Wpisy z tagiem: chałwa

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Ciasto, w którym wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień po zrobieniu. Nam smakuje bardzo :) W końcu połączenie kruchego ciasta, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy musi smakować dobrze, prawda? :) Ciasto nie jest ani trudne ani specjalnie pracochłonne. Polecam bardzo! :)

PS Jeśli budujesz dom i stawiasz na nowe technologie i ciekawe rozwiązania termoparapety są idealne dla Ciebie :) To profile podokienne stosowane w nowoczesnym budownictwie, warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Rozłożyć je 2 blaszkach o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić.

Składniki na masę sezamową:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu

 

Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem, dodać sezam. Przesmażyć, cały czas mieszając. Wyłożyć na jedną część surowego ciasta.  

Składniki na masę kokosową:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 słoik kwaśnego dżemu

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal miksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.

Drugie surowe ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kokosową.

Oba placki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić i wyjąć z blaszki.

Składniki na masę chałwową:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 125 g miękkiego masła

 

Chałwę pokruszyć, dodać cukier i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować.

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego :)

środa, 04 stycznia 2017

Przepyszne babeczki czekoladowo - kawowe z obłędnym kremem chałwowym :) Lekkie, delikatne i miękkie. Ciężko się im oprzeć ;) Pięknie się prezentują, u nas gościły na sylwestrowym stole - smakowały wszystkim ;) Wam też je polecam!

PS Osobom zainteresowanym produktami do automatyzacji i identyfikacji pojazdów czy osób, opartych na rozpoznawaniu pisma (OCR) polecam https://www.autoid.pl/

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 175 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia. 

W misce przesiać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier, odłożyć.

W drugim naczyniu wymieszać jajka z mlekiem, olejem i rozpuszczoną czekoladą. Do mokrych składników przełożyć suche, dokładnie połączyć, najlepiej drewnianą łyżką. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa chałwowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g chałwy
  • 200 g serka mascarpone

 

Kremówkę przelać do garnuszka, dodać rozkruszoną chałwę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się chałwy. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Po tym czasie zimną masę chałwową zmiksować z serkiem mascarpone do czasu, aż powstanie gęsty krem.

Worek cukierniczy napełnić kremem, udekorować kremem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego :)

 

07:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
wtorek, 11 października 2016

Czekolada, dużo czekolady i chałwa <3 Słodka rozpusta, której trudno się oprzeć, ręka sama sięga po kolejny kawałek ;) Ciasto idealne na jesienną chandrę - słodkie, wilgotne, zakalcowate, jak to brownie ;) Polecam.

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g chałwy

 

Masło rozpuścić z czekoladami, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć.

Do ubitych jajek stopniowo dodawać przestudzoną, płynną czekoladę, później dodać sypkie składniki, cały czas mieszać. Dodać połowę pokruszonej chałwy, delikatnie połączyć.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch rozkruszyć pozostałą chałwę. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

czwartek, 18 grudnia 2014

Fantastyczne ciasto, które doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. Kruche ciasto z masą orzechową, krem chałwowy i polewa czekoladowa. Brzmi wspaniale, smakuje jeszcze lepiej. Prawdziwa rozpusta :). Nie jest skomplikowane, robi się je szybko. Polecam bardzo! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 325 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masło posiekać, dodać mąkę, cukier, jajka, śmietanę i sodę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Pierwszą wyłożyć na blachę o wymiarach , drugą odłożyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. 


Masa orzechowa:

  • 225 g posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru

 

Orzechy, masło, miód i cukier przełożyć do rondelka, podsmażyć. Masę orzechową wyłożyć na drugą część ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. 


Krem chałwowy:

  • 150 g chałwy
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać chałwę, ciągle ucierając. 

Ostudzone ciasto z masą orzechową posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim plackiem.

Składniki na polewę, czyli masło, cukier, kakao i mleko zagotować, ciągle mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Smacznego :)

 

niedziela, 26 października 2014

Bardzo smaczny przekładaniec. Dwie warstwy delikatnego biszkoptu oraz krem chałwowy z "pijanymi" bakaliami. Całość oblana czekoladową polewą "ganache", który zastyga w lodówce, ale nadal jest miękka. Zasmakuje każdemu, nawet niespodziewanym gościom, dlatego też dodałam go do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję :) Najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawać cukier, później żółtka, jedno po drugim. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 

Formę o wymiarach 19 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 


Składniki na masę:

  • 200 g chałwy
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 35 ml wódki
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml kremówki

 

Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia. 

 

Rodzynki zalać wódką i odstawić na około 60 minut, gdy "wypiją" alkohol, pokroić na małe kawałki

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać chałwę, zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać przygotowane wcześniej rodzynki i orzech włoskie. 

Pierwszy blat biszkoptu posmarować połową kremu chałwowego, przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć pozostały krem, wierzch udekorować polewą. 

Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria