Wpisy z tagiem: mascarpone
wtorek, 16 czerwca 2015
Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam!
Składniki:
Mus truskawkowy:
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę przy bokach wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego, przycinając je z jednej strony, by trzymały pion. Truskawki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin. Krem truskawkowy:
+
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku, odłożyć do przestudzenia. Truskawki pokroić w niedużą kostkę, odstawić. Mascarpone ubić na sztywno z kremówką i cukrem pudrem. Dodać truskawki i przestudzoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijać. Krem truskawkowy wyłożyć na stężały mus truskawkowy, wyrównać i schłodzić do czasu stężenia kremu. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić, tężejącą wyłożyć na krem truskawkowy, schłodzić w lodówce. Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę, udekorować owocami. Smacznego :)
wtorek, 19 maja 2015
Ciasto wzorowane na wiśniowej chmurce, jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam ich w swojej kuchni, a dzięki temu ciasta i desery tylko zyskują na smaku. Zielona podbiła nasze kubki smakowe :) Skusicie się? :)
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść. Gotowe owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.
Składniki na bezę:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Na końcu, nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.
Galaretka zielona:
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć. Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej galaretkę, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)
wtorek, 21 kwietnia 2015
Tarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość. Udekorowana kawałkami popularnego batonika. Kusi smakiem i wyglądam :) Polecam wszystkim łasuchom :D
Składniki na spód:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ciasteczka, masło i przestudzoną czekoladę zblendować dokładnie na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić w lodówce. Nadzienie:
Mascarpone zmiksować z masą kajmakową do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i dokładnie połączyć. Banany pokroić w około 0,5 cm plasterki. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, na wierzch poukładać banany. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na tartę. Wyrównać. Udekorować pozostałą masą kajmakową i pociętymi kawałkami batonika. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)
niedziela, 19 kwietnia 2015
Dawno nie jadłam tak smacznych babeczek ;) Miękkie, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach i obłędnie pyszny cynamonowy krem. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Wielbiciele cynamonu będą zachwyceni, na pewno! :) Polecam!
Składniki na ciasto:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.
Krem cynamonowy:
Mascarpone zmiksować ze śmietaną, cynamonem i cukrem pudrem do otrzymania gęstego kremu. Wystudzone babeczki udekorować kremem cynamonowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)
środa, 17 grudnia 2014
Propozycja na tegoroczne święta. Delikatny, puszysty sernik na spodzie brownie z odrobiną cynamonu, zwieńczony polewą czekoladową z migdałami. Dodatkowo oprószony cynamonem. Pyszny! Bardzo kremowy, wprost rozpływa się w ustach. Mnie zachwycił, gości również :) Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na ciasto:
Czekoladę rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i przygotowaną wcześniej czekoladą. Dodać jajko, mąkę, kakao i cynamon, zmiksować do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Przestudzić. Masa serowa:
Polewa czekoladowa:
+
Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować do połączenia. Dodać płynną czekoladę, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie połączyć. Masę serową wylać na czekoladowy spód. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kolejną godzinę. Całkowicie wystudzić. Polewa - Czekoladę ze śmietanką i margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać migdały (bez skórki), wymieszać. Jeszcze ciepłą udekorować ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cynamonem. Smacznego :)
niedziela, 16 listopada 2014
Pyszne muffinki wzorowane na słynnym włoskim deserze. Łatwe, ucierane ciasto o smaku kawy, jest lekkie i puszyste. Wykończone kremem z serka mascarpone i udekorowane kakao. Przygotowanie deseru zajmuje mało czasu, co niewątpliwie jest zaletą :) Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i kawą. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy na przemian z naparem kawowym. Ciasto przekładać do papilotek, piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem:
Serek mascarpone dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Dodać likier amaretto, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i udekorować muffinki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)
środa, 22 października 2014
Pyszne kruche maślane ciasto, krem z serka mascarpone i ostatnie już chyba w tym roku maliny... Całość wspaniale skomponowana. Nam smakowało :) Trochę lata w jesiennej aurze. Do tartaletek można użyć także innych owoców, polecam winogrona, borówki amerykańskie czy banany :) Będzie pysznie, gwarantuję! :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na kruche ciasto:
Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, sól i cukier puder, wymieszać palcami. Stopniowo zagniatać mąkę do środka i dalej mieszać palcami, aż zaczną tworzyć się grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Wyrabiać, aż będzie zwarte. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wylepić nim foremki do ciasta, uprzednio natłuszczone i oprószone bułką tartą. Wstawić do lodówki na kolejne 20 minut. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć fasolą. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić. Masa:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie połączyć. Tartaletki napełnić kremem, udekorować malinami. Smacznego :)
Tagi:
maliny
mascarpone
13:30, ewa_ciasteczkowakraina ,
Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (39) »
środa, 20 sierpnia 2014
Deser ekspresowy. Może trochę na wyrost nazwałam go tiramisu, ale coś w sobie ma z tego słynnego przysmaku. Biszkopt nasączony kawą, serek mascarpone i borówki... Osobno smakują świetnie, razem tworzą przepyszną całość. Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki (2 porcje)
Mascarpone dokładnie połączyć z cukrem pudrem, odstawić. Biszkopty namoczyć w kawie. Ułożyć je na spodzie salaterek, przykryć borówkami. Na owoce wyłożyć przygotowany wcześniej krem. Całość udekorować pozostałymi borówkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)
poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Zachwycił i małych i dużych gości. Czekoladowy tort, przełożony masą z serka mascarpone z brzoskwiniami, udekorowany batonikami KitKat i kolorowymi drażetkami. Osobom, które lubią czekoladę, może być ciężko oprzeć się pokusie, by nie sięgnąć po jeszcze jeden kawałek. Przygotowałam go na urodziny mojego męża, dużym dzieciom też należy się odrobina słodyczy i barw ;) Ps. Tort za szybko "wyszedł" i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju, za dużo gości, za mały tort :P
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Ubić. Do masy jajecznej przesiać mąkę, wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić. Składniki na masę:
Poncz:
Masa do obłożenia tortu:
+
Brzoskwinie odsączyć, odmierzyć 125 g, pokroić i odłożyć. 4 łyżki soku z brzoskwiń wymieszać z wodą i odstawić. Śmietanę i serek mascarpone zmiksować na sztywną i jasną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu bardzo delikatnie wmieszać 125 g kawałków brzoskwiń. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć częścią ponczu, położyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Schłodzić w lodówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jeszcze płynną czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Wafelki rozdzielić na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi boki tortu. Na górę wysypać drażetki. Smacznego :)
piątek, 21 marca 2014
Wreszcie przyszła do nas wiosna. Jest i słoneczko i błękitne niebo, a nawet ciepły wiaterek. Pięknie nas powitała :) Z tej okazji przygotowałam dla Was pyszne wiosenne ciacho. Zrobiłam je już kilka dni temu, ale uznałam, że pierwszy dzień wiosny jest doskonałym dniem, by je Wam pokazać. Ciasto szpinakowe (!), masa serowa i owoc granatu. Brzmi dobrze, prawda? Polecam bardzo! :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na ciasto szpinakowe:
Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać olej i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć. Na końcu dodać szpinak i dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Masę szpinakową przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut. Wystudzić. Składniki na masę śmietanową:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i kremowy twaróg, połączyć. Na spód ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać i posypać okruchami ciasta. Na wierzch wyłożyć owoc granatu. Schłodzić. Smacznego :) |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Tu zaglądam
Tagi
Kategorie:
![]() Napisz do mnie![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |