Wpisy z tagiem: granola

niedziela, 26 kwietnia 2015

Pyszny, zdrowy deser. Robi się go ekspresowo, jeszcze szybciej zjada :) U mnie z truskawkami, ale świetnie będzie smakował również z malinami czy borówkami, co kto lubi :) Takie łatwe, a takie dobre ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 200 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 75 g jogurtu greckiego
  • cukier puder do smaku
  • granola

 

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Twaróg połączyć z jogurtem greckim i cukrem.

Truskawki ułożyć na dnie pucharka, przykryć warstwą serową. Z wierzchu udekorować granolą i pozostałymi truskawkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje deseru. 

czwartek, 29 maja 2014

Pyszny, zdrowy deser, idealny na upalne dni, których, mam nadzieję, tego lata nie będzie nam brakowało. Szybki w przygotowaniu, trochę trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość przy mrożeniu jogurtu. Jogurt świetnie komponuje się z musem truskawkowo - rabarbarowym. Całość posypałam domową granolą, która jest dopełnieniem tego deseru. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Jogurt dokładnie wymieszać z cukrem waniliowym i wstawić do zamrażalnika na około 3 godziny.

Po tym czasie jogurt wyjąć i zblendować. Ponownie wstawić do zamrażalki, tym razem na 30 minut. 

Składniki na mus truskawkowo - rabarbarowy:

  • 300 g truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka wody

+

  • granola

 

Truskawki i rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać wodę i miód. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć na sito, odsączyć i zmiksować. Wystudzić.

Wykonanie:

Do szklanki przełożyć część mrożonego jogurtu, dodać mus, przykryć kolejną porcją jogurtu. Całość posypać granolą. Smacznego :)

 

wtorek, 21 maja 2013

Dzisiaj chcę Wam przedstawić kolejny pomysł na wykorzystanie domowej granoli i przemycenie kilku zdrowych składników do ciastek. Przepis powstał, by spożytkować resztę granoli i bez skrupułów zrobić kolejną o innym smaku. Ciasteczka wyszły naprawdę smaczne, napakowane mnóstwem zdrowych pyszności. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 115 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki wanilii
  • 130 g granoli

 

Mąkę, sodę i sól przesiać i odstawić. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy granolę i mieszamy łyżkę tylko do połączenia składników. 

Z podanej masy lepimy kuleczki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, leciutko spłaszczamy. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanego przepisu wyszło mi 18 ciasteczek. Smacznego :)

15:45, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (19) »
środa, 24 kwietnia 2013

Pyszne i zdrowe muffinki, które zrobiłam wykorzystując nadmiar granoli, a właściwie to po to, by sprawdzić, jak smakuje w takiej wersji ;). Wyszły świetne, mięciutkie, wilgotne z mnóstwem zdrowych rzeczy w środku. :) Dawno nie jadłam tak dobrych muffin. Szczerze mówiąc miałam obawę czy wyjdą smaczne, bo moje ostatnie doświadczenia z pieczeniem innych nie były najlepsze :P, cieszę się, że zaryzykowałam :D Polecam je Wam bardzo!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 175 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g granoli

 

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i solą. W drugim - roztrzepać jajko, dodać jogurt naturalny, cukier i olej. Wymieszać. Suche składniki dodać do mokrych, dokładnie połączyć. Na końcu wsypać granolę, wymieszać.

Gotowe ciasto nakładać do papilotek na muffiny. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)

Z podanego przepisu wychodzi około 12 muffinek.

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria