Wpisy z tagiem: mascarpone

wtorek, 16 czerwca 2015

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers

 

Mus truskawkowy:

  • 350 g truskawek
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietany 36%

 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę przy bokach wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego, przycinając je z jednej strony, by trzymały pion. 

Truskawki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. 

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. 

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin.


Krem truskawkowy:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml gorącego mleka
  • 150 g truskawek 

+

  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki do dekoracji

 

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku, odłożyć do przestudzenia.

Truskawki pokroić w niedużą kostkę, odstawić.

Mascarpone ubić na sztywno z kremówką i cukrem pudrem. Dodać truskawki i przestudzoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijać. 

Krem truskawkowy wyłożyć na stężały mus truskawkowy, wyrównać i schłodzić do czasu stężenia kremu.

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić, tężejącą wyłożyć na krem truskawkowy, schłodzić w lodówce.

Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę, udekorować owocami. Smacznego :)

 


wtorek, 19 maja 2015

Ciasto wzorowane na wiśniowej chmurce, jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam ich w swojej kuchni, a dzięki temu ciasta i desery tylko zyskują na smaku. Zielona podbiła nasze kubki smakowe :) Skusicie się? :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 35 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść. Gotowe owinąć  w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Na końcu, nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

 

Galaretka zielona:

  • 3 zielone galaretki (u mnie agrestowe)
  • 2 duże jabłka
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 750 ml wrzącej wody

 

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do stężenia.

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. 

Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce.

 

Masa śmietanowa:

  • 450 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć.

Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej galaretkę, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

wtorek, 21 kwietnia 2015

Tarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość. Udekorowana kawałkami popularnego batonika. Kusi smakiem i wyglądam :) Polecam wszystkim łasuchom :D

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na spód:

  • 200 g czekoladowych ciastek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 35 g masła

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Ciasteczka, masło i przestudzoną czekoladę zblendować dokładnie na mokry piasek. 

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić w lodówce. 

Nadzienie:

  • 150 g mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej
  • 50 g białej czekolady
  • 200 g kremówki
  • 2 banany
  • 1-2 batoniki snickers

 

Mascarpone zmiksować z masą kajmakową do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i dokładnie połączyć. 

Banany pokroić w około 0,5 cm plasterki. 

Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, na wierzch poukładać banany. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na tartę. Wyrównać. Udekorować pozostałą masą kajmakową i pociętymi kawałkami batonika. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

niedziela, 19 kwietnia 2015

Dawno nie jadłam tak smacznych babeczek ;) Miękkie, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach i obłędnie pyszny cynamonowy krem. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Wielbiciele cynamonu będą zachwyceni, na pewno! :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 140 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. 

 

Krem cynamonowy:

  • 125 g mascarpone
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku, według uznania)

 

Mascarpone zmiksować ze śmietaną, cynamonem i cukrem pudrem do otrzymania gęstego kremu. 

Wystudzone babeczki udekorować kremem cynamonowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

15:57, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (36) »
środa, 17 grudnia 2014

Propozycja na tegoroczne święta. Delikatny, puszysty sernik na spodzie brownie z odrobiną cynamonu, zwieńczony polewą czekoladową z migdałami. Dodatkowo oprószony cynamonem. Pyszny! Bardzo kremowy, wprost rozpływa się w ustach. Mnie zachwycił, gości również :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżki kakao
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Czekoladę rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem i przygotowaną wcześniej czekoladą. Dodać jajko, mąkę, kakao i cynamon, zmiksować do połączenia składników. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Przestudzić.

Masa serowa:

  • 400 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki kremówki
  • 1 łyżka masła

+

  • 50 g migdałów bez skórki
  • cynamon

 

Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować do połączenia. Dodać płynną czekoladę, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie połączyć.

Masę serową wylać na czekoladowy spód. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kolejną godzinę. Całkowicie wystudzić.

Polewa - Czekoladę ze śmietanką i margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać migdały (bez skórki), wymieszać. Jeszcze ciepłą udekorować ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cynamonem. Smacznego :)

 

niedziela, 16 listopada 2014

Pyszne muffinki wzorowane na słynnym włoskim deserze. Łatwe, ucierane ciasto o smaku kawy, jest lekkie i puszyste. Wykończone kremem z serka mascarpone i udekorowane kakao. Przygotowanie deseru zajmuje mało czasu, co niewątpliwie jest zaletą :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy

 

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i kawą. 

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy na przemian z naparem kawowym. 

Ciasto przekładać do papilotek, piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.


Składniki na krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • likier amaretto lub ekstrakt migdałowy do smaku

 

Serek mascarpone dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Dodać likier amaretto, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i udekorować muffinki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)

 

15:22, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (35) »
środa, 22 października 2014

Pyszne kruche maślane ciasto, krem z serka mascarpone i ostatnie już chyba w tym roku maliny... Całość wspaniale skomponowana. Nam smakowało :) Trochę lata w jesiennej aurze. Do tartaletek można użyć także innych owoców, polecam winogrona, borówki amerykańskie czy banany :) Będzie pysznie, gwarantuję! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

 

Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, sól i cukier puder, wymieszać palcami. Stopniowo zagniatać mąkę do środka i dalej mieszać palcami, aż zaczną tworzyć się grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Wyrabiać, aż będzie zwarte. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wylepić nim foremki do ciasta, uprzednio natłuszczone i oprószone bułką tartą. Wstawić do lodówki na kolejne 20 minut.

Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć fasolą. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie połączyć.

Tartaletki napełnić kremem, udekorować malinami. Smacznego :)

 


13:30, ewa_ciasteczkowakraina , Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (39) »
środa, 20 sierpnia 2014

Deser ekspresowy. Może trochę na wyrost nazwałam go tiramisu, ale coś w sobie ma z tego słynnego przysmaku. Biszkopt nasączony kawą, serek mascarpone i borówki... Osobno smakują świetnie, razem tworzą przepyszną całość. Polecam! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki (2 porcje)

  • 6 okrągłych biszkoptów
  • 100 ml mocnej kawy
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g borówek 

 

Mascarpone dokładnie połączyć z cukrem pudrem, odstawić.

Biszkopty namoczyć w kawie. Ułożyć je na spodzie salaterek, przykryć borówkami. Na owoce wyłożyć przygotowany wcześniej krem. Całość udekorować pozostałymi borówkami.

Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :) 

 


13:42, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (32) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zachwycił i małych i dużych gości. Czekoladowy tort, przełożony masą z serka mascarpone z brzoskwiniami, udekorowany batonikami KitKat i kolorowymi drażetkami. Osobom, które lubią czekoladę, może być ciężko oprzeć się pokusie, by nie sięgnąć po jeszcze jeden kawałek. Przygotowałam go na urodziny mojego męża, dużym dzieciom też należy się odrobina słodyczy i barw ;) 

Ps. Tort za szybko "wyszedł" i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju, za dużo gości, za mały tort :P

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 85 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Ubić. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę, wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić.


Składniki na masę:

  • 150 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 g cukru pudru
  • 125 g brzoskwiń z puszki

Poncz:

  • 60 ml wody
  • 4 łyżki syropu z brzoskwiń

Masa do obłożenia tortu:

  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

+

  • wafelki KitKat (około 8 podwójnych opakowań)
  • 150 g drażetek M&M's lub innych

 

Brzoskwinie odsączyć, odmierzyć 125 g, pokroić i odłożyć.

4 łyżki soku z brzoskwiń wymieszać z wodą i odstawić.

Śmietanę i serek mascarpone zmiksować na sztywną i jasną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu bardzo delikatnie wmieszać 125 g kawałków brzoskwiń. 

Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć częścią ponczu, położyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim blatem i nasączyć. Schłodzić w lodówce.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odłożyć. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jeszcze płynną czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu.

Wafelki rozdzielić na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi boki tortu. Na górę wysypać drażetki. Smacznego :)

 


21:56, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (31) »
poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Pyszny, orzeźwiający tort. Mocno cytrynowy, z mascarpone i uwielbianym przez wielu lemon curd,  dodałam także brzoskwinie, które świetnie skomponowały się z cytrynową masą. I mi i moim gościom bardzo smakował, pochwalę się, że zebrałam za niego same pochwały :) Pomysł na taki akurat tort chodził mi już po głowie od dłuższego czasu, wreszcie miałam okazję go zrobić. Szczerze przyznam, że wyszedł lepiej niż mogłam się spodziewać :) Z czystym sumieniem polecam, tym bardziej, że jest dosyć łatwy i szybki w przygotowaniu.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


 Składniki:

  • 4 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać skórkę z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połączyć.

Składniki na masę:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki
  • 300 g lemon curd
  • kilka brzoskwiń z puszki

 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksować z lemon curd, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. 

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową kremu, wyłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę. Przykryć drugim krążkiem, posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

 


 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria