Wpisy z tagiem: imbir

wtorek, 18 października 2016

Pyszne, rozgrzewające, za sprawą imbiru, placuszki z gruszką, idealne na leniwe, jesienne śniadanie. Puszyste, ale lekkie, oprószone cukrem pudrem smakują wybornie Z dodatkiem oleju rzepakowego, na nim też smażone :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bogactwem steroli roślinnych i witamin. Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem, dodać imbir, połączyć.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

 

 

Bawię się razem z:


czwartek, 11 grudnia 2014

Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie, by w okresie świątecznym jej u mnie zabrakło. Niezwykle aromatyczna, nadaje smaku każdemu ciastu :) Robi się ją błyskawicznie i jest nieskomplikowana. Serdecznie polecam! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 40 g mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka goździków
  • 5-8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 5-6 kuleczek ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

 

Goździki, pieprz, ziele angielskie i anyż utrzeć w moździerzu bądź zmielić w młynku do kawy na proszek. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoiczka i zakręcić. 

Tagi: cynamon imbir
00:09, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (31) »
wtorek, 28 października 2014

Dziś zapraszam na pyszne dyniowe babeczki. Sycące, wilgotne z wyczuwalną nutką imbiru i cynamonu, udekorowane kremowo - maślaną masą. I wyglądają i smakują świetnie. ładnie prezentują się na stole, polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 320  g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni

 

Mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim. Dokładnie zmiksować.

Do masy jajecznej na przemian dodawać wymieszane suche składniki, puree z dyni i mleko. Miksować. 

Ciasto przełożyć do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

 

Składniki na krem:

  • 125 g serka kremowego naturalnego ARLA Apetina
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Serek utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.

Ostudzone babeczki udekorować kremem. Smacznego :)

 


niedziela, 12 października 2014

Dawno nie robiłam sernika, oj dawno ;) Powrót do jednego z moich ulubionych ciast musiał być spektakularny... I był! Kremowy, delikatny sernik dyniowy z imbirowo-cynamonowym spodem, zwieńczony obłędnym solonym karmelem. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i pięknego aromatu. Ach, smak niezapomniany... Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 90 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

 

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć, najlepiej blenderem albo w młynku do kawy. 

Masło rozpuścić, jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek, dodać przyprawy i wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy. 


Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu mielonego minimum trzykrotnie
  • 500 g puree z dyni*
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki na masę przełożyć do miski i zmiksować na gładką, jednolitą masę. 

Przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 


Karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej soli morskiej

 

Do rondla wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Ostrożnie wlać wodę, będzie pryskać. Energicznie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować około minuty, wlać kremówkę i gotować kolejne 4-5 minut. Na samym końcu dodać masło i sól, wymieszać, zdjąć z ognia i przelać do miseczki. 

Gotowym karmelem udekorować sernik. Smacznego :)


* Puree z dyni:

  • 1 dynia, najlepiej hokkaido

 

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawić skórę. Pokroić je na równe paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Lekko przestudzić.

Dynię zmiksować na puree (z innej odmiany dyni trzeba usunąć skórę). 

 


poniedziałek, 28 lipca 2014

Delikatnie kwaskowaty, lekko słodki dżem z wyczuwalną nutą imbiru. Jednym słowem pyszny! Dobrze, że jeszcze miałam trochę rabarbaru, bo grzechem byłoby nie zrobić tego dżemu :) Doskonały do naleśników, placków i innych deserów. Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 125 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 laska wanilii
  • suszony imbir

 

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Do garnka dodać cukier, wodę, laskę wanilii i suszony imbir. Gotować około 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i zblendować. Przełożyć do wyparzonych słoików. Można pasteryzować. Smacznego :)

19:35, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (33) »
czwartek, 05 grudnia 2013

W ferworze świątecznych przygotowań zatęskniłam za latem tak bardzo, że postanowiłam upiec jakieś ciasto, które skutecznie osłodziłoby mi tęsknotę. Zdecydowałam się na sernik podwójnie malinowy. Czemu podwójnie? A dlatego, że po pierwsze, maliny dodałam do masy sernikowej, a po drugie, upieczone, schłodzone ciasto polałam gęstym sosem malinowym właśnie :) Smakuje pysznie - lekko cytrusowy, obłędnie malinowy, delikatny i puszysty. Bardzo nam smakował, dlatego polecam go i Wam. Myślę, ze równie dobrze będzie smakował, gdy maliny zastąpicie truskawkami czy jagodami :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 55 g cukru
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta soli

 

Masło posiekać, dodać mąkę, jajko cukier,  imbir i sól. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do zamrażalnika na około 20 minut. 

 

Składniki na masę serową:

 

  • 300 g malin
  • 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny

 

Maliny rozmrozić i dokładnie osuszyć. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z twarogiem, zmiksować. Dodać cukry, mąkę, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. 

Dno formy, o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blaszki wyłożyć ciastem. Na schłodzone ciasto wylać połowę masy serowej, na niej ułożyć większą część malin, przykryć je pozostałą masą serową. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Po 30 minutach wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić.

 

Sos malinowy:

  • 50 g malin
  • 1 łyżka cukru

Maliny lekko podgotować z odrobiną cukru. Wierzch ciasta udekorować ciepłym sosem. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria