Wpisy z tagiem: wanilia

środa, 09 grudnia 2015

Ekstrakt waniliowy, często niezbędny w wypiekach, teraz do zrobienia w domu :) Nieprzeciętny, najwyższej jakości aromat, wychodzi taniej niż kupno gotowego w sklepie. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 duże strąki wanilii
  • 250 ml wódki
  • szklana butelka

 

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż, na pół i umieścić w butelce. Zalać wódką, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć buteleczkę. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, wstrząsając co jakiś czas.

Już po tygodniu aromat nabierze ciemniejszej barwy, gotowy do użycia jest po około 2-3 tygodniach. Można przechowywać przez lata. 

00:20, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (23) »
wtorek, 17 listopada 2015

W takie dnie jak ostatnio nic mi się nie chce... Szaro i buro na dworze, humor może poprawić tylko czekolada ;) Tym razem, w wersji płynnej, na gorąco, z korzennymi przyprawami. Świetnie rozgrzewa i dostarcza naszemu organizmowi, tak potrzebnych o tej porze roku, endorfin. Po takiej dawce pysznych kalorii, trening jest niezbędny, ja, 2 razy w tygodniu, chodzę na fitness, teraz już w nowych butach, które okazyjnie kupiłam na http://sklep-luz.pl/, ćwiczenia pozwalają zagłuszyć wyrzuty sumienia, spowodowane zbyt dużą ilością ciast i deserów, a nowe buty, podobnie jak czekolada poprawiają humor, kobiety kochają zakupy (nawet te Internetowe) i czekoladę, o tak! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki: (2 porcje)

  • 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 375 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • kawałek kory cynamonowej
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Mleko zagotować z cukrem, cynamonem i wanilią. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na około 20 minut.

Z mleka usunąć przyprawy, podgrzać je na małym ogniu, wrzucić drobno pokruszoną czekoladę, mieszać, aż całkiem się rozpuści, nie gotować.

Gorącą czekoladę przelać do kubków, posypać gałką muszkatołową. Podawać natychmiast.

poniedziałek, 29 września 2014

Gęsta, słodka nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Im starsza tym smaczniejsza. Ta jest z zeszłego roku, tegoroczna też już nastawiona :) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g jeżyn
  • 250 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 250 ml wody
  • 1 laska wanilii
  • 500 g cukru

 

Jeżyny przebrać, umyć i osuszyć, lekko rozgnieść. Przełożyć do dużego słoja. Dodać przekrojoną laskę wanilii. Całość zalać spirytusem i wódką. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 4 tygodnie.

Po tym czasie nastaw przefiltrować. Wodę zagotować z cukrem i połączyć z alkoholem.

Przelać do butelek, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Na zdrowie! 

22:29, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (29) »
piątek, 29 marca 2013

Znalazłam na strychu stare formy w kształcie zająca i baranka. Nie wiem dokładnie skąd się tam wzięły, pewnie pozostałość po babcinych wypiekach ;) Formy są w bardzo dobrym stanie, więc pomyślałam czemu by nie skorzystać? Wyszły z tego bardzo fajne i co najważniejsze, bardzo smaczne ozdoby :) Przyznam szczerze, że trochę bałam się o efekt końcowy - formy trzeba było skręcać śrubkami, co ważne równo :) Ale udało się i jestem bardzo zadowolona. Ciasto to zwykła babka, ale pasuje idealnie :) Polecam :) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, zmiksować.  Formy bardzo dokładnie wysmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości formy. Piec w temperaturze 170 stopni tak długo, aż ładnie zbrązowieją. :)

Uwaga! Składniki podane do dwóch form!

 

Tagi: jajka wanilia
12:42, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (20) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria