Wpisy z tagiem: porzeczkoagrest

czwartek, 01 sierpnia 2013

Pogoda piękna. Nie jest wprawdzie tak gorąco, jak w weekend, ale słyszałam, że upały mają jeszcze wrócić i to już lada moment. W takie dni nie mogę obejść się bez lodów. Tym razem, na specjalne życzenie Mamy zrobiłam je z dodatkiem porzeczkoagrestu. Już ostatni raz zamęczam Was tym owocem :P Zrobiłam jeszcze dżem z porzeczkoagrestu, ale chyba nie jest dobry do publikacji :D Wracając do lodów - wyszły bardzo smaczne, jogurtowe, mało słodkie, orzeźwiające. Myślę, że podobnie smakowałyby te, zrobione z czarnej porzeczki. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g śmietany 18 %
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g porzeczkoagrestu

 

Owoce zmiksować blenderem, dodać jogurt i śmietaną, połączyć ze sobą. Przelać do plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażalnika. Przemieszać 4-5 razy, średnio co 45 minut. Smacznego :)

wtorek, 30 lipca 2013

Trzy upalne dni spędzone nad wodą. W sobotę Brenna, w niedzielę Ostrava - Poruba, a dzisiaj Żory :D Mój organizm tylko tam mógł przetrwać te gorące dni. Nie żebym narzekała na upały, bo bardzo je lubię, najbardziej jednak, mając przed nosem basen :). Do kuchni też za bardzo nie chciało mi się wchodzić, jednak na niedzielę ciasto musi być. Zrobiłam więc tartę, która nie wymaga dużego angażowania piekarnika. Pyszna, znowu kwaśna, jak to u nas :) Maślany, kruchy spód + kwaśne owoce... Kulinarna poezja :) Polecam gorąco!

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko

 

Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kształt kulki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut. Wyłożyć do formy o średnicy 28 cm tak, by brzegi były wyższe o około 1 cm, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Ciasto całkowicie wystudzić. 

 

Składniki na owocowe nadzienie:

  • 1 szklanka porzeczkoagrestu
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • garść orzechów
  • garść migdałów

 

Wystudzoną tartę posmarować musem jabłkowym, ułożyć na nim owoce. Całość posypać orzechami i migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni, aż wierch ciasta się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :)

 

wtorek, 09 lipca 2013

Kilka lat temu ponad 3 miesiące przebywałam w szpitalu, miałam wtedy naprawdę mnóstwo czasu. Żeby zabić nudę przepisywałam z gazet różne przepisy kulinarne. Nie kierowałam się zadnym kluczem, po prostu według swojej subiektywnej oceny :) Jednym z nich był przepis na soczyste owoce zapiekane w cieście - pierwszy raz zrobiłam je jakiś czas po wyjściu ze szpitala i tak nam zasmakowało, że od tej pory robię je zawsze w sezonie porzeczkowym. Bardzo kwaśne owoce w słodkim cieście z dodatkiem płatków migdałowych - brzmi nieźle, smakuję nieziemsko :) Dodałam także resztę brzoskwiń, które zostały mi po Melbie. Polecam szczególnie wielbicielom mocno kwaśnych deserów! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 4,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek śmietanki 12%
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 200 g porzeczkoagrestu
  • 2-3 brzoskwinie
  • masło i pokruszone biszkopty do formy
  • cukier puder i owoce do dekoracji

 

Porzeczki i porzeczkoagrest poodrywać od gałązek. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę, odstawić. 

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jajka wbić do osobnego naczynia, roztrzepać. Dodać je do masła z cukrami, nie przerywając ucierania. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlać śmietankę. Do masy dodać mąkę i płatki migdałowe. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. Na dnie formy rozsmarować połowę ciasta, na nim ułożyć przygotowane wcześniej owoce i przykryć pozostałym ciastem.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria