łyżki oleju

W garnuszku z grubym dnem rozpuścić 180 ml wody, margarynę, czekoladę i kawę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając do uzyskania gładkiego sosu. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier, wymieszać. 

Jajka roztrzepać z kefirem i olejem, dodać je do sypkich składników. Połączyć. Powoli dodawać masę czekoladową, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał około 2 cm nad formą. Wyłożyć ciasto.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 80 minut. Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta, powinno być lekko wilgotne, ale nie  surowe. Gotowe ciasto całkowicie wystudzić.

 

Masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

+

  • czereśnie lub inne świeże owoce

 

Kremówke ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, dowolnie udekorować ciasto. Na wierzchu wyłożyć owoce. Smacznego :)

 

 

Biorę udział w konkursie:

  Palma - zróbmy coś dobrego

środa, 25 kwietnia 2018

Pyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Masa agrestowa:

  • 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 budynie śmietankowe

 

Krem z białej czekolady:

  • 375 ml kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

 

Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować.  

Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. 

Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. 

Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać. Odstawić do stężenia. Smacznego :)

 


sobota, 31 marca 2018

Połączenie pomarańczy i czekolady musi smakować dobrze :) A jak pachnie! Delikatne, mięciutkie mini babeczki, w sam raz do koszyczka i na wielkanocny stół :) Genialne w swojej prostocie :) Polecam, nie tylko na święta ;)

PS Radosnych Świąt Kochani :*

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka kakao

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksować po każdym dodaniu. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać sok z pomarańczy, połączyć.

Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać przestudzoną czekoladę i kakao. Wymieszać.

Ciasto wykładać do natłuszczonych i oprószonych mąką foremek, na przemian - jedną łyżeczkę jasnego ciasta i jedną łyżeczkę ciemnego. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

17:53, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
sobota, 24 lutego 2018

Nie jest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie. Odpowiednio słodki. Polecam, jest pysznie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze pucharki:

 

  • 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g czekolady białej, rozpuszczonej i przestudzonej
  • 300 g borówek
  • kakao do oprószenia

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Biszkopty nasączyć w kawie, na chwilę je w niej zanurzając, ułożyć na dnie naczynia. Na to wyłożyć połowę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Nasączać kolejne biszkopty i wyłożyć je jako kolejną warstwę. Na nie wyłożyć resztę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć kakao. Na wierzch wyłożyć borówki. Smacznego.

08:47, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (18) »
wtorek, 09 stycznia 2018

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam. Jest przepyszne! Pięknie wygląda, jest łatwe do zrobienia. Było hitem naszej sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :)

PS Jeśli tak jak ja uwielbiacie dbać o swoje włosy dzięki kosmetykom w fajnych cenach polecam sklepfryz.pl - szeroki asortyment dla niej i dla niego! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady, startej na tarce

 

Krem budyniowy:

  • 2 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

+

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • orzeszki ziemne solone

 

Biszkopt - Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać po jednym żółtku. Miksować. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu dodać startą białą czekoladę. Całość dokładnie połączyć.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem budyniowy - Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną wcześniej mieszankę, doprowadzić do wrzenia. Ugotowany budyń przykryć, odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując, odłożyć. 

Masa kajmakowa - Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym (masę kajmakową można lekko podgrzać, łatwiej będzie wymieszać go z ryżem preparowanym i wyłożyć masę na ciasto).

Wykonanie - Biszkopt przekroić na pół. Na cieście rozsmarować masę kajmakową. Na nią wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego :)

 


niedziela, 31 grudnia 2017

Pyszne, słodkie pralinki, które w smaku bardzo przypominają popularne ferrero rocher :) Łatwe i dosyć szybkie do zrobienia, znikają błyskawicznie, nic dziwnego - naprawdę ciężko im się oprzeć ;) Polecam!

Kochani! Korzystając z okazji życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Zdrowia szczególnie, realizacji wsystkich planów, powodzenia w każdej dziedzinie życia! Bądźcie szczęśliwi! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 100 g wafelków z nadzieniem orzechowym
  • 150 g orzechów laskowych
  • 200 g nutelli
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, do obtoczenia

 

Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni. Wystudzić i obrać ze skórki. Posiekać.

Wafelki drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (masa będzie klejąca - można nieco zwilżyć dłonie lub dosypać więcej pokruszonych wafelków), układać na paterze, schłodzić. Udekorować płynną czekoladą i zostawić do jej zastygnięcia. Smacznego :)

 


09:12, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (16) »
wtorek, 19 grudnia 2017

Korzenny, aromatyczny piernik na ciemnym, karmelowym piwie. Miękki, wilgotny, pięknie wyrasta. Obficie udekorowany polewą czekoladową. łatwy i szybki do zrobienia. Chyba już bardziej i lepiej nie można go zareklamować ;) To jak, skusicie się? Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka piwa karmelowego
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Polewa czekoladowa:

  • 50 g deserowej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek kremówki

 

Miód, masło i cukier podgrzać do momentu połączenia się składników. Garnek zdjąć z ognia i po kilku minutach dodać przyprawę do piernika wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, roztrzepane jajka oraz piwo. Energicznie wymieszać trzepaczką do chwili połączenia się składników, dodać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto.

Formę keksówke o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Kremówkę podgrzać w garnku z grubym dnem, zdjąć z ognia i dodać do niej połamaną czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę,. Udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 


sobota, 09 grudnia 2017

Pozostajemy w świątecznym klimacie i w kajmakowych wypiekach ;) Dziś ciasto, bez którego niejedna osoba nie wyobraża sobie świątecznego stołu, czyli sernik! U mnie cudownie słodko - słony z dodatkiem orzeszków, czekolady, uwieńczony polewą kajmakowa i kawałkami batonika... Sernik Snickers! Pyszny, wcale nie za ciężki i nie za słodki. Nam bardzo smakował. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 65 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

  • 850 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 160 ml kremówki
  • 4 jajka
  • 240 g masy kajmakowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g solonych orzeszków ziemnych
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 budyń smietankowy lub waniliowy bez cukru

+

  • pozostała masa kajmakowa
  • 2 batoniki Snickers

 

Maślane ciastka zmielić na mąkę, dodać cukier puder i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm. Docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut.

Orzeszki bardzo drobno posiekać, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski, miksować je tylko do połączenia się składników, nie dłużej niż minutę.

Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 40-45 minut.

Upieczony sernik wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej.

Puszkę z pozostałym kajmakiem umieścić w garnuszku z wrzątkiem i mieszać do czasu, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylać go na schłodzony sernik i rozprowadzić po wierzchu.

Udekorować pokrojonymi w plastry kawałkami batona. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto wyjąć na około 30 minut przed planowanym podaniem. Smacznego :)

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria