Wpisy z tagiem: twaróg

wtorek, 09 maja 2017

Idealne serniczki dla osób lubiących smak kawy w deserach :) Łatwe i szybkie do zrobienia. Podawane z kleksem ubitej kremówki, udekorowane kawą. Mniam, smakują genialnie! :) Polecam.

PS Jeśli marzy Wam się romantyczny wypad lub po prostu wiosenny weekend w przyjemnej scenerii, koniecznie zapoznajcie się z ofertą perlapoludnia.pl - Beskid Sądecki na wyciągnięcie ręki :)

 

 

Składniki:

  • 80 g pokruszonych ciastek
  • 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki likieru kawowego

 

+

  • 300 ml śmietany kremówki
  • cukier puder
  • kawa rozpuszczalna (proszek)

 

Ciastka pokruszyć na piasek za pomocą wałka lub blenderem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno foremek wykładać pokruszone ciasteczka, wyrównać.

Kremówkę podgrzać, dodać kawę, mieszać, do rozpuszczenia kawy. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Do misy przełożyć  twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukry, mąkę pszenną i likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy serowej.

Masę serową przelać do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Kolejnego dnia kremówkę ubić,  pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ozdobić serniczki. Oprószyć kawą rozpuszczalna w proszku. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)



środa, 26 kwietnia 2017

Bardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :)

PS - http://www.sandc.pl/ rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury, blachy i profile stalowe oraz malowanie proszkowe i epoksydowe, zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z ofertą.

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

 

Masa serowa:

  • 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

 

Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Lemon curd - W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. 

Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując. Stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Na koniec dodać olej. Mąki przesiać, dodać do ubitej masy jajecznej, delikatnie połączać.

Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 20×20 cm w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.

Masa serowa -  Twaróg przełożyć do miski, dodać budyń i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier , następnie wbijać jajka, miksując po każdym 15-20 sekund. Na koniec dodać śmietanę.

Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodać przygotowany wcześniej lemon curd. Masy serowe na zmianę  rozłożyć na upieczonym biszkopcie.


Sernik piec w kąpieli wodnej. Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni, potem zmniejszyć  temperaturę  do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 15 minut przed wyjęciem sernika z piekarnika, na wierzch wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Gotowy sernik cytrynowy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Smacznego :)

 

wtorek, 21 marca 2017

Ciasto Leśny mech już od dawna jest hitem w moim domu. Smakuje nam i to bardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Idealne na wielkanocny stół, wiosenne, lekkie, intrygujące! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest zdrowy, ma neutralny smak, dlatego można go dodawać zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich wypieków, no i jest łatwo dostępny w przystępnej cenie ;) Polecam!

 



Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować go z olejem.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak z olejem. 

Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na krem:

  • 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kolorowa posypka

 

Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową i delikatnie połączyć. Gotowym kremem udekorować babeczki. Smacznego :)



 

Biorę udział w konkursie:

10:14, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (16) »
wtorek, 31 stycznia 2017

Dobrze jest rozpocząć dzień od pożywnego, smacznego śniadania, a gdy jest to na dodatek śniadanie na słodko... Mmm, lepszego poranka nie można sobie wyobrazić ;) Ten omlet to uczta dla podniebienia - z wyraznie wyczuwalną nutą wanilii i rumu, puszysty i aromatyczny, podany delikatnie oprószony cukrem pudrem i z kleksem pysznego dżemu. Myślę, że i Wy się nim zachwycicie, polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 125 ml śmietany 12%
  • otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek rumu 
  • olej kokosowy

+

  • dżem z czarnego bzu
  • cukier puder do oprószenia

 

W misce zmiksować twaróg, śmietanę, obie mąki, skórkę z cytrusów, żółtka i cukier. Dodać rum, wymieszać i odłożyć na około 10-15 minut.

Białka bić na sztywno ze szczyptą soli.

Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać do przygotowanej wcześniej masy.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, wylać ciasto, przykryć je przykrywką i smażyć przez około 5-6 minut na jasnobrązowy kolor.

Przy pomocy dużego talerza omlet obrócić na drugą stronę, smażyć przez kolejne 4 minuty. 

Usmażony omlet "pokroić" za pomocą widelców.

Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem i kleksem dżemu z czarnego bzu 100% Łowicz. Smacznego!

 



czwartek, 24 marca 2016

Delikatny i bardzo kremowy sernik na kruchym cieście, z grubą warstwą bezowej pianki :) Rozpływa się w ustach, dosłownie! Jeden z najbardziej popularnych serników, często spotykany i chyba lubiany :) Pięknie się prezentuje, a to głównie za sprawą złotych kropelek, które tworzą się na wierzchu bezowej piany podczas studzenia. Polecam bardzo, wypróbujcie koniecznie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g masła

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 50 ml oleju
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 175 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

 

Beza:

  • 4 białka
  • 100 g cukru

 

Ciasto kruche - mąkę przesiać do miski, dodać, pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło, cukier puder, sól i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastem, łącznie z jej bokiem (do połowy wysokości). Schłodzić w lodówce.

Masa serowa - twaróg, cukier, olej, mleko, żółtka i budynie w proszku zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. 

Masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut.

Beza - około 10 minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.

Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową, piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, studzić w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Wyjąć, wystudzić (po około 45 minutach na piance bezowej zaczną pojawiać się złote kropelki). Zimny sernik włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

20:06, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sernik, w którym zakochacie się od pierwszego wejrzenia, a jego smak jeszcze to uczucie pogłębi ;) Puszysta, delikatna, kremowa masa serowa z kawałkami ciasteczek, na spodzie z ciasteczek oreo, rzecz jasna, udekorowana ubitą śmietanką i pokruszonymi ciastkami. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Bardzo, bardzo polecam! 

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek Oreo
  • 2 łyżki roztopionego masła

 

Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszyć, na piasek, wymieszać z rozpuszczonym masłem.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, docisnąć, wyrównać i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

 

Masa serowa:

  • 800 g kremowego twarogu
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g ciasteczek Oreo

 

Wszystkie składniki na masę serową, z wyjątkiem ciasteczek przełożyć do miski i zmiksować do połączenia.

Masę serową wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód, wyrównać. Do masy powkładać ciasteczka Oreo, połamane na mniejsze kawałki.

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier i zagęstnik.

Część masy śmietankowej cieniutko rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika. Pozostałą część kremu umieścić w rękawie cukierniczym i udekorować sernik. Na wierzch powykładać ciasteczka Oreo. Smacznego :)

 


00:24, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sernik, który pachnie i smakuje cynamonem z dodatkiem obłędnego sosu karmelowego i karmelowych kamyczków. Smak, który na długo zostanie w Waszej pamięci, jestem niemal pewna, że z radością sięgniecie po kolejny kawałek :) Na kruchym, maślanym spodzie, rozpuszcza się w ustach :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki zimnej wody

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Tortownicę o średnicy 23 cm natłuścić, oprószyć kaszą manną. Ciastem wylepić spód foremki. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 150 ml syropu klonowego
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
  • 3-4 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Ser zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku. Wlać śmietankę i syrop klonowy, wsypać cukry i zmiksować. Dodać budyń i cynamon, delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Na podpieczony i lekko wystudzony spód wylać masę serową. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 90 minut. Ostudzić.

 

Polewa karmelowa:

 

+

  • 30 g posypki dekoracyjnej Karmel Delecta Decorada  

 

Masę krówkową delikatnie podgrzać ze śmietanką, do połączenia się i powstania gładkiej polewy, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. 

Jeszcze ciepły sernik polać sosem karmelowym, udekorować posypką karmelową. Schłodzić. Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

sobota, 19 grudnia 2015

Ciasto, które w sieci krąży w wielu wersjach. U mnie ta najłatwiejsza - bez pieczenia. Doskonałe połączenie masy kajmakowej i śmietankowej, z kawałkami popularnego batonika, przełożone herbatnikami, które po nocy spędzonej w lodówce robią się miękkie, a samo ciasto rozpływa się w ustach. Udekorowane czekoladową posypką, prawdziwa uczta dla podniebienia. Smakowało nie tylko nam, także szczerze mogę Wam polecić do ciacho :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 450 g prostokątnych herbatników
  • 400 g masy kajmakowej

 

Krem z batonikami:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 batoniki z orzechami

 

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki cukru waniliowego 

 

+

  • 40 g płatków czekoladowych 

 

Puszkę z masą kajmakową przełożyć do miski wypełnionej gorącą wodą, uważając, by woda nie dostała się do środka puszki. Rozmieszać, by masa zrobiła się rzadsza.

Spód formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Kajmak równomiernie rozsmarować na herbatnikach, wygładzić i przykryć kolejną warstwą herbatników. 

Mascarpone ubić z twarogiem i kremówką na sztywno. Dodać cukry, wymieszać. 

Batoniki pokroić w niewielką kostkę, dodać do masy i połączyć. Krem dokładnie rozprowadzić na herbatnikach, wyrównać. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i zagęstnikami. Masę śmietanową równomiernie wyłożyć na herbatniki, wygładzić i udekorować czekoladowymi płatkami.

Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Smacznego :)

 

sobota, 10 października 2015

Sernik, który ma same zalety ;) Nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję, a przede wszystkim jest szybki do przygotowania. Masę przełożyłam herbatnikami, czyli ciasto także bez pieczenia ;) Oszczędność energii i czasu, którego ostatnio mi brakuje - zajęłam się "po godzinach" księgowością firmy przyjaciółki, na szczęście z pomocą przyszła mi http://finka.pl/, firma, która specjalnie dla mnie stworzyła odpowiedni program księgowy. Ojj, to znacznie ułatwiło mi pracę, Wam też polecam tę firmę :)

Sernik polecam Wam szczególnie, podobny robiła moja babcia, wspomnień smak :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4-5 łyżek mleka
  • 75 g wiórków kokosowych
  • około 15 prostokątnych herbatników

 

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać żółtka, jedno po drugim, dodawać twaróg i nadal ucierać. 

Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. 

Masę serową przełożyć do większego garnka, zagotować, cały czas mieszając.

Proszek budyniowy rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.

Na dno keksówki o wymiarach 21 x 11 cm wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, wylać połowę masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Następnie wylać pozostałą masę serową i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Sernik obciążyć i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem usunąć obciążenie, a sernik oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


poniedziałek, 21 września 2015

Bardzo smaczne ciasto, puszyste, miękkie i delikatne. Jedliśmy je jeszcze cieple ;) Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z morelami czy innymi owocami. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g brzoskwiń 

 

Kruszonka:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, dodawać kolejno jajka, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. 

Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, odstawić.

Masa serowa - Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, gotową wyłożyć na ciasto.

Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, wcześniej umyte, pozbawione pestek i pokrojone w ćwiartki. 

Kruszonka - Mąkę, cukry i masło ugniatać między palcami, gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 


20:16, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (18) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria