Wpisy z tagiem: wykorzystanie białek

poniedziałek, 30 października 2017

Czekoladowo się nam na blogu zrobiło ;) To dobrze! Pogoda za oknem taka, że nic tylko sięgać po czekoladowe słodkości ;) Dziś mam dla Was pyszne, ekspresowe babeczki czekoladowe z twarogowym nadzieniem. Udekorowane, oczywiście, polewą czekoladową. Smakują bosko! Polecam :)

 


 

Składniki: (12 stuk)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kako
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Nadzienie:

  • 125 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 białko

 

Nadzienie serowe - ser wymieszać z cukrem, mąką pszenną i białkiem. Masę włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.

Ciasto - Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao, sodę i sól, wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, maślankę, olej, ocet winny i ekstrakt waniliowy. Składniki delikatnie połączyć, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do 1/3 ich wysokości, nałożyć po 1 łyżce zmrożonego nadzienia serowego, przykryć ciastem, mniej więcej do 2/3 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 


wtorek, 29 sierpnia 2017

Chrupiące, migdałowe, włoskie ciasteczka. Dosyć szybkie do przygotowania i tylko z czterech składników ;) Pyszne jako dodatek do popołudniowej kawy, nadadzą się także do przygotowania innych deserów. Polecam, spróbujcie koniecznie :)

PS modino.pl/plastyczne-masy-plastyczne - Ciastolina dla dzieci, która pobudza zmysły oraz wyobraźnię, doskonali także zdolności manualne. To także wspaniała zabawa dla całej rodziny :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 170 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 15 ml likieru amaretto

Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem, odłożyć.

Białka ubić na sztywno, do masy delikatnie wmieszać zmielone migały i cukier puder. Dodać likier, wymieszać.

Blachę do ciasteczek natłuścić. Masę migdałową przełożyć do rękawa cuierniczego z okrągłą tylką, wyciskać malutkie ciasteczka

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni, do złotego brązu. Krótko pieczone będą ciągnące i miękkie w środku, te pieczone ponad 15 minut będą bardziej suche i chrupiące. Smacznego :)

 

poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Blachę o boku 25 cm natłuścić, wysypać płatki, posypać masłem. Wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Piana z białek:

  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Pianę z białek wyłożyć na upieczone ciasto, piec kolejne kilka minut, do zarumienienia. Pozostawić na chwilę w piekarniku, do momentu, aż utworzy się rosa. Wystudzić. Smacznego :)

 

sobota, 02 kwietnia 2016

Babeczki, które najlepiej smakują na drugi dzień po zrobieniu :) Delikatne, słodkie, pyszne! Z dodatkiem wiórków kokosowych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Nam smakowały, nawet bardzo :) Jestem pewna, że i Wy się nimi zachwycicie. Po świątecznych wypiekach pewnie zostały Wam białka, także... do dzieła! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Masło rozpuścić i odłożyć do wystudzenia. 

Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. 

Do masy białkowej wlać wystudzone masło, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe, orzechy i żurawinę, dokładnie wymieszać. 

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, nakładać masę do papierowych foremek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Smacznego :)

poniedziałek, 14 marca 2016

Beza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi zagościć na Waszym wielkanocnym stole :) Bardzo polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 5 dużych białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki gorącej kawy

 

Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia.

Płaską blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 20 cm okrąg.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie błyszcząca piana. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i wystudzoną kawę, ubić.

Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką. na blachę, po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe - najpierw uformować zwykłą, okrągłą bezę, na końcu, ostatnimi dwoma ruchami wokół niej stworzyć gniazdka.

Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 110 stopni na około 2-3 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia na kilka godzin.

Masa śmietankowa:

  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

+

  • czekoladowe jajeczka

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Do bezowych gniazdek nakładać 1-2 łyżeczki ubitej śmietanki, udekorować czekoladowymi jajeczkami. Smacznego :)

 

Inspiracja

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Delikatne, kawowe, pyszne. U mnie w formie mini bezików. Szybkie do zrobienia, nieskomplikowane. Świetne jako samodzielny deser, doskonałe jak dodatek do innych słodkości. Polecam! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 białka z jajek
  • 140 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka gorącej wody

 

Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia.

Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Cukier połączyć z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodawać do białek, cały czas miksując. Na końcu dodać wystudzoną kawę i połączyć.

Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć pianę z białek. Można łyżką, lekko spłaszczając, nadając jej kształt koła lub przełożyć d rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty. Suszyć w piekarniku przez około 70-80 minut. Wystudzić. Smacznego :)

piątek, 09 stycznia 2015

Kolejny pomysł na wykorzystanie białek to znane chyba wszystkim kokosanki. Przepis na te ciasteczka wyszperałam w maminym zeszycie :) Słodkie, kokosowe maleństwa. Polecam! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g białek (z 3 dużych jajek)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru

 

Białka, wiórki i cukier przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na niewielkim ogniu do temperatury około 50 stopni, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. 

Podgrzaną masę wykładać łyżką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut. Smacznego :)

niedziela, 07 grudnia 2014

Ciasto idealne dla wielbicieli bakalii, ale nie tylko. Ja za nimi nie przepadam, a sama zachwyciłam się smakiem tego keksu. Jest po prostu pyszny - delikatny, puszysty i miękki, aromatyczny - za sprawą prażonych orzechów. Najeżony całą gamą bakaliami. Szczerze polecam! :) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 6 białek
  • 100 g cukru
  • 100 g oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g bakalii (u mnie rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i wiórki kokosowe)

 

Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać na mniejsze kawałki, odłożyć.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Do masy białkowej dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie połączyć.

Orzechy, rodzynki i żurawinę oprószyć mąką, dodać kokos i wsypać do ciasta. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 22 x 10 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Jeszcze ciepłe wyciągnąć z formy, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) 

 


środa, 10 września 2014

Tort, który przygotowałam specjalnie dla moich rodziców z okazji ich wyjątkowego święta. Wywodzi się ze szwajcarskiego miasta Zug, a  stworzył je lokalny cukiernik Heinrich Höhn. Tort składa się z 3 warstw - orzechowej bezy, maślanego kremu i biszkoptu, mocno nasączonego alkoholem. Słodkie, najlepiej smakuje z filiżanką czarnej kawy. Mocno alkoholowy, pyszny! Nam smakował bardzo... A ja upiekłam pierwszy raz bezę! ;)

Inspiracją był dla mnie tort z bloga Caketime.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 165 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, później żółtka, jedno po drugim. 

Mąki połączyć ze sobą i delikatnie wmieszać do masy.

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni, przez około 40 minut, tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na 3 bezowe płaty:

  • 175 g białek 
  • 175 g cukru
  • 175 g cukru pudru
  • 175 g zmielonych orzechów laskowych

 

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim koła wielkości biszkoptu, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować, aż całość będzie sztywna. 

Cukier puder wymieszać z mielonymi orzechami. Dodać do białek i delikatnie wymieszać. 

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, gładką końcówką. Wypełnić narysowane na papierze koła, zaczynając od środka. Każdy płat powinien mieć grubość około 12 mm. Piec w temperaturze 120 stopni przez około 90 do 120 minut. Beza powinna być wysuszona. Odstawić do wystudzenia.

 

Krem maślany:

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 10 ml Kirschwasser

 

Masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, Pod koniec ubijania dodać alkohol. Delikatnie połączyć.

 

Syrop cukrowy:

  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • 100 ml Kirschwasser

 

Wodę zagotować z cukrem do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odłożyć do wystudzenia. Do zimnego syropu dodać Kirschwasser, wymieszać.

 

Wykonanie ciasta:

Biszkopt mocno nasączyć syropem z obu stron (powinien być całkowicie mokry). 

Na paterze umieścić bezę, posmarować niezbyt grubą warstwą kremu. Na kremie położyć nasączony biszkopt, również posmarować go kremem. Przykryć go kolejną bezą. Pozostałą częścią kremu posmarować boki tortu, następnie obłożyć je pokruszoną bezą. Wierzch tortu posypać cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

20:10, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (35) »
środa, 18 grudnia 2013

Pieczenie pierników raczej nie powinno sprawiać większych problemów. Gorzej z lukrowaniem :D Jest z tym mnóstwo pracy, ale jeszcze więcej przyjemności. A jaką ma się satysfakcję! O dumie już nie wspominając :)). Lukrowaliśmy (ja z moimi wspaniałymi pomocnikami) je całe popołudnie i wieczór. Było warto, oj tak. Część lukrowaliśmy na biało, resztę z dodatkiem kolorowych barwników spożywczych. Nasze pierniczki teoretycznie przeznaczone są na choinkę, ale nie wiem ile ich do tego czasu zostanie, znikają w zadziwiających okolicznościach... Warto zaznaczyć, że pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, spokojnie możecie je przygotować nawet w weekend. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g płynnego miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody

 

Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i dokładnie wyrobić (najlepiej rękami. Ciasto będzie lekko klejące, nie należy jednak dodawać mąki.

Ciasto wyłożyć na, obsypaną mąką, stolnicę i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Można zrobić dziurkę, gdy chemy mieć pierniczki na choinkę.

Pierniczki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.

 

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

 

Białko bardzo dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, najlepiej drewnianą łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez żadnych grudek. Gdy będzie rzadki trzeba dodać więcej cukru pudru, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji - lukier nie może się rozlewać. Dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki (obie metody wypróbowane, obie świetnie się nadają). 

Biały lukier można zabarwić kolorami - lukier dzielimy na kilka miseczek i barwimy odpowiednimi kolorami. (Barwniki często rozrzedzają lukier, wtedy również należy dodać cukier puder). 

Jeśli lukier zastygnie za mocno, wystarczy dodać odrobinę wody.

Pierniczcie i bawcie się dobrze ;)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria