Wpisy z tagiem: płatki kukurydziane

środa, 29 maja 2013

Pomyślałam sobie, że skoro można zrobić ciasteczka z płatkami owsianymi to i z kukurydzianymi się uda. Wiele słyszy się o tym, że płatki kukurydziane nie są zbyt zdrowe, nie wiem, na pewno są bardzo lubiane :) Postanowiłam więc trochę je "uzdrowić" i zrobić z nich ciasteczka, z dodatkiem rodzynek. Zdrowo? Może. Pysznie? Z pewnością! :) Polecam.


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki rodzynek

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować na średnich obrotach. Wlać mleko, nie przerywając ucierania. Następnie dodać płatki kukurydziane i rodzynki, całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i w średnich odstępach układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut, w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

16:43, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (16) »
środa, 20 marca 2013

Pierwsza granola, którą mam przyjemność przedstawić na moim blogu, ale na pewno nie ostatnia :) Kupne musli nie jest nawet w połowie pyszne i zdrowe jak to. Idealna na pożywne, smaczne śniadanko, dla mnie obowiązkowo z jogurtem, dla mojego Narzeczonego tylko i wyłącznie z lekko podgrzanym mlekiem. Pyszności :) Dziś granola mocno orzechowa - miks kilku przepisów z Internetu. Zapraszam :)         

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek 
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 50 g sezamu
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu

Jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystko, za wyjątkiem rodzynek i żurawiny, wsypać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszać kilka razy. Po wystudzeniu dodać rodzynki i żurawinę. Przechowywać w szczelnym pojemniku, nawet przez kilka tygodni. 

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria