Wpisy z tagiem: wykorzystanie żółtek

czwartek, 20 lipca 2017

Obłędne ciasto, z najlepszym na świecie kremem! Smak dzieciństwa, znany chyba wszystkim :) To jedno z tych ciast, które zawsze znajdzie swoich amatorów, do którego smaku każdy chętnie wraca. Pięknie wygląda, wręcz urzekająco... Ostrzegam tylko, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam!

PS  - interlab.pl polska marka działająca w szeroko rozumianej branży telekomunikacyjnej. Wśród oferowanych produktów znajdziecie tam te do techniki światłowodowej oraz testery telekomunikacyjne i różnego rodzaju instrumenty LAB. Polecam zainteresowanym tym tematem ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W rondelku roztopić  margarynę z wodą. Dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, mieszać jeszcze przez około 2 minuty na palniku. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.

Do przestudzonego ciasta dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać  jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Wystudzić.

Drugi placek upiec w ten sam sposób.



Krem budyniowo-maślany:

  • 750 ml mleka 3,2%
  • 300 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

+

  • cukier puder

 

2 szklanki mleka zagotować  z cukrami. Odstawić.

W drugim naczyniu umieścić pozostałe mleko, mąki i żółtka. Całość zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Do masy jajecznej stopniowo wlewać gorące mleko, cały czas miksować.

Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem  zgęstnieje Uważać, by nie zrobiły się w nim grudki. Budyń przykryć folią,  dokładnie wystudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierać. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)



 

wtorek, 21 lutego 2017

Świetne, proste i niezwykle smaczne. Z ciastem nie ma żadnego problemu, trzeba tylko stopniowo dodawać mleko. Szybko rosną, są pulchne a przy tym lekkie jak puch. Długo zachowują świeżość. Ten przepis Was oczaruje ;) Polecam! 

PS Wiem, że wśród Was jest wielu miłośników kuchennych akcesoriów i dodatków codziennego użytku ;) Jeśli szukacie czegoś dla siebie lub dobrego prezentu np. na ślub, koniecznie weźcie pod uwagę sztućce Gerlach. Żadna kuchnia bez sztućców nie może się obejść, a te są niezwykle efektowne i stylowe. Stanowią niezastąpiony element przy aranżacji stołu. Zróżnicowanie zestawów, w jakich oferowane są sztućce sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 430 g mąki pszennej (+ do posypywania)
  • 7 g suchych lub 14 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g masła, roztopionego

+

  • cukier puder

 

Mąkę przesiać, dodać suche drożdże, wymieszać (ze świeżymi drożdżami należy zrobić najpierw rozczyn).

Do mąki wymieszanej z drożdżami dodać pozostałe składniki, wyrobić, pod koniec dodać płynny tłuszcz.

Masę wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.

Gotowe ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 90 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką. Dwiema szklankami, mniejszą i większą wykrawać oponki.

Pozostałe ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blachę oprószoną mąką do podwojenia objętości.

Wyrośnięte oponki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. 

Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)

 

niedziela, 20 listopada 2016

Klasyka. Kiedyś jedliśmy je co chwilę - ze śmietaną, czy tak jak dzisiaj - z kremem budyniowym. Przepyszne, delikatne, bardzo kremowe. Smak Was nie zaskoczy - są po prostu wspaniałe. Polecam! 

PS Osobom szukającym pomysłu na romantyczny weekend we dwoje czy święta w górskiej scenerii, polecam http://perlapoludnia.pl/. Hotel ze spa, w Beskidzie Sądeckim.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 

Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. 

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm.

Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut na jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem budyniowym.

 

Krem budyniowy:

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, całość ucierać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając zimny budyń. Smacznego!

 


czwartek, 10 grudnia 2015

Ciasto, po którym nie radzę wsiadać za kierownicę ;) Pyszne, półkruche blaty przełożone mocno alkoholową masą kokosową i konfiturą z aronii, która świetnie podkreśla smak całego ciasta. Zjedzone niemal natychmiast, w towarzystwie przyjaciół, których zaprosiliśmy na seans filmowy, oglądanie telewizji on-line jest taką naszą małą tradycją, szczególnie odkąd odkryliśmy http://goldvod.tv/, duży wybór, w tym także nowości, to lubimy! :) Samo ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym przepyszne. Wiórki kokosowe moczyłam w domowym likierze kokosowym, przez co masa, mimo wszystko, ma delikatniejszy smak :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 ml likieru kokosowego
  • 200 g cukru

+

  • 1 słoiczek dżemu z aronii/porzeczki

 

Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Margarynę posiekać na mniejsze kawałki, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Rozcierać miedzy palcami, aż zrobi się delikatna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. 

Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, upiec osobne placki w formie o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić.

Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników.

Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. 

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

 

czwartek, 12 lutego 2015

Pączek - król Tłustoczwartkowych wypieków :) Te tutaj są pyszne! Mięciutkie, bardzo delikatne. Jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam :) Nadziane kremem ajerkoniakowym, oblane polewą czekoladową. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być ;) Mimo tego dobrze się z nim współpracuję. Polecam Wam bardzo ten przepis, może ktoś dzisiaj usmaży jeszcze pączki? ;) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 75 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu/wódki/rumu

 

Nadzienie ajerkoniakowe:

  • 125 ml ajerkoniaku
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

+

  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

 

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki cukry. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce.

Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, solą, cukrem, jajkami i alkoholem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, połączyć. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 8 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę, oprószoną mąką, przykryć i odłożyć do napuszenia na około 20 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie - mleko wymieszać z ajerkoniakiem. Do rondelka przelać 3/4 płynu, pozostały odstawić. Żółtko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mniejszą część mleka z alkoholem, zmiksować. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie połączyć.

Mleko i ajerkoniak w rondelku zagotować, cały czas mieszając. Dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Odłożyć do przestudzenia.

Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Układać na bibułce do odsączenia. Jeszcze ciepłe nadziewać kremem ajerkoniakowym. Udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego :)

piątek, 06 lutego 2015

Pierwsze faworki, które przygotowałam sama, od początku do końca ;) Ale jestem dumna! :D Nie wyglądają doskonale, ale smakują świetnie, jak to faworki. Oprószone dużą ilością cukru pudru, na Tłusty Czwartek obowiązkowo :) Bardzo kruche, delikatne, trochę pracochłonne, ale warto je zrobić :) Polecam! 

Ps. Na samym dole wpisu czeka mini zbiór przepisów na Tłusty Czwartek :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

 +

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej. 

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Czynność powtarzać około 15-25 minut. Po tym czasie ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować, wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.

Smażyć w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do temperatury 175 stopni, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym .

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

piątek, 22 sierpnia 2014

Obłędnie pyszna tarta! Zakochałam się w kremie pâtissière ;) Robiłam go pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. Dodatek cynamonu okazał się świetnym pomysłem, doskonale pasował do śliwek. Kruchy, bardzo maślany spód był dopełnieniem tej pysznej przygody :) Polecam! 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na spód:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąkę. 

Ciasto rozwałkować na papierze i delikatnie przełożyć do formy. Obrócić i usunąć papier. 

Przykryć papierem, piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Usunąć papier i piec jeszcze kolejne 10 minut. Wystudzić.

Krem pâtissière: 

  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki masła

+

  • 300 g śliwek
  • cukier puder 

 

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, odłożyć.

Mleko zagotować z cynamonem, przecedzić. 

Żółtka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną na jasną i puszystą masę. Następnie, stopniowo dolewać gorące mleko, ubijać. 

Zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok, dodać masło i dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć lekko przestudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria