Wpisy z tagiem: cytryny/limonki

piątek, 02 czerwca 2017

Kolejna wariacja na temat marchewkowego ciasta ;) Placek jest bardzo wilgotny, zarówno dzięki marchewce jak i nasączeniu go syropem cytrusowym. Udekorowany ubitą kremówką, mimo tego lekki, delikatny. Pyszny, jestem pewna, że zachwycicie się tym smakiem. Polecam :)

PS http://dybka.com.pl/ - kancelaria prawna nieruchomości & proces budowlany, zainteresowani powinni zajrzeć na tę stronę ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki marchewki, startej na tarce
  • 1/2 szklanki bakalii

 

Syrop cytrusowy:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Masa śmietankowa:

  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

Jajka wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Dodać olej,  mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Na końcu dodać marchewkę i rodzynkami, dokładnie połączyć. Ciasto wlać do lekko natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 25 x 15 cm, piec w temperaturze 165 stopni przez około 35 minut. Przestudzić.

Przygotować syrop cytrusowy -  cukier zagotować z wodą gotować na dużym ogniu, przez kilka minut, aż cukier się rozpuści a część wody odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ciepły syrop wymieszać z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedzić przez sitko.

Przestudzone ciasto nasączyć syropem cytrusowym.

Masa śmietankowa - śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kremem udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)



środa, 26 kwietnia 2017

Bardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :)

PS - http://www.sandc.pl/ rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury, blachy i profile stalowe oraz malowanie proszkowe i epoksydowe, zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z ofertą.

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

 

Masa serowa:

  • 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

 

Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Lemon curd - W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. 

Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując. Stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Na koniec dodać olej. Mąki przesiać, dodać do ubitej masy jajecznej, delikatnie połączać.

Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 20×20 cm w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.

Masa serowa -  Twaróg przełożyć do miski, dodać budyń i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier , następnie wbijać jajka, miksując po każdym 15-20 sekund. Na koniec dodać śmietanę.

Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodać przygotowany wcześniej lemon curd. Masy serowe na zmianę  rozłożyć na upieczonym biszkopcie.


Sernik piec w kąpieli wodnej. Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni, potem zmniejszyć  temperaturę  do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 15 minut przed wyjęciem sernika z piekarnika, na wierzch wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Gotowy sernik cytrynowy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Smacznego :)

 

czwartek, 13 kwietnia 2017

Bardzo smaczna, bardzo cytrynowa babka na piwie ;) Jest lekka i puszysta - dzięki piwnym bąbelkom. Samo piwo nie jest wyczuwalne w smaku ciasta, ma jednak zasadniczy wpływ na jego konsystencję. Długo zachowuje świeżość :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml piwa cytrynowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

 

Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem oraz olej. Do połączonych składników, dodać piwo i skórkę z cytryny. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu, aż masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto przelać do dużej, natłuszczonej formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, Udekorować lukrem. Smacznego :)

 


czwartek, 23 marca 2017

Pyszne, mocno cytrynowe ciasto, bardzo lekkie i orzeźwiające. Łatwe do zrobienia, zniknie szybko z Waszych stołów :) Idealne dla amatorów cytrusowych smaków! Zróbcie koniecznie, smakuje naprawdę smacznie, tak cytrusowo ;)

PS Jeśli szukacie składników do tego ciasta lub innych wypieków w promocyjnych cenach zajrzyjcie tutaj po gazetkę promocyjną z biedronki. Warto zajrzeć, bo po co przepłacać? ;) Zawsze lepiej kupić w promocyjnej cenie, oszczędzając przy tym i czas i pieniądze.

 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Spód blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Kisiel cytrynowy:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody

+

  • 1 paczka herbatników

 

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn, startą na drobnych oczkach oraz masło, zagotować.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do gotującego się płynu, mieszać aż kisiel zgęstnieje.

Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia.



Pianka cytrynowa:

  • 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Smacznego :)

 


środa, 22 lutego 2017

Obłędne pączki, nawet na drugi dzień są mięciutkie, delikatne i przepyszne :) Są bardzo lekkie, do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Moje z konfiturą różaną (ulubione!), ale możecie nadziać je dowolnie :) Polecam!

PS Zainteresowane osoby zachęcam do poznania tematu system crm :) To system informatyczny i postawa marketingowo-sprzedażowa.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g  suchych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka wódki lub ekstraktu z wanilii

+

  • cukier puder
  • ulubione nadzienie
  • tłuszcz do smażenia

 

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec wlać płynne masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, chwilę wyrbiać. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 20 minut,  pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte.

Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać ulubioną konfiturą.

Przed podaniem polukrować. Smacznego :)

środa, 15 lutego 2017

Mocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki w sam raz ;) Jestem absolutnie zakochana w smaku owocowego kremu

PS Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/ . Satysfakcja gwarantowana ;)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników, połączyć. (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

 

 

Frużelina malinowa:

  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3-4  łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone w 1/2 łyżki wody

 

W rondelku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu.

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

Krem malinowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • frużelina malinowa

 

Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. 



Krem czekoladowy:

  • 200 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć.

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladowym kremem. Udekorować pokruszonym ciastem, oprószyć gorzkim kakao  Smacznego :)

 


czwartek, 01 grudnia 2016

Połączenie, które na pewno wyda Wam się dziwne, jednak zaręczam, że warto spróbować ;) Lekki, orzeźwiający drink z lekką nutką alkoholu, który łączy moje dwa ulubione smaki - kawę i mojito ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki rumu
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/2 limonki
  • 1/4 cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • lód

 

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać rum, wymieszać.

Cytrynę i limonkę dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce. Włożyć do wysokiej szklanki, dodać cukier, rozgnieść, by wycisnąć sok z limonki. 

Listki mięty ugnieść delikatnie w dłoniach, przełożyć do szklanki.

Do połowy wysokości szklanki dodać lód, wlać przygotowaną wcześniej kawą z rumem. Udekorować listkami mięty. Na zdrowie!

czwartek, 24 listopada 2016

Nieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam!

PS Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim.

Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. 

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

 

Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 

Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce.

 

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

+

  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • herbatniki (około 20 sztuk)

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki.

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, lukrem posmarować herbatniki. Gotowe ciasto ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 


wtorek, 09 sierpnia 2016

Idealne lody na upalną pogodę ;) Orzeźwiające, mało kaloryczne, pyszne! Mango i brzoskwinia to naprawdę zgrany duet. Niezbyt słodkie, bardzo owocowe. Polecam!

Ps. Akwarystów zapraszam na http://www.plantica.pl/, warto zajrzeć :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie mango
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 125 ml wody
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

 

Wodę podgrzać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Dodać mango i brzoskwinie, zmiksować na gładko. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wstawić do zamrażalnika, wyciągnąć po około 60 minutach i ponownie zmiksować, powtórzyć dwa - trzy razy. Smacznego :)

00:13, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 11 lipca 2016

Wreszcie są i jagody :) Pyszny dodatek do wszelkich ciast i deserów. U mnie klasycznie, jagodzianki ;) Jedne z lepszych drożdżówek. Miękkie, delikatne i to nadzienie... Tym razem wzbogacone skórką z cytryny. Połączenie jagód i cytryny to naprawdę zgrany duet :) Polecam, bo na pewno Wam zasmakuje :)

Ps. Urodziny męża już za 3 tygodnie... Ciasta wybrane, będzie prince polo i country ;) Gorzej z prezentem... Z pomocą przyszła mi strona http://importmania.pl/, wybrałam dla Niego mini atlas do ćwiczeń w domu, ostatnio zapalony z Niego sportowiec :D Myślę, że będzie zadowolony ;) Sama strona też jest ciekawa, fajny, bogaty asortyment :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru cytrynowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

 

Na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1/2 cytryny

 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej, ekstrakt i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria