Wpisy z tagiem: mąka żytnia

poniedziałek, 06 stycznia 2014

Mieliśmy wczoraj ochotę na świeże pieczywo, do sklepu nikomu nie chciało się jechać, więc zrobiliśmy swoje - smaczniejsze i zdrowsze :) Wyrabianiem i formowaniem ciasta zajął się Dawid, czym już się Wam na facebooku pochwaliłam :P Bułeczki mają fajnie chrupiącą skórkę, są puszyste i miękkie. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a przyjemnie jest zjeść jeszcze ciepłą bułkę :) Polecam.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki słonecznika
  • 3 łyżki sezamu

 

Mąki wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać wodę, olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ziarna.

Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Po tym czasie, ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, podzielić na równe części i formować bułki. Ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

środa, 06 listopada 2013

Domowa cukiernia Ewy powoli zmienia się w domową piekarnię ;) Jeszcze nie odważyłam się upiec chleba na zakwasie, ale wszystko przede mną. Te na drożdżach też są smaczne. Dziś zapraszam Was na pyszny chleb żytni z odrobiną słonecznika. Użyłam mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu chlebek jeszcze zyskał - i na smaku i na walorach zdrowotnych, o ile można to tak nazwać ;). Nie jest trudny do zrobienia, aczkolwiek nieco czasochłonny. Jego smak jednak wynagradza pracę włożoną w jego przygotowanie. Polecam gorąco! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki słonecznika

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, olej i miód. Składniki zmiksować, powoli dolewając wodę. Ciasto wyrabiać (najlepiej rękoma) przez około 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na około godzinę.

Formę keksówkę lekko wysmarować olejem. Ciasto chwilę wyrabiać, delikatnie podsypując mąką. Przełożyć do formy, wyrównać. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na kolejną godzinę.

Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria