Wpisy z tagiem: borówki/jagody

wtorek, 03 października 2017

Najlepsze śniadanie, czyli jogurt z domowym muesli i świeżymi owocami na lekki początek dnia :) Tak łatwe, że chyba nawet przepis nie potrzebny ;) Uwielbiam!

PS - centrumaudio.pl największy sklep ze sprzętem audio dla Waszych samochodów, bogata oferta, zajrzyjcie koniecznie ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • muesli
  • ulubione owoce

 

Na spodzie miseczki ułożyć jogurt naturalny, dodać muesli i owoce. Smacznego ;)

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Deser ekspresowy. Chyba nie znam szybszego i łatwiejszego sposobu na coś pysznego w domowej wersji ;) Biszkopty, ubita kremówka i jagody. Prościej być nie może! Spróbujcie koniecznie, szczególnie w jakiś leniwy dzień ;)

PS  - agitproject.pl profesjonalne zasilacze UPS, niezawodne, najwyższa jakość. Celem firmy jest wspieranie przedsiębiorstw i dostarczanie rozwiązań, które sprzyjają bezpieczeństwu informacji :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • biszkopty
  • jagody

 

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.

Na dnie pucharków ułożyć biszkopty, przykryć pierwszą warstwą śmietany z owocami, przełożyć kolejnym biszkoptem, dodać kolejną warstwę śmietany. Udekorować jagodami. Smacznego ;)

 

10:46, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (9) »
czwartek, 24 sierpnia 2017

Tort, który pokochacie :) Delikatny krem tiramisu i jagody, czyli połączenie doskonałe ;) My bardzo lubimy takie smaki, oj bardzo o czym nie raz mogliście się przekonać ;) Przygotowany na urodziny męża, stąd ta specyficzna dekoracja ;) Polecam smakoszom kawy, tiramisu i jagód ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o wymiarach  22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

 

Nasączenie:

  • 100 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 100 ml mocnej kawy

 

Likier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć.

 

Krem tiramisu:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 350 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki

+

  • 50 g białej czekolady
  • 400 g borówek
  • 300 g podłużnych biszkoptów

 

Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać przez kolejne 2-3 minuty, do przestudzenia. Wystudzić.

Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać wystudzony, ubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu.

Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę pozostałego kremu, na nim ułożyć borówki. Owoce przykryć ostatnim blatem, nasączyć go resztą mieszanki, wyłożyć pozostały krem. Odłożyć niewielką ilość kremu do posmarowania boków ciasta. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Po tym czasie odpiąć boki tortownicy, pozostałym kremem posmarować boki ciasta. Na wierzch zetrzeć białą czekolade i wyłożyć pozostałe borówki. Boki udekorować podłużnymi biszkoptami, przewiązać je wstążeczką. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) 

niedziela, 18 czerwca 2017

Idealne śniadanie na leniwe, weekendowe poranki ;) Och, uwielbiam takie :) Placuszki są bardzo puszyste, delikatne, u mnie z truskawkami i borówkami, ale możecie użyć naprawdę dowolnych owoców ;) Bardzo polecam, zakochacie się w tym smaku :)

PS Wybierasz się nad Bałtyk? Potrzebujesz samochodu? wypożyczalnia samochodów szczecin to rozwiązanie Twojego problemu :) Przystępne ceny ;)

 

 

Składniki na około 8 placuszków:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki dowolnych owoców

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Dodać mokre składniki, czyli mleko, jajko, miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Dodać owoce, delikatnie wmieszać je do masy.

Placuszki smażyć na średnio nagrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawać oprószone z cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego. :)

 


wtorek, 06 czerwca 2017

Biszkoptowe, pieczone omlety z kremem śmietankowym i owocami :) Lekko i pysznie! Biskwity są bardzo delikatne, apetyczne, wzbudzą zachwyt i małych i dużych. Kolejna ciastka z mojego dzieciństwa! Bardzo polecam ;)

PS Interesuje Cię skup książek? Tezeusz - antykwariat i księgarnia internetowa w jednym! Ogromny wybór, mnóstwo pozycji - nowości oraz starsze wydania, niektóre to prawdziwe białe kruki! Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, miłośnicy książek - musicie zapoznać się z ich ofertą ;)

 

 

Składniki na 8 sztuk:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mąki przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6-8 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, od razu zdjąć omleciki z blachy (najłatwiej jest je zdjąć pomagając sobie szpatułką), zgiąć je w połowie i odłożyć  do wystudzenia.

 

Masa śmietankowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce, truskawki lub borówki
  • cukier puder

 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i nadziać omleciki. Na bitą śmietanę położyć pokrojone truskawki i borówki.

Oprószyć cukrem pudrem i podawać. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


wtorek, 07 lutego 2017

Pyszny sernik w wersji fit :) Bez spodu, ale z jagodową frużeliną ;) Lekki i delikatny, śmiało mogą go jeść nawet osoby na diecie ;) Polecam!

PS Mam dziś dla Was jeszcze jedną propozycję - kurs językowy po angielsku ! Pierwsza w Polsce angielska wioska, 6 dni nauki w tym miejscu działa podobnie jak miesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży - tej młodszej i tej trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

Frużelina jagodowa:

  • 200 g jagód
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

Żółtka oddzielić od białek, delikatnie je zmiksować, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier..

Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać. 

Na dół piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. 

Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu.

W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 25 ml wody, odłożyć.

Do masy jagodowej wlać dobrze rozpuszczoną mąkę, mieszać energicznie. Zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.

Frużelinę jagodową wyłożyć na wierzch sernika, całość schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

środa, 10 sierpnia 2016

Pyszny, lekki i zdrowy koktajl. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zrobienia w dwie minuty :) Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam :)

Ps. Osobom mieszkającym we Wrocławiu (szczególnie studentom ) polecam http://www.wroclawksero.pl/

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g jagód
  • garść szpinaku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu

 

Jagody opłukać i przełożyć do naczynia, dodać szpinak, jogurt naturalny, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

piątek, 15 lipca 2016

Boska tarta! Smakuje niesamowicie - krem z serka ricotta i białej czekolady, jagody, ubita śmietanka i słodkie beziki... Całość smakuje rewelacyjnie. Trudno oprzeć się kolejnym kawałkom :) Łatwa do zrobienia, efekt piorunujący ;) Polecam!

Ps. Zapraszam na stronę http://piatkabus.pl/ - przejazdy dla każdego ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać jajka i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 22 x 22 cm, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

 

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać ricottę, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszać. Wlać wystudzoną, ale płynną czekoladę i wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiego kremu.

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

+

  • 400 g jagód
  • kilka pokruszonych bez

 

Na wystudzony spód ciasta wyłożyć krem z białej czekolady, schłodzić w lodówce przez około 3-4 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć ją na krem z białej czekolady, na wierzch wysypać jagody i pokruszone bezy. Smacznego :)

 

poniedziałek, 11 lipca 2016

Wreszcie są i jagody :) Pyszny dodatek do wszelkich ciast i deserów. U mnie klasycznie, jagodzianki ;) Jedne z lepszych drożdżówek. Miękkie, delikatne i to nadzienie... Tym razem wzbogacone skórką z cytryny. Połączenie jagód i cytryny to naprawdę zgrany duet :) Polecam, bo na pewno Wam zasmakuje :)

Ps. Urodziny męża już za 3 tygodnie... Ciasta wybrane, będzie prince polo i country ;) Gorzej z prezentem... Z pomocą przyszła mi strona http://importmania.pl/, wybrałam dla Niego mini atlas do ćwiczeń w domu, ostatnio zapalony z Niego sportowiec :D Myślę, że będzie zadowolony ;) Sama strona też jest ciekawa, fajny, bogaty asortyment :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1 małe jajko
  • 3 płaskie łyżki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru cytrynowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

 

Na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1/2 cytryny

 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej, ekstrakt i cukry. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Wystudzone polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


sobota, 21 listopada 2015

Kolejne ciasto do kolekcji ;) Tym razem mam dla Was kruchy placek z jagodami i czekoladowym budyniem. Po prostu pyszne! Rozeszło się raz dwa, ledwo co kawałek uchowałam do zdjęcia ;) Mój mąż śmieje się już, że ciągle siedzę w kuchni i piekę, jak nie dla nas to znowu dla rodziny i znajomych, żartuje, że jestem już uzależniona od pieczenia ciast i robienia deserów. Żarty, żartami, ale uzależnienia są plagą dzisiejszego świata, już nie tylko alkohol czy hazard, ale coraz częściej także Internet, szczególnie wśród młodych. W takich sytuacjach najlepiej od razu udać się do specjalistów - http://www.mandalawroc.pl/, tylko dzięki fachowej pomocy można poradzić sobie z tymi problemami. Hobby, jakim jest pieczenie ciast raczej nie przekształci się w uzależnienie, wręcz przeciwnie - pozwoli na odwrócenie uwagi od głównego problemu. 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka
  • 125 g masła

 

Masa budyniowa z jagodami:

  • 2 budynie czekoladowe
  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 500 g jagód

 

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g masła

 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka i masło. Wymieszać, dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto.

Formę o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spód wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania budyniu.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

Przygotować kruszonkę - mąkę, brązowy cukier i masło połączyć ze sobą.

Ciepły budyń wyłożyć na ciasto, na nim umieścić jagody. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria